Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Με τους κορυφαίους καλλιτέχνες της Ηπειρώτικης μουσικής παράδοσης ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας διοργάνωσε το ''Ηπειρώτικο πανηγύρι 2013'', την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Τα ιδιαίτερα μουσικά χαρακτηριστικά ιδιώματα της ηπειρώτικης  μουσικής παράδοσης, που την διακρίνουν από τις μουσικές των άλλων περιοχών της χώρας, αλλά και όλου του κόσμου, η πεντατονική μουσική και οι 14 διαφορετικοί μουσικοί δρόμοι με αρχέγονες και βυζαντινές ρίζες, που παίζονται και ακούγονται σε όλη την Ήπειρο, αλλά και  με την ζέουσα βαρύτητα ιδιαίτερα στις γεωγραφικές περιοχές που διαμορφώθηκαν και προκαλεί τους ασχολούμενους ερευνητικά με την μουσική να απορούν και να αναρωτώνται, πως σε ένα τόσο μικρό γεωγραφικό χώρο, αναπτύχθηκαν, στέριωσαν και είναι ακόμη σε άνθιση οι μουσικοί αυτοί δρόμοι,είναι ίσως ότι πιο πολυτιμότερο μουσικά που παραδόθηκε στις σημερινές γενιές Ηπειρωτών και που επέζησε από τους αρχαίους Ηπειρώτικους λαούς και τους προγόνους μας.

Η Ήπειρος, το φτωχότερο χωράφι της Ευρώπης, αλλά κατά πολλούς ειδικούς, ίσως το πιο πλούσιο από πολιτισμική άποψη, προσπαθεί να επιβιώσει και επιβιώνει πολλούς αιώνες τώρα, 15 ίσως και περισσότερους, τον αριθμό.  Και η μουσική πεντατονία της, αυτό που κάποιοι αποκαλούν για να εκδηλώσουν τον θαυμασμό τους ως ''μουσικό λάθος'', ταξίδεψε με τους Ηπειρώτες πραματευτάδες, κτίστες- μαστοροπετράδες, αγωγιάτες, καραβανιέρηδες και εμπόρους, σε όλο τον κόσμο, στην Ευρώπη όλη, τον Καύκασο, τα Ιμαλάια, την Κίνα, τις Ινδίες, την Άπω Ανατολή, την Πολυνησία, την Κεντρική Αφρική, τους Λάπωνες, τους Ινδιάνους της Αμερικής, του Μεξικού και των Άνδεων, το Περού, τη Γη του Πυρός, την Ιρλανδία και τους Κέλτες, έχοντας τη δύναμη και το σθένος να αντισταθεί σαν αυτόνομη μουσική.

Και η Ηπειρώτικη μουσική σήμερα, πεντατονική και μη, είναι ζώσα και  τραγουδιέται και χορεύεται από εκατομμύρια Ελλήνων, αλλά και αλλοεθνών, προκαλώντας και σήμερα τον θαυμασμό.



Και αυτό συμβαίνει, γιατί η Ήπειρος, εξακολουθεί να έχει και βγάζει και σήμερα, ικανούς και άξιους καλλιτέχνες στο είδος, που έμαθαν την τέχνη του μουσικού από γενιά σε γενιά και πολλοί μάλιστα αυτοδίδακτα, από τα μουσικά ακούσματα τους, ή εμπειρικά από τους παλαιότερους δασκάλους, που διδάσκουν και τους νέους, που έχουν το μεράκι να παίζουν τα ηπειρώτικα όργανα.
 Μερικούς από τους άξιους αυτούς Ηπειρώτες καλλιτέχνες, είχε την πρωτοβουλία να καλέσει ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας '' Ο Μάρκος Μπότσαρης'',  για να παίξουν, την Τετάρτη το βράδυ 16 Οκτωβρίου 2013, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου Ενιαίου Λυκείου Ν. Φιλαδέλφειας, στο  Ηπειρώτικο Πανηγύρι Ν.Φιλαδέλφειας - Ν.Χαλκηδόνας 2013, βραβεύοντας 3 από αυτούς για την προσφορά τους,

Έπαιξαν και τραγούδησαν, οι μουσικές Ηπειρώτικες κομπανίες του Πέτρου-Λούκα  Χαλκιά και του Σταύρου Καψάλη, με κλαρινίστες τον Πέτρο-Λούκα Χαλκιά, τον γιο του Μπάμπη, τον έγγονο του Πέτρο και τον Σταύρο Καψάλη και τον Γιώργο Δάμο και τραγούδησαν οι Αντώνης Κυρίτσης, ο Σάββας Σιάτρας, ο Ηλίας Κόντης, ο Γιαννάκης Καψάλης, γιός του Σταύρου και η Γιώτα Γρίβα.
 Περιττό να αναφέρουμε ότι, στην αίθουσα που διοργανώθηκε η εκδήλωση, δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο από τον κόσμο που προσήλθε.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, ο Υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας, οι βουλευτές Άρτας  Γιώργος Στύλιος και Χρήστος Γκόγκας, η Δήμαρχος Ν.Φιλαδέλφειας-Ν.Χαλκηδόνας Ευτυχία Γαϊτανά-Αποστολάκη και ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης.
 Την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος Κώστας Κωνής, συνοδευόμενος από τον 'Έφορο Δημοσίων Σχέσεων Κώστα Ζηκόπουλο, την Ειδική Γραμματέα Ελευθερία Σιαμέτη, τα μέλη του Δ.Σ. Σπύρο Τζίμα, Ζαχαρία Καψάλη, Ελένη Ντάσιου, και Διονύση Τσούτση και το μέλος του Ε.Ε. Χριστόφορο Ευθυμίου. Από τους Ηπειρώτικους Συλλόγους της Αττικής παρέστησαν, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Γυναικών Ηπείρου Εύα Χαλατσά, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Καλλιθέας Χρήστος Μάρκου και αντιπροσωπείες, του Συλλόγου Ηπειρωτών Γαλατσίου, της 'Ενωσης Ηπειρωτών Περιστερίου, της ΄Ενωσης Ηπειρωτών Αχαρνών, του Συλλόγου Ηπειρωτών Ηρακλείου Αττικής, του Σύλλογου Ηπειρωτών Γλυφάδας, της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου, του Συλλόγου Ηπειρωτών Μεταμόρφωσης Αττικής και του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Ασπροπύργου. Παρέστησαν ακόμη εκπρόσωποι Ηπειρώτικων αδελφοτήτων χωριών της Ηπείρου, αποδημικών οργανώσεων από άλλες περιοχές της Ελλάδος, που δραστηροποιούνται στα όρια του Δήμου, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και πολιτιστικών οργανώσεων της περιοχής Ν.Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας.

Από τον Δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, εκτός από τη Δήμαρχο Ευτυχία Γαϊτανα-Αποστολάκη, που προαναφέρθηκε, παρευρέθηκαν και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης και πρόεδρος του Νοσ.Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» Χάρης Τομπούλογλου, η αντιδήμαρχος  Μαρία Χατζηδάκη, ο πρώην δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας και  δημοτικός σύμβουλος Παντελής Γρετζελιάς, ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Χρήστος Κοπελούσος, η πρόεδρος της Κοινωφελούς και δημοτική σύμβουλος Νίκη Καβακοπούλου και οι δημοτικοί σύμβουλοι: Χαράλαμπος Μπόβος, Σπύρος Γραμμένος, Σωτήρης Κοσκολέτος.Επίσης παραβρέθηκε και ο π.Δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Μάλιος.
 Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου, δημοσιογράφος Βασίλης Βέττος συνεπικορούμενοςαπό τον Πρόεδρο  ΜάκηςΧήτο(Κιάμο), τον πρώην Πρόεδρο και ιδρυτή του Συλλόγου Γιώργο Ζαρανίκα,  και τους Ζαχαρία Καψάλη, Μαριάννα Μήλα,  Ρένα Σταματοπούλου, Ελένη Βατίδου, Θανάση Κοσσύφη, Ρούλα Πατίλη, Τζένη Βέττου, Δώρα Κουρή και Ελένη Ντάσιου.

Στο καλοσώρισμα του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μάκης Χήτος (Κιάμος) ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση εκφράζοντας την ευαρέσκεια του, αναφέρθηκε εν συντομία στην ιστορία της Ηπειρώτικης μουσικής και τα βιογραφικά  όλων των συμμετασχόντων καλλιτεχνών και έκανε  τέλος ένα περιληπτικό απολογισμό στις δράσεις του Συλλόγου την περίοδο που πέρασε και προγραμματισμό δράσης για την νέα περίοδο.

Εκ μέρους της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος χαιρετισμό απήυθυνε ο Αντιπρόεδρος Κώστας Κωνής, που είπε ότι η διατήρηση της Ηπειρώτικης παράδοσης, κόντρα στα φαινόμενα της παγκοσμιοποίησης είναι ισχυρός συνδετικός κρίκος, που συνδέει τους απόδημους Ηπειρώτες, ένας δεσμός που αναδεικνύει όλα τα προτερήματα της ηπειρώτικης ευποιίας και κύρια αυτά της ευεργεσίας, της αλληλεγγύης και της αλληλοϋποστήριξης. Που σήμερα είναι αναγκαία, όσον ποτέ, λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει τον Ελληνικό λαό. Και σήμερα οι Ηπειρώτες κάνουν πράξη και το αποδεικνύουν έμπρακτα και την αλληλεγγύη και την υποστήριξη, σε οικογένειες που έχουν ανάγκη. Αλλά και η στήριξη της παράδοσης με προτοβουλίες και δράσεις, αποτελεί ένα κύριο συστατικό που φέρνει πιό κοντά τους ανθρώπους, που τους βοηθάει σε συνέργειες αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης. Αυτές τις μέρες γιρτάζουμε ένα από τα χαρακτηριστικά της ηπειρώτικης ευποιίας. Την φιλοπατρία, που οι Ηπειρώτες είχαν ως κύριο συστατικό της σκέψης, συμπεριφοράς και δράσης τους.   Το έπος του 40 του ηπειρώτικου λαού και οι ηπειρώτισσες της Πίνδου, αποτελούν δείγμα της φιλοπατρίας μας που συνεχίστηκε και κατά την ιταλογερμανική κατοχή με τα 2.000 θύματα του πληθυσμού ως αποτέλεσμα της Αντίστασης του λαού της Ηπείρου, αλλά και τα δεκάδες μαρτυρικά χωριά που έγιναν ολοκαύτωμα του Αγώνα.  Το  Ολοκαύτωμα του Μαρτυρικού και ΙερούΚομμένου της Άρτας που οι Γερμανοί κατακτητές την επομένη της Παναγίας, στις 16 Αυγούστου 1943, κατακρεούργησαν 317 άμαχους, είναι ένα σύγχρονο Ζάλογγο, ένα νεώτερο Μεσολλόγι, που δυστυχώς η Ελληνική Πολιτεία, δεν το έχει κατατάξει εκεί που του ταιριάζει. Αλλά δεν είναι το μοναδικό γεγονός φιλοπατρίας, γιατί παρόμοια γεγονότα προσφοράς και θυσίας συναντούμε και στις Λιγγάδες και τη Μουσιωτίτσα και την Κρυοπηγή Πρέβεζας και την Παραμυθιά, το Κεράσοβο Πωγωνίου, τους Ασπράγγελους και το Γρεβενίτι στο Ζαγόρι, τα Δολιανά, το Φλαμπουράρι, την Ελάτη , το Τρίστενο και τα άλλα μαρτυρικά χωριά της Ηπείρου.Τέλος συνεχάρει τον Πρόεδρο για την πρωτοβουλία και την επιτυχία της εκδήλωσης τονίζοντας χαρακτηριστικά ''του αξίζουν τ΄άρματα''.

 Στη συνέχεια βραβεύθηκαν από τον σύλλογο:Ο Ηπειρώτης τραγουδιστής Σάββας Σιάτρας. Την βράβευση έκανε η δήμαρχος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας Ευτυχία Γαϊτανα-Αποστολάκη.Ο Ηπειρώτης τραγουδιστής Ηλίας Κόντης. Την βράβευση έκανε ο δήμαρχος Άρτας  Γιάννης Παπαλέξης.Και τέλος, ο εγγονός του μεγάλου Πέτρο-Λούκα Χαλκιά, ο Πέτρος Χαλκιάς. Την βράβευση έκαναν μαζί οι βουλευτές Άρτας, Γιώργος Στύλιος και Χρήστος Γκόκας.
 Ακολούθησε η χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, που διεύθυνε ο μαέστρος της Βαγγέλης Κώτσου αποδίδοντας ηπειρώτικα τραγούδια και μετά χόρεψε  παραδοσιακούς  ηπειρώτικους σκοπούς το χορευτικό της Αδελφότητας Αμμοτοπιτών Άρτας.
Βέβαια ακολούθησε χορός για όλους που διήρκησε αρκετές ώρες, ικανοποιώντας όλους.
Η επιτυχία της εκδήλωσης ικανοποίησε τους  διοργανωτές που δήλωναν ότι του χρόνου θα  διοργανώσουν καλύτερη.

ΠΗΓΗ: www.romiazirou.blogspot.gr