Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

Xριστουγεννιάτικα Ηπειρώτικα Κάλαντα στο Πρωθυπουργό από τη Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος και την Ένωση Ηπειρωτών Αχαρνών, το Σάββατο 23-12-2017

Τα Χριστουγεννιάτικα Ηπειρώτικα Κάλαντα έψαλε η παιδική χορωδία της Ένωσης Ηπειρωτών Αχαρνών, στον Ηπειρώτη Πρόεδρο της Κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα.
Το Σάββατο το πρωί, 23 Δεκεμβρίου 2017, προπαραμονή των Χριστουγέννων, τηρώντας την παράδοση, που έχει πλέον δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος και η Ένωση Ηπειρωτών Αχαρνών με το παιδικό χορωδιακό τμήμα της και με την συνοδεία της καταξιωμένης παραδοσιακής Ηπειρώτικης κομπανίας του εξαίρετου κλαρινίστα Δημήτρη Ζιάγκα, με τον Σάββα Σιάτρα στο τραγούδι και το χορευτικό των ενηλίκων της ιδίας Ένωσης, των Ηπειρωτών των Αχαρνών,επισκέφτηκαν τον Ηπειρώτη Πρόεδρο της Κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα, παρουσία των εργαζομένων στο Πρωθυπουργικό Γραφείο και έψαλαν τα Χριστουγεννιάτικα Ηπειρώτικα Κάλαντα.
Την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος Γιώργος Δόσης, ο Αντιπρόεδρος Κώστας Κωνής, ο Γενικός Γραμματέας Κώστας Γαβριήλ, ο ΄Έφορος Πολιτισμού Κώστας Μάτσιας και ο Ταμίας Διονύσης Τσούτσης. Την Ένωση Ηπειρωτών Αχαρνών, εκπροσώπησαν, η Πρόεδρος Μελπομένη Καράλη και ο Αντιπρόεδρος και χοροδιδάσκαλος Φάνης Μεντής.
Κατά την προσφώνηση του, ο Πρόεδρος της ΠΣΕ Γιώργος Δόσης είπε ότι, ''Η Ηπειρώτικη παράδοση και ο Ηπειρώτικος πολιτισμός αποτελούν ελπίδα, για μία ζωή με αξιοπρέπεια και τόνισε ότι, διαχρονικά οι Ηπειρώτες πρωτοστάτησαν σε όλους τους αγώνες για τη δημιουργία του σύγχρονου Ελληνικού κράτους και συμμετείχαν στους Εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες με αποκορύφωμα την αυτοθυσία των Σουλιωτισσών στο Ζάλογγο, τις γυναίκες της Πίνδου στο Έπος του 40, αλλά και τις προσφορές των Ηπειρωτών Ευεργετών, στη δημιουργία των υποδομών του Κράτους μας''. Ακόμη αναφέρθηκε στις δράσεις της κορυφαίας οργάνωσης των Αποδήμων Ηπειρωτών, στο ρόλο της για τη διατήρηση της Ηπειρώτικης παράδοσης και κουλτούρας, ως και στον διεκδικητικό της χαρακτήρα, που απορρέει από τις καταστατικές διατάξεις, για ζητήματα ανάπτυξης της Ηπείρου και στήριξης των κατοίκων της πατρώας γη. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο δύσκολο, αυτή την περίοδο, ρόλο και έργο της Κυβέρνησης, μια περίοδο που η οικονομική κρίση έχει πλήξει τον κοινωνικό και ενισχυτικό ρόλο και έργο της, αλλά γίνεται μεγάλη προσπάθεια και επικοδομητικό έργο για την έξοδο από τα Μνημόνια, κάτι που σύντομα διαφαίνεται ως υλοποιήσιμο και αυτό θα γίνει το επόμενο χρόνο 2018. Ευχήθηκε δε κλείνοντας την προσφώνηση του, κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο της Κυβέρνησης και του ιδίου και ειδικά ο επόμενος κυβερνητικός στόχος, η εκκίνηση της ανάπτυξης της χώρας να τεθεί υπό επιτυχία και έτσι να ξεπεραστεί η κρίση.
Στην αντιφώνηση του, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ευχήθηκε Καλή Χρονιά και αφού αναγνώρισε το πλούσιο έργο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος στη διατήρηση της παράδοσης, αλλά και της διεκδίκησης σε ζητήματα που έχουν σχέση με την ανάπτυξη, το περιβάλλον, αλλά και της ποιότητας ζωής των ανθρώπων της Ηπείρου, υποσχέθηκε ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση του, θα κάνουν όλες τις ενέργειες και προσπάθειες για το καλύτερο για τη χώρα και τον Ελληνικό λαό.
Εις ανάμνηση της επίσκεψης ο Πρόεδρος της ΠΣΕ Γιώργος Δόσης επέδωσε στον Πρωθυπουργό της Χώρας το ιστορικό λεύκωμα ''Μνήμη Σουλίου'', που αναφέρεται στους πολέμους των Σουλιωτών κατά του Αλή πασά των Ιωαννίνων. Πρόσθετα, η Πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Αχαρνών Μελπομένη Καράλη, προσέφερε στον Πρωθυπουργό, παραδοσιακά ηπειρωτικά γλυκά, που παρασκευάζουν οι Ηπειρώτισσες τις εορτάσιμες μέρες των Χριστουγέννων και του νέου έτους.
Μετά τα κάλαντα, η Ηπειρώτικη ζυγιά του Δημήτρη Ζιάγκα με τον Σάββα Σιάτρα στο τραγούδι, έπαιξε και τραγούδησε Ηπειρώτικους σκοπούς, από τα Τζουμέρκα, το Ζαγόρι και το Πωγώνι που σιγοτραγούδησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι και απέδωσαν χορευτικά, καταχειροκροτούμενοι και ανεβάζοντας τη διάθεση, μέλη του χορευτικού τμήματος των ενηλίκων της Ένωσης Ηπειρωτών Αχαρνών.
Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης ο Πρωθυπουργός επέδωσε δώρα στα παιδιά και προσφέρθηκαν σε όλους γλυκίσματα και αναψυχτικά.