Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Ειδικό τσιπάκι για αυτοκίνητα και μηχανάκια

Με ειδικό αυτοκόλλητο σήμα-βινιέτα που θα έχει ενσωματωμένο ένα τσιπάκι θα κυκλοφορούν σύντομα όλα τα οχήματα στην Ελλάδα, προκειμένου το Δημόσιο να είναι σε θέση να παρακολουθεί και να ελέγχει με σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα και με συνοπτικές διαδικασίες εάν οι κάτοχοι των οχημάτων έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας και ασφάλιστρα, καθώς και εάν έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο.
Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο αποκαλύπτει ο "Ελεύθερος Τύπος", προβλέπει την υποχρεωτική προμήθεια του σήματος από όλα τα οχήματα συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν ξένες πινακίδες και εισέρχονται στη χώρα μας. 
Η εφαρμογή του μέτρου εκτιμάται ότι θα έχει θετικό δημοσιονομικό αντίκτυπο καθώς το Δημόσιο θα είναι σε θέση να ελέγχει και να εντοπίζει αυτόματα ποιοι δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και εν συνεχεία να τους επιβάλει άμεσα τα πρόστιμα.


Επιπλέον, το μέτρο θα εφαρμοστεί και για οχήματα με ξένες πινακίδες που εισέρχονται στη χώρα μας καθώς οι οδηγοί τους θα υποχρεώνονται να προμηθεύονται το επίμαχο αυτοκόλλητο κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα, πληρώνοντας ένα αντίτιμο το ύψος του οποίου θα είναι ανάλογο του χρόνου παραμονής τους εντός της επικράτειας.
Ειδικότερα σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, εντός του 2016:
Όλα τα οχήματα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα θα πρέπει να προμηθευτούν το ειδικό σήμα, στο οποίο θα υπάρχει ενσωματωμένο το τσιπάκι.
Το σήμα θα δίνεται δωρεάν στοιυς κατόχους των ελληνικών ΙΧ μαζί με την εξόφληση των τελών κυκλοφορίας
Θα είναι υποχρεωτικό να το προμηθευτούν όλα τα οχήματα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, δηλαδή αυτοκίνητα, λεωφορεία, φορτηγά καθώς και δίκυκλα.

Ο έλεγχος του σήματος θα γίνεται σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου από περιπολικά τα οποία θα είναι εξοπλισμένα με ειδικές συσκευές ελέγχου. Το δημοσιονομικό όφελος από το σχέδιο αυτό εκτιμάται ότι θα είναι πολύ μεγάλο καθώς κάθε όχημα θα ελέγχεται και θα παρακολουθείται εύκολα για το κατά πόσο έχουν πληρωθεί οι υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη προς το Δημόσιο.