Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

ΔΗΜΟΣΙΟ: Από κόσκινο µισθοί.


ΔΗΜΟΣΙΟ: Από κόσκινο µισθοί.

Επίσηµη πρεµιέρα για την Ενιαία Αρχή Πληρωµών (ΕΑΠ), αφού µέσω αυτής θα πληρωθούν για πρώτη φορά 202.106 δηµόσιοι υπάλληλοι.

Πρόκειται για υπαλλήλους των υπουργείων Οικονοµικών, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Υποδομών, Πολιτισμού, Εργασίας, της Γενικής Γραµµατείας Επικοινωνίας, του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, στους οποίους θα καταβληθεί µέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωµών, η πληρωμή για το πρώτο δεκαπενθήµερο του Δεκεµβρίου.

Ανάµεσά τους πάντως βρίσκονται, σύµφωνα µε πληροφορίες, και περίπου 65 «άτυχοι» που θα δουν τα εισοδήµατά τους να µειώνονται στο µισό, γιατί απλούστατα µέχρι σήµερα είχαν καταφέρει να εξαπατούν το Δηµόσιο και να πληρώνονται διπλά ή να εισπράττουν επιδόµατα που δεν δικαιούντο.

Η µεγαλύτερη εξοικονόµηση βεβαίως θα προέλθει από την καθιέρωση του ενιαίου µισθολογίου στα τέλη του πρώτου εξαµήνου του 2011, οπότε αναμένεται να καταργηθεί µία σειρά από επιδόµατα των δηµοσίων υπαλλήλων και ορισμένα να ενσωµατωθούν στον µισθό τους.
Ουσιαστικά η Ενιαία Αρχή Πληρωµών είναι ο προάγγελος του ενιαίου µισθολογίου.

Όλοι οι υπάλληλοι που θα πληρώνονται µέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωµών, πρέπει να διαθέτουν τραπεζικό λογαριασµό και φυσικά να έχουν απογραφεί.

Σε ένα µήνα το δεύτερο «κύµα».
Το δεύτερο «κύµα» δηµοσίων υπαλλήλων, περίπου 200.000, θα ακολουθήσει σε ένα µήνα, στις 27 Δεκεµβρίου, ενώ έως τον Απρίλιο επιδιώκεται να πληρώνονται όλοι µέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωµών.
Συνολικά, οι υπάλληλοι που έχουν καταγραφεί είναι 768.009 – περιλαµβάνονται όλοι οι υπάλληλοι του στενού δηµόσιου τοµέα, καθώς και αυτοί των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ.

Να σηµειωθεί ότι οι υπάλληλοι πληρώνονται στις 13 και 27 κάθε µήνα τους µισθούς τους, ενώ οι πρόσθετες αµοιβές (υπερωρίες, έξοδα κίνησης, αποζηµιώσεις από συµµετοχή σε επιτροπές κ.ά.) κατατίθενται τις αντίστοιχες ηµεροµηνίες του επόµενου µήνα από την πραγµατοποίησή τους.