Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

Αυτοδιοικητική Συνεργασία: Ξανά εκτεθειμένος απέναντι στους δημότες και αυτή τη φορά διπλά ο Δήμαρχος Ζίτσας

 


Ελεούσα, 28 Δεκεμβρίου 2020

Ξανά εκτεθειμένος απέναντι στους δημότες και αυτή τη φορά διπλά ο Δήμαρχος Ζίτσας.

Η παράταξή μας στις 20-11-2019 εξέδωσε δελτίο τύπου με τίτλο «ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΖΩΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΖΙΤΣΑΣ. ΑΝΑΛΗΨΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ Ή ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙΑ;» (έγγραφο 1). Αφορμή ήταν το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή και προσωπικά ο Δήμαρχος αποφάσισαν να μη φέρουν προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο ούτε να ενημερώσουν τους αρμόδιους φορείς σχετικά με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή και λειτουργία μονάδας βιοαερίου στην Κοινότητα Κάτω Λαψίστας.

Η παράταξή μας ανέλαβε τότε πρωτοβουλία να ενημερώσει τους δημότες οργανώνοντας περιοδείες στα χωριά, καταθέτοντας συνολικές προτάσεις, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις ευθύνες της δημοτικής αρχής και πιέζοντας να συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Καταφέραμε λοιπόν να ληφθεί απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο να καταθέσει ο Δήμος προσφυγή κατά της λειτουργίας της μονάδας. Μάλιστα η παράταξή μας ήταν αυτή που επέλεξε και τον δικηγόρο που θα εκπροσωπούσε τον Δήμο μιας και ο Δήμαρχος δεν ήθελε να ασχοληθεί με αυτό όπως μας δήλωσε.

Η προσφυγή κατατέθηκε ενώπιον του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και εκδόθηκε η από 01-09-2020 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αναρτήθηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ στις 29-09-2020 (έγγραφο 2), σύμφωνα με την οποία έγινε δεκτή η προσφυγή του Δήμου Ζίτσας και ακυρώθηκε η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, με την οποία είχαν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου: «Κατασκευή και Λειτουργία μονάδας για την παραγωγή και εκμετάλλευση Βιοαερίου συνολικής ισχύς 0.499 MW στην Κοινότητα Κάτω Λαψίστας».

Έχουν παρέλθει ΤΡΕΙΣ (3) ΟΛΟΚΛΗΡΟΙ ΜΗΝΕΣ από όταν αναρτήθηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ η απόφαση του αρμόδιου Υπουργού που δικαίωσε τον Δήμο Ζίτσας. Αλήθεια πότε έλαβε γνώση αυτής ο Δήμαρχος Ζίτσας; Είναι δυνατόν να μην έχει τουλάχιστον ΔΥΟ (2) ΜΗΝΕΣ που του εστάλη η απόφαση; Αποκλείουμε να μην τον ενημέρωσε ο πληρεξούσιος δικηγόρος ΑΜΕΣΑ για μια μάλιστα θετική απόφαση. Γιατί άραγε δεν ενημέρωσε ακόμη το δημοτικό συμβούλιο; Γιατί δεν ενημέρωσε την Πρόεδρο της Κοινότητας Κάτω Λαψίστας; Να υποθέσουμε ότι δεν χάρηκε με την απόφαση αυτή;


Φυσικά και δεν περιμένουμε να γίνουμε σοφότεροι από τις απαντήσεις του Δημάρχου, αφού είμαστε σίγουροι ότι θα αποτελούν για ακόμη μία φορά φθηνές δικαιολογίες. Όφειλε να ενημερώσει ΑΜΕΣΩΣ μόλις έλαβε γνώση της απόφασης, το δημοτικό συμβούλιο και τους τοπικούς Προέδρους. Πάνω απ’ όλα όφειλε να βγει δημόσια και να μιλήσει για τη δικαίωση του Δήμου, ειδικά σε αυτή τη χρονική συγκυρία που στον Δήμο μας έχουμε αντίστοιχα ζητήματα που μας απασχολούν έντονα με την κατασκευή και λειτουργία μονάδων καύσης βιορευστών και βιομάζας στην περιοχή των Γραμμενοχωρίων. Δεν τολμά όμως να γνωστοποιήσει τέτοιες αποφάσεις γιατί δεν έχει ούτε θέλει να εκπονήσει σχέδιο και να αναλάβει πρωτοβουλίες για τον Δήμο Ζίτσας που να αποτρέπουν την περαιτέρω περιβαλλοντική του υποβάθμιση.

Με τη στάση του όμως αυτή, κρύβοντας την απόφαση που δικαίωσε τον Δήμο, μετά από δική μας πρωτοβουλία, είναι και διπλά εκτεθειμένος αλλά και πολιτικά αναξιόπιστος, αφού επιλογή του αποδεικνύεται ότι είναι να μην εκπροσωπεί τα συμφέροντα του Δήμου αλλά κάποιων αρεστών στον ίδιο. Και αυτό δεν είναι σίγουρα ούτε έντιμο, ούτε και ηθικό.