Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Δηλώσεις του Υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ μετά την τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του Κύπρου και Αιγύπτου



«ΦΕΡΕ ΕΝΑ ΦΙΛΟ ΜΑΖΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ»: ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ «ΝΟΣΤΟΣ ΙΙ» ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
 
Οι Υπουργοί Διασποράς Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ ΙΙ» που πραγματοποιείται στο Λονδίνο, συμφώνησαν, σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία των χωρών τους, να ενθαρρύνουν τους απανταχού Ομογενείς τους - Οργανώσεις και φυσικά πρόσωπα - στην περαιτέρω ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς τις Πατρίδες τους. 

Στην παρέμβαση του, κατά τη διάρκεια Στρογγυλής Τράπεζας με θέμα «Διασπορά - Τουρισμός», ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ τόνισε:
«Οι Ομογενείς μας αναμφισβήτητα είναι μία ατμομηχανή που μπορεί να βοηθήσει σε πολλά επίπεδα τη Μητέρα - Πατρίδα. Ένα από αυτά είναι ο Τουρισμός.
Έχω κάνει πολλές συζητήσεις με τη συνάδελφο μου Υπουργό Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά και συμφωνήσαμε να βάλουμε εμπρός ένα Πρόγραμμα με τίτλο «Στις διακοπές σου στην Ελλάδα φέρε μαζί ένα φίλο».
Το σκεπτικό ξεκινά από το γεγονός ότι συνήθως οι Ομογενείς μας έρχονται παρέα με τους φίλους ή γείτονές τους, Ελληνικής καταγωγής. 


Το θέμα είναι να παρακινούν και ένα φίλο ή γείτονα υπήκοο της χώρας όπου ζουν, να έρθει μαζί τους στην Ελλάδα, να γίνει ο ξεναγός τους και να τους μάθει από την ιστορία και τον πολιτισμό μας μέχρι όλες τις ομορφιές της Πατρίδας μας.
Το Πρόγραμμα «Στις διακοπές σου στην Ελλάδα φέρε μαζί ένα φίλο». έγινε αποδεκτό και από τους δύο συναδέλφους μου κ. Φώτη Φωτίου και κα Nabila Makram, και μάλιστα έχουμε προτάσεις για τις συνέργειες των Διασπορών μας, τις οποίες θα υποβάλλουμε ο καθένας στον Υπουργό Τουρισμού της Πατρίδας του.
Συζητήσαμε επίσης και για τον - υπό αυστηρές προϋποθέσεις - Ιατρικό Τουρισμό, θέμα στο οποίο φυσικά πρέπει να εμπλακεί και το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Τουρισμού».
Το συγκεκριμένο θέμα του Ιατρικού Τουρισμού απασχόλησε άλλο Στρογγυλό Τραπέζι που πραγματοποιήθηκε στο Πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ ΙΙ» με τη συμμετοχή Ελλήνων, Κυπρίων και Αιγυπτίων γιατρών που ζουν στη Μεγάλη  Βρετανία.
Στη συζήτηση, ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Τέρενς Κουίκ πρότεινε στο Σύλλογο των Ελλήνων Γιατρών της Μεγάλης Βρετανίας να συγκροτήσουν μια μικρή εθελοντική ομάδα στήριξης των ασθενών που έρχονται για θεραπεία στο Λονδίνο ή σε άλλες Βρετανικές πόλεις, μετά από απόφαση του Ελληνικού Εθνικού Συστήματος Υγείας.
«Υπάρχουν οικογένειες που χρειάζονται μία στήριξη, κυρίως ψυχολογική, πόσο μάλλον όταν έρχονται σε μία άγνωστη για αυτούς χώρα, χωρίς ενδεχομένως να γνωρίζουν τη γλώσσα και με το άγχος της θεραπείας του συγγενικού τους προσώπου, που κυρίως είναι παιδιά. Μπορώ να πω ότι είχα καλή ανταπόκριση σε συνεργασία και με τις Ελληνικές Διπλωματικές Αρχές στο Λονδίνο».
Και ο ΥΦΥΠΕΞ κατέληξε:
«Στη Βρετανία έχουμε πολλούς “brain drain” γιατρούς. Όταν πρότεινα να συμπεριλάβουμε και την Ιατρική στο «ΝΟΣΤΟΣ ΙΙ» του Λονδίνου, το έκανα για να καταδείξουμε ότι οι Έλληνες γιατροί  είναι σπουδαίοι και αξιοζήλευτοι επιστήμονες, όχι μόνο εδώ ,αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μπορεί να ματώνουμε που χάσαμε τόσα νέα παιδιά, σπουδασμένα στην Ελλάδα, με έξοδα από το Ελληνικό κράτος, αλλά θα ήθελα να τονίσω ότι έχουν εξελιχθεί στους καλύτερους πρεσβευτές της Πατρίδας μας, σε έναν από τους πιο σημαντικούς τομείς της επιστήμης.
Είναι η συνέχεια σπουδαίων Ελλήνων γιατρών οι οποίοι χρόνια, πολύ πριν από την κρίση, μεγαλουργούν στη Βρετανία, όπως και στη Γερμανία και στη Σκανδιναβία και σε Διηπειρωτικές χώρες».
Στο Πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ ΙΙ» του Λονδίνου, συμμετείχαν ο Έλληνας πρέσβης κ. Δημήτρης Καραμήτσος - Τζιράς, η Διευθύντρια του Γραφείου ΕΟΤ στη Βρετανία και Ιρλανδία κα Έμυ Αναγνωστοπούλου και οι γιατροί Κική Σονίδου, Φωτεινή Καλόφωνου και Ουρανία Φραγκούλη, μέλη του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου της Μεγάλης Βρετανίας.
Το πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ ΙΙ» έκλεισε με επίσκεψη των τριών Υπουργών στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, όπου είχαν συνεργασία με τους Προέδρους των Διακομματικών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Φιλίας Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.