Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Ποια σπίτια θα προστατεύονται από την πώληση σε ξένα funds

Κλειδώνει όπως όλα δείχνουν η συμφωνία και για τα κόκκινα δάνεια, με αμοιβαίες υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές. Η αρχική θέση της Αθήνας ήταν να καλυφθούν όλα τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας καθώς και μικρά επαγγελματικά δάνεια (μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών), ωστόσο από τις πρώτες κιόλας συναντήσεις έγινε σαφές ότι αυτό δεν είναι εφικτό.
Σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, αυτό που συμφωνήθηκε (;) είναι η εξαίρεση για 18 μήνες, δηλαδή ως τον Ιανουάριο του 2018, από την πώληση σε funds, των εξής δανείων:
• Στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας
• Επαγγελματικά δάνεια που είναι συνδεδεμένα με πρώτη κατοικία (πρόκειται κυρίως για δάνεια ατομικών και πολύ μικρών επιχειρήσεων)
Όπως αναφέρει το «Έθνος της Κυριακής», το όριο αξίας για την προστασία αυτών των ακινήτων θα είναι γύρω στις 140- 1650 χιλιάδες ευρώ.

Στο θέμα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων αναφέρθηκε και ο ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, μετά από το Eurogroup της Παρασκευής, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων επί του θέματος, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ως κίνητρο για την πώληση κόκκινων δανείων, συμφωνήθηκε το «πακετάρισμα» τους μαζί με εξυπηρετούμενα δάνεια.