Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Μικρές αλλαγές στη νέα φορολογική δήλωση

Από τον Μάιο θα αρχίσει η πληρωμή των φόρων εισοδήματος

Στην τελική ευθεία μπαίνει το υπουργείο Οικονομικών για την έναρξη της περιόδου υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων.
Η μορφή του νέου εντύπου της φορολογικής δήλωσης οριστικοποιήθηκε και πολύ σύντομα πρόκειται να φορτωθεί στη σχετική εφαρμογή του taxisnet προκειμένου να ξεκινήσει και τυπικά η υποβολής των δηλώσεων.
Οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών κάνουν λόγο για προσπάθεια να ανοίξει η εφαρμογή πριν το τέλος Φεβρουαρίου (για να γίνει πράξη και η σχετική εξαγγελία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κου Τρύφωνα Αλεξιάδη). Ωστόσο, αν αυτό δεν καταστεί εφικτό τότε θεωρείται δεδομένο ότι η εφαρμογή θα ανοίξει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.
Η νέα φόρμα της φορολογικής δήλωσης περιλαμβάνει μόλις τρεις αλλαγές σε σχέση με το περυσινό έντυπο.
Ειδικότερα:
-στον πρώτο πίνακα της φορολογικής δήλωσης ο οποίος αφορά στα στοιχεία του φορολογούμενου, μαζί με την ένδειξη "Έγγαμος", υπάρχει πλέον και η ένδειξη ΜΣΣ που μεταφράζεται σε  "Μέρος Συμφώνου Συμβίωσης". 
Η ένδειξη αυτή είναι αποτέλεσμα της πρόσφατης νομοθεσίας περί συμφώνου συμβίωσης και συμπληρώνεται από ζευγάρια  που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Με αυτή την αλλαγή ουσιαστικά εξισώνονται τα ετερόφυλα με τα ομόφυλα ζευγάρια, όσον αφορά τη φορολογία εισοδήματος καθώς και την καταβολή των διαφόρων επιδομάτων που δίνονται με εισοδηματικά κριτήρια. Επίσης, την ένδειξη αυτή θα συμπληρώνουν και τα ετερόφυλα ζευγάρια που δεν είναι παντρεμένα αλλά υπογράφουν σύμφωνο συμβίωσης.
- στον πίνακα Δ2 που αφορά στη δήλωση εισοδήματος από ακίνητη περιουσία προστέθηκε νέος κωδικός (125-126) στον οποίο πρέπει να αναγραφούν τα ανείσπρακτα ενοίκια. Υπενθυμίζεται πως για να δηλωθούν τα ανείσπρακτα ενοίκια και να μη φορολογηθεί για αυτά ο ιδιοκτήτης, θα πρέπει είτε να έχει εκδώσει διαταγή πληρωμής εναντίον του ενοικιαστή ή διαταγή απόδοσης μισθίου ή να έχει καταθέσει σχετική αγωγή.
- στη νέα φορολογική δήλωση παραμένει ο κωδικός 049 που αφορά στη δαπάνη αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών (κωδικός για δήλωση ποσού αποδείξεων) χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί τι πρόκειται να συμπληρώσουν σε αυτόν τον κωδικό για το 2015 οι φορολογούμενοι. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι ο σχετικός κωδικός θα παραμείνει ανενεργός καθώς δεν είναι υποχρεωτική η δήλωση αποδείξεων για τα εισοδήματα του 2015.
Οι πληρωμές του φόρου
Στο σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών είναι μαζί με τις φορολογικές δηλώσεις  να έρθουν νωρίτερα και οι πληρωμές του φόρου εισοδήματος. Πιο συγκεκριμένα, στόχος είναι ο φόρος του νέου εκκαθαριστικού να έχει εξοφληθεί από τους φορολογούμενους έως το  τέλος Ιουλίου προκειμένου να ξεκινήσει στη συνέχεια η πληρωμή του νέου φόρου ακίνητης περιουσίας. Η λογική πίσω από αυτήν την αλλαγή είναι να μην καλούνται οι φορολογούμενοι να πληρώνουν πολλαπλές φορολογικές υποχρεώσεις τον ίδιο μήνα.
Ποιοι είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν δήλωση
Βάση της φορολογικής νομοθεσίας υποχρεωμένος να υποβάλλει φορολογική δήλωση είναι:
- κάθε πολίτης που έχει συμπληρώσει μέχρι και τις 31-12-2015 το 18° έτος της ηλικίας του και έχουν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα. Αυτό σημαίνει ότι και φέτος δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση όσοι το 2015 δεν είχαν καθόλου εισοδήματα ούτε περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κλπ), εφόσον φιλοξενήθηκαν σε σπίτια συγγενών ή φίλων.
- οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος ανεξαρτήτως αν έχουν εισόδημα ή όχι.


ΠΗΓΗ: www.capital.gr