Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Πράσινο φως από ΣτΕ να πραγματοποιούνται χωρίς ενημέρωση οι κατασχέσεις μισθών οφειλετών Δημοσίου

Ανατροπές στο υπάρχον καθεστώς που αφορά τη δυνατότητα του δημοσίου να κάνει κατάσχεση σε μισθούς και συντάξεις οφειλετών του Δημοσίου φέρνει η επταμελής σύνθεση του έκτου τμήματος του ΣτΕ.
 Ενώ εν ομολογία του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, μέχρι πριν από τρεις μήνες, έκρινε ότι δεν μπορεί το δημόσιο να προβαίνει σε κατασχέσεις λόγω οφειλών σε συντάξεις και μισθούς χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του οφειλέτη ώστε αυτός να μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια είτε να ρυθμίσει το χρέος του μια νέα απόφαση αλλάζει τα δεδομένα.
 

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο σε αντίθεση με ότι έχει πει τρεις μήνες νωρίτερα έκρινε ότι η μη κοινοποίηση στον οφειλέτη της κατάσχεσης οφείλεται στον προφανή λόγο ότι αν αυτός πληροφορηθεί τη λήψη του μέτρου θα σπεύσει να εισπράξει τα χρήματα και να αδειάσει τους λογαριασμούς του.
 Μάλιστα η επίμαχη Απόφαση αναφέρει ότι ο οφειλέτης γνωρίζει πότε το βεβαιωμένο χρέος του καθίσταται ληξιπρόθεσμο και πως από την επόμενη ημέρα είναι δυνατή η λήψη σε βάρος του αναγκαστικών μέτρων για την είσπραξη του χρέους, συνεπώς, δεν παραβιάζονται συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών.
 
ΠΗΓΗ: www.iefimerida.gr