Τρίτη, 26 Αυγούστου 2014

Ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών


Τη θέσπιση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 18% ή 19% μελετά το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως προκύπτει από πηγές της ΕΣΕΕ που το προεδρείο της συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Γκίκα Χαρδούβελη, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τη μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ, με μια επιλογή να είναι αυτή της θέσπισης ενιαίου συντελεστή.
Η μεταρρύθμιση αυτή είναι μνημονιακή δέσμευση και σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ έχει αναθέσει σε ομάδα οικονομικών εμπειρογνωμόνων σχέδιο για τις αλλαγές και τις επιπτώσεις που θα έχουν αυτές στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών.
Σημειώνεται ότι η μνημονιακή δέσμευση είναι να παρουσιαστεί ένα σχέδιο μεταρρύθμισης του ΦΠΑ εντός του φθινοπώρου και το νέο καθεστώς θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ από την 1-1-2015.
Δεδομένη είναι η προτίμηση της τρόικας για κατάργηση «προνομιακών καθεστώτων», όπως είναι οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές στα νησιά του Αιγαίου και του υπερμειωμένου συντελεστή 6,5% που ισχύει στα βιβλία και τις διανυκτερεύσεις ξενοδοχείων.
Επίσης, η τρόικα δεν έχει κρύψει από τους επιτελείς του υπουργείου την προτίμησή της σε έναν ενιαίο συντελεστή 18% ή 19% που θα ισχύσει για όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες και θα επιφέρει έτσι κατάργηση και όλων των «προνομιακών καθεστώτων» που θέλει η τρόικα.
Εφόσον καθιερωθεί ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 18%, τότε:
- θα αυξηθεί ο υπερμειωμένος συντελεστής από 6,5% σε 18% στα βιβλία και στις διανυκτερεύσεις ξενοδοχείων
- θα αυξηθεί από 13% σε 18% ο μειωμένος συντελεστής για βασικά είδη κατανάλωσης όπως είναι τα τρόφιμα και οι υπηρεσίες εστίασης
- θα μειωθεί από 23% σε 18% ο σημερινός κανονικός συντελεστής για όλα τα υπόλοιπα καταναλωτικά προϊόντα και την οικοδομή
Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει παραγγείλει και μελέτη των επιπτώσεων που θα έχει στις τιμές η αλλαγή του καθεστώτος στον ΦΠΑ.
Επίσης, στο «μικροσκόπιο» έχουν μπει και οι επιπτώσεις των αλλαγών στα φορολογικά έσοδα.
Στο υπουργείο υπάρχει στο τραπέζι και δεύτερο σενάριο με στοχευμένες καταργήσεις προνομιακών καθεστώτων, όπως είναι ο μειωμένος συντελεστής για ορισμένα νησιά του Αιγαίου με παράλληλη μείωση συντελεστών σε ορισμένες δραστηριότητες, όπως είναι η οικοδομή.
Για παράδειγμα, ο συντελεστής στην οικοδομή θα μπορούσε να μειωθεί από το 23% στο 13% στα πρότυπα της εστίασης.
Όλα αναμένεται να ξεκαθαριστούν εντός του φθινοπώρου και συγκεκριμένα στην αξιολόγηση της τρόικας που πρόκειται να γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου.

ΠΗΓΗ: www.capital.gr