Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Απάντηση στο Δελτίο Τύπου της Παράταξης “Δύναμη Ενότητας και Ευθύνης για το Πωγώνι” σχετικά με την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

ΚΑΛΠΑΚΙ 17/10/2013
ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ:  Απάντηση στο Δελτίο Τύπου της Παράταξης “Δύναμη Ενότητας και Ευθύνης για το Πωγώνι” σχετικά  με  την Επέτειο της  28ης Οκτωβρίου.

  Δεν μας προξενεί πλέον εντύπωση η προσπάθεια του κ. Ντόντη να παρουσιάζει με βαρύγδουπους τίτλους και πανηγυρικούς θορύβους όπως ο ίδιος γράφει γεγονότα που σχετίζονται με το κορυφαίο γεγονός της αντίστασης του λαού μας και τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου.
Λίγη σοβαρότητα δεν θα έβλαπτε.
  Τέτοια γεγονότα δεν μπορούν να μπαίνουν στο μύλο της αντιπολίτευσης πρώτον γιατί  δεν είναι αληθή όσα αναφέρει και δεύτερον γιατί καθιστούν  κενό γράμμα την επιδιωκόμενη κατά τον ίδιο απόλυτη σύμπνοια και  συνοχή  έστω και της μικρής κοινωνίας που υπηρετούμε.      
  Δεν αρνηθήκαμε να συζητήσουμε το ψήφισμα της παράταξής του. Του δηλώσαμε ότι  διαφωνούμε σε αρκετά σημεία και να συνεννοηθούμε να εκδώσουμε κοινό ψήφισμα  ομόφωνο, που αποκτά και ειδικό βάρος μεγαλύτερο. 
Ο κ. Ντόντης αρνήθηκε κατηγορηματικά τονίζοντας ότι ή το ψηφίζουμε ως έχει ή το αποσύρει.


   Προφανώς είχε σκοπιμότητα η πρότασή του και αυτό φάνηκε με την δημοσίευση του κειμένου επιδιώκοντας να δείξει ότι η παράταξή μας αρνείται γιατί τάχα το κείμενο αναφέρεται στις γερμανικές αποζημιώσεις.
    Ρωτήσαμε τον κ.Ντόντη.
Ψήφισε τις δαπάνες για την αναπαράσταση της μάχης στο Καλπάκι και στο ψήφισμα θεωρεί εκ του περισσού τις επαναλαμβανόμενες αναπαραστάσεις.  Τι απ' τα δύο θα ψηφίσουμε;
    Εμείς πιστεύουμε ότι πήραμε στα χέρια μας εδώ και μια εικοσαετία ένα ιστορικό γεγονός, το αναβαθμίσαμε, το κάναμε πανελλήνιας εμβέλειας, αναδείξαμε πολλαπλά  την περιοχή μας και συνεχίζουμε με τα έργα στα πολυβολεία, με το νέο Μουσείο που ξεκινά σύντομα και σε συνεργασία με σημαντικούς ανθρώπους της τέχνης ( σκηνοθέτες, ηθοποιούς, τεχνικούς) σχεδιάζουμε νέες μορφές προβολής και ανάδειξης των γεγονότων.
   Αυτά ο κ. Ντόντης στο ψήφισμά του τα χαρακτηρίζει πανηγυρικούς θορύβους και βαρυσήμαντους πανηγυρισμούς.
   Τι από τα δύο θα ψηφίζαμε;
   Έχουμε επίσης διαφορετική άποψη για τον τρόπο εορτασμού της λήξης του Β΄ Παγκοσμίου  πολέμου και σε συνεργασία με τα Τοπικά Συμβούλια, τους φορείς και τους ανθρώπους του πνεύματος και της ιστορικής αναζήτησης θα φέρουμε ολοκληρωμένη πρόταση για το θέμα. 
  Αναφέρεται το ψήφισμα σε ιδιώτες συνδιοργανωτές στοχεύοντας βέβαια στον θόρυβο που είχε ξεσηκώσει ο ίδιος πέρυσι για το θέμα.  Φυσικά δηλώσαμε ότι απ' την παράταξή μας ποτέ δεν θα υπάρξουν ιδιώτες συνδιοργανωτές , αλλά σκοπίμως ετέθη από τον κ.Ντότη πάλι για την δημιουργία εντυπώσεων.
  Συμπερασματικά μπορούσε να εκδοθεί ομόφωνο ψήφισμα με όλα όσα αναφέρονται στο κείμενο και είπαμε ότι συμφωνούμε εκτός των σημείων που προαναφέραμε.
  Βέβαια ο κ. Ντότης ήθελε να εμφανιστεί ως ο μόνος πατριώτης, ο μόνος ευαίσθητος, ο μόνος που αντιλαμβάνεται τη σημερινή πραγματικότητα και το νόημα που πολλαπλασιαστικά αποκτά ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στο Καλπάκι ως γεγονός της κορυφαίας αντίστασης του λαού μας.
  Αυτό που εμείς λέμε είναι ότι είμαστε υπερήφανοι γιατί αναδείξαμε αυτό το ιστορικό γεγονός και το γιορτάζουμε έτσι κάθε χρόνο.
  Το αποδεικνύουν οι χιλιάδες κόσμου που συμμετέχουν στον εορτασμό, η συνεργασία μας με την   Περιφέρεια,  την  8η  Μεραρχία,  με  τους   πολιτιστικούς   συλλόγους,   με   τις    Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και πολλούς άλλους.
   Ενδεικτικά μόνο κάνουμε γνωστό ότι πέρυσι πάνω  από δύο χιλιάδες μαθητές   του Νομού Ιωαννίνων   επισκέφτηκαν  την περιοχή,  επισκέφθηκαν το   Πολεμικό Μουσείο  όπου  τους έγινε ενημέρωση,  έγινε παρουσίαση  και προβολή στο Δημοτικό Σχολείο Καλπακίου και επισκέφθηκαν παραγωγικές μονάδες της περιοχής  ώστε το νόημα του αγώνα και της Αντίστασης να μεταλαμπαδευτεί στη νέα γενιά και ταυτόχρονα να συνδέσουμε το ιστορικό γεγονός με το σήμερα και το αύριο προβάλλοντας την περιοχή μας.
   Ο κ. Ντόντης με τη δημοσίευση νομίζει έκανε το χρέος του. Το δικό μας χρέος είναι να συνεχίσουμε ανταποκρινόμενοι στη θυσία των Ελλήνων το 1940 και στο χρέος που μας έταξε τώρα ο λαός της περιοχής να καλυτερεύσουμε τη ζωή καθενός και όλης της περιοχής.
  Ευτυχώς φέτος ο κ. Ντόντης έκανε μισό βήμα μπροστά. Πέρυσι γραπτώς κατέθεσε να μη γίνει η αναπαράσταση και τα χρήματα να δοθούν στη Μεραρχία στον  ΟΓΑ !!!
  Φέτος ψήφισε τη δαπάνη και συμφώνησε  στο πλαίσιο του εορτασμού αλλά στο ψήφισμα τα θεωρεί «εκ του περισσού».
  Μέχρι να αποφασίσει τι θέλει ας αρκείται στις δημοσιεύσεις γιατί φαίνεται ότι είναι το μόνο στο οποίο τα καταφέρνει καλά.

Ο  ΔΗΜΑΡΧΟΣ  ΠΩΓΩΝΙΟΥ

ΚΑΨΑΛΗΣ  ΚΩΝ/ΝΟΣ