Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Δεν βγαίνουν οι προϋπολογισμοί των δήμων

Με τα χίλια ζόρια προσπαθούν να καταρτίσουν τους προϋπολογισμούς τους για το 2016 οι δήμοι σε ολόκληρη τη χώρα, σε ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον που έχει επηρεάσει την καθημερινή λειτουργία τους.
Το κυριότερο πρόβλημα βέβαια που αναφέρεται στους δήμους έχει να κάνει με την παντελή αδυναμία σχεδιασμού και προοπτικής για τα επόμενα χρόνια, αφού οι περικοπές συνεχίζονται και με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα δεν προκύπτουν ιδιαίτερα θετικές ενδείξεις για τα επόμενα χρόνια.
Η ΚΕΔΕ έπειτα από κοινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Θεσμών αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα στην σύγκληση έκτακτου συνεδρίου που θα διεξαχθεί στις 1 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, με κυρίαρχο θέμα τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης.
Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης αναφερόμενος στην κατάσταση που βιώνουν οι ΟΤΑ λόγω των οικονομικών προβλημάτων, τόνισε χαρακτηριστικά, ότι με την υφιστάμενη κατάσταση είναι αδύνατο να συνταχθούν προϋπολογισμοί για το 2016, εκτός κι αν οι δήμοι αποφασίσουν να προχωρήσουν σε αυξήσεις των δημοτικών τελών, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τους πολίτες.


«Με εξαίρεση τα χρήματα που καλύπτουν πάγιες ανάγκες όπως η μισθοδοσία των υπαλλήλων, δεν έχουν έρθει χρήματα από τον Μάρτιο. Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι ακόμη και δήμοι που ήταν βιώσιμοι και χωρίς προβλήματα μέχρι πριν λίγο καιρό, να εμφανίζονται πλέον και αυτοί προβληματικοί», τόνισε ο κ. Καψάλης για να προσθέσει, ότι υπάρχει έντονη ανησυχία για την πορεία των οικονομικών ειδικά τη στιγμή που το υπ. Οικονομικών δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως για την απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων.
«Δε γίνεται λόγος φυσικά για τεχνικό πρόγραμμα έργων την επόμενη χρονιά, αφού ό,τι έργο γίνεται, είναι μέσω του ΕΣΠΑ, που ακόμη και αυτό δεν ξέρουμε πως θα κλείσει και ποια έργα θα μείνουν ανολοκλήρωτα και θα μεταφερθούν στη νέα περίοδο», τόνισε.
Ο δήμος Πωγωνίου τέλος σε προηγούμενη συνεδρίαση του δημ. συμβουλίου ενέκρινε τα δημοτικά τέλη για το 2016, όπου σύμφωνα με τον κ. Καψάλη έγινε ένας γενικότερος εξορθολογισμός με κατηγορίες όπου έγιναν αυξήσεις, και άλλες όπου έγιναν μειώσεις, χωρίς όμως ιδιαίτερα μεγάλες αποκλίσεις.