Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010
ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ: Μειώσεις μισθών άνω του 26%!
ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ: Μειώσεις μισθών άνω του 26%!
«Οι αλλαγές που έρχονται στις συμβάσεις είναι τοόχημα για έμμεση μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, όπως έγινε με άμεσο τρόπο το 2010 στο Δημόσιο», διαπιστώνει ο κ. Κουκιάδης, καθηγητής του Εργατικού Δικαίου και συντονιστής στις διαβουλεύσεις που έγιναν έως σήμερα ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους και την ηγεσία του υπουργείου. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, η μείωση των αποδοχών σε αρκετές περιπτώσεις θα ξεπεράσει το 26%...
Οι τελικές αποφάσεις για το μέλλον των συμβάσεων και των μισθών θα «κλειδώσουν» στη «διπλή» διαπραγμάτευση της υπουργού κα Κατσέλη με τους κοινωνικούς εταίρους και την τρόικα.
Δέκα αλλαγές ανατροπές σε μισθούς και συμβάσεις.
1)Με τις αλλαγές που επιβάλλει το Μνημόνιο «περιθωριοποιούνται» οι κλαδικές και οι ομοιεπαγγελματικές συμβάσεις και ενισχύεται ο ρόλος των επιχειρησιακών συμβάσεων.
2)Οι επιχειρησιακές συμβάσεις, με βάση το νόμο του Μνημονίου, θα μπορούσαν να αποκλίνουν έναντι τόσο των κλαδικών και των ομοιεπαγγελματικών συμβάσεων όσο και έναντι της ΕΓΣΣΕ καθορίζοντας χαμηλότερες αμοιβές (μισθούς, επιδόματα κ.ά.). Υστερα από το «σπάσιμο» του κατώτατου μισθού των 740 ευρώ της ΕΓΣΣΕ.
3)Έχει ήδη δοθεί (με το νόμο Λοβέρδου) η δυνατότητα υπογραφής τέτοιων συμφωνιών για τα ελαστικά ωράρια σε μικρές επιχειρήσεις ακόμη κι αν δεν υπάρχει σωματείο (υπογράφει τη συμφωνία «ένωση προσώπων» 5 εργαζομένων).
4)Μπορούν να αλλάξουν όλους τους όρους αμοιβής και εργασίας έχοντας ως «πάτωμα» τα ελάχιστα που προβλέπει η εκάστοτε Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
5)Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να την αρνηθεί, εφόσον έχει υπογραφεί ανάμεσα στον εργοδότη και τους εκπροσώπους των εργαζομένων.
6)Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προτείνει να ελέγχονται τα στοιχεία από τους κοινωνικούς εταίρους και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.
Τα δύο μέρη θα έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.
7)Μέχρι σήμερα με απόφασή του ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μπορούσε να επεκτείνει και να κηρύξει γενικά υποχρεωτική για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου ή ενός επαγγέλματος μια συλλογική σύμβαση εργασίας η οποία έχει υπογραφεί και δεσμεύει το 51% των εργαζομένων του κλάδου ή του επαγγέλματος. Το Μνημόνιο καταργεί το δικαίωμα αυτό.
8)Αν η τρόικα δεν αλλάξει τη θέση της, όποιος εργοδότης δεν είναι μέλος οργάνωσης ή αποφασίζει να αποχωρήσει από την εργοδοτική οργάνωση στην οποία ανήκε, δεν θα υποχρεούται να εφαρμόσει τους όρους μιας κλαδικής ή ομοιεπαγγελματικής σύμβασης
9)Θα υπογράφονται ατομικές συμβάσεις ανάμεσα στον εργοδότη και στον κάθε εργαζόμενο χωριστά. Οι όροι των ατομικών συμβάσεων δεν θα μπορούν, απλώς, να είναι... δυσμενέστεροι από τους όρους που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
10)Οι κανονιστικοί όροι μιας σύμβασης που έληξε ή καταγγέλθηκε εξακολουθούν να ισχύουν μόνο για ένα εξάμηνο.