Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.: Ξεκίνησε η διαδικασία μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης 2017


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ 2017
1. Σας ενημερώνουμε ότι η διαδικτυακή εφαρμογή του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. για την καταχώριση των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης έτους 2017 τίθεται σε λειτουργία από σήμερα Τρίτη, 02/05/2017.
2. Οι αιτήσεις μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης υποβάλλονται στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. αποκλειστικά ηλεκτρονικά και μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής, η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα https://osdeypovoli.dikaiomata.gr/bpe/ , ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:
- Καταχώρηση της αίτησης
- Εκτύπωση του υποδείγματος
- Υπογραφή του υποδείγματος από τους συμβαλλομένους
- Θεώρηση για το γνήσιο της υπογραφής για κάθε συμβαλλόμενο χωριστά από αρμόδια αρχή
- Επισύναψη στην αίτηση ηλεκτρονικού αρχείου, το οποίο περιλαμβάνει το υπόδειγμα μεταβίβασης και τα κατά περίπτωση μεταβίβασης απαιτούμενα δικαιολογητικά
- Οριστικοποίηση, που ενέχει τη θέση της υποβολής της αίτησης μεταβίβασης
- Εκτύπωση της αίτησης μεταβίβασης και του διαβιβαστικού με τον αριθμό πρωτοκόλλου και την ημερομηνία εισερχομένου ελέγχου στον ΟΠΕΚΕΠΕ.


3. Προκειμένου να υποβληθεί on-line η αίτηση μεταβίβασης, είναι απαραίτητη η λήψη κωδικού και η δημιουργία προσωπικού λογαριασμού από τη σελίδα https://osdeopekepe.dikaiomata.gr/registration2017/  στην επιλογή “Εγγραφή”. Οδηγίες για τη δημιουργία προσωπικού λογαριασμού και λήψης κωδικού περιέχονται στο αρχείο https://osdeopekepe.dikaiomata.gr/registration2017/static/files/EgxeiridioEggrafhsOnline2017.pdf  
Επισημαίνεται ότι παραγωγοί, οι οποίοι έχουν ήδη εγγραφεί στην παραπάνω φόρμα για την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης 2017 ΔΕΝ απαιτείται να παραλάβουν εκ νέου κωδικό.
4. Αίτηση εγγραφής για δημιουργία προσωπικού λογαριασμού μπορούν να υποβάλλουν μόνο οι μεταβιβαστές της αίτησης μεταβίβασης ή σε περίπτωση κληρονομιάς οι κληρονόμοι, προκειμένου να λάβουν κωδικό και να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση μεταβίβασης.
5. Καταληκτική ημερομηνία οριστικοποίησης και συνεπώς υποβολής των αιτήσεων μεταβίβασης είναι η 9η Ιουνίου 2017. Αιτήσεις, οι οποίες έχουν καταχωρηθεί στη διαδικτυακή εφαρμογή αλλά δεν έχουν οριστικοποιηθεί έως και 9-6-2017 θεωρούνται ως μη υποβληθείσες στον ΟΠΕΚΕΠΕ για το έτος 2017.
6. Η έκδοση και ανάρτηση της εγκυκλίου περί της διαδικασίας μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης (ΔΒΕ) έτους 2017 θα πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Στο μεταξύ, οι σημαντικότερες αλλαγές το 2017 σε σχέση με τη διαδικασία μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης έτους 2016, τις οποίες είναι αναγκαίο να γνωρίζουν οι γεωργοί πριν προβούν σε μεταβίβαση των δικαιωμάτων τους:
1. Καταργείται το άρθρο 17 της υπ' αριθμ. 1406/52601/2016 ΥΑ.
2. Καθίσταται υποχρεωτική η καταχώρηση της δ/νσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) των συμβαλλόμενων, μέσω του οποίου οι γεωργοί μπορούν να ενημερώνονται για την εξέλιξη του ελέγχου της αίτησης τους. Με την δήλωση του e-mail, οι συμβαλλόμενοι της αίτησης μεταβίβασης αποδέχονται ότι τα μηνύματα ή οι επιστολές, που αποστέλλονται μέσω της εν λόγω δ/νσης και όσα λαμβάνονται από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., επέχουν θέση επίσημων εγγράφων.
3. Αυξάνεται το ποσοστό παρακράτησης υπέρ του Εθνικού Αποθέματος από 20% σε 25% στην περίπτωση μεταβίβασης δικαιωμάτων ενίσχυσης χωρίς γη. Οι εξαιρέσεις από την εφαρμογή παρακράτησης συνεχίζουν να ισχύουν όπως το 2016.
4. Δεν υπάρχουν αλλαγές όσον αφορά στα κατά περίπτωση μεταβίβασης δικαιολογητικά σε σχέση με το 2016.
Οι γεωργοί, πριν την οριστικοποίηση και υποβολή της αίτησή τους, οφείλουν να έχουν αναγνώσει προσεκτικά τους όρους και τις προϋποθέσεις των μεταβιβάσεων, όπως αυτές αναλυτικά αναφέρονται στην εγκύκλιο αιτήσεων μεταβίβασης ΔΒΕ έτους 2017 .