Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Αντιφάσεων συνέχεια

Γράφει ο Βοστινιώτης Παναγιώτης

Στο  προηγούμενο σχόλιο,  που είχε τίτλο «Μικρή βατιά, μεγάλος λαγός», αναφερθήκαμε στην εκδήλωση που έγινε στο Τεριάχι Πωγωνίου στην οποία ο Περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης έκανε μια πολύ φευγαλέα, πολύ σύντομη αναφορά  στο ζήτημα της ΕΟΖ Πωγωνίου. 
Είπε επί λέξει:
[…και επειδή μιλάμε για την ΕΟΖ: -Όταν ο κ. Καψάλης με κάλεσε και πήγαμε στον τότε Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης για την ΕΟΖ μας είπε, ακούστε μια κουβέντα (γιατί έχει γίνει πολύ συζήτηση για το τίποτα)]: 
«- Εμείς λέει θέλουμε να δημιουργήσουμε ΕΟΖ σαν (σε) περιοχές που είναι καταστραμμένες.»( είπε ο γραμματέας)

 Και συνεχίζει ο κ. Καχριμάνης απευθυνόμενος προς το ακροατήριο: 
«- Δεν ξέρουμε αν θα ξαναδώσουν στην Ελλάδα.!!! 
ΕΟΖ δεν δίνει η Ευρώπη σε κανέναν. 
Έδωσε μια φορά για την Πολωνία, δεν ξαναδίνει σε κανέναν. -Να πάψει αυτή η συζήτηση για την ΕΟΖ »  είπε, σε υψωμένο τόνο, σαν να ήθελε να μαλώσει, αυτούς που ανακινούν το θέμα!
Από τα λεγόμενα του, συμπεραίνει κανείς ότι φεύγοντας από το υπουργείο οι κύριοι  Καχριμάνης και Καψάλης είχαν πεισθεί ότι το ζήτημα της ΕΟΖ, τουλάχιστον προσωρινά, είχε μπει στα συρτάρια  του υπουργείου. Μέχρι εδώ καλά πάμε.
Υπάρχει όμως μια μικρή λεπτομέρεια, σ αυτή την δήλωση που έκανε στο Τεριάχι! 

Δεν μας είπε πότε έγινε αυτή  η επίσκεψη στην Αθήνα, η συνάντηση  με τον επί της ΕΟΖ γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης! Ψάξαμε λοιπόν, τα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου και βρήκαμε,
ότι η συνάντηση αυτή, έγινε  το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου του 2012, κατά πάσα πιθανότητα την 11-Μαρτίου του 2012,  γιατί την επόμενη μέρα ο τοπικός τύπος έγραφε, και έγραφε,  εντελώς διαφορετικά πράγματα,  από  αυτά που είπε ο περιφερειάρχης στο Τεριάχι. 
Να τι έγραφε ο τύπος:


[..Υπάρχει δυνατότητα να αναπτυχθεί στην Ήπειρο μία Ειδική Οικονομική Ζώνη, στο βαθμό που θα επιτραπεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση κάτι τέτοιο στην Ελλάδα.
Αυτό προέκυψε από τη συνάντηση που είχαν χτες στην Αθήνα ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, μαζί με τον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Οδ. Πότση, τον Δήμαρχο Πωγωνίου Κ. Καψάλη και τον Αντιδήμαρχο Στ. Κουκουλάρη, οι οποίοι συναντήθηκαν με τον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικών Επενδύσεων Π. Σελέκο…] έγραψε λέμε ακόμη μια φορά ο τύπος.
Πάμε παρακάτω, κι εδώ ακολουθεί, μιλάει ο ίδιος, ο επικεφαλής της αντιπροσωπίας εκείνης κ. Καχριμάνης, που ερχόμενος από την Αθήνα  στα Γιάννενα έκανε τις εξής δηλώσεις: «Η Περιφέρεια μετέφερε στο Γ.Γ. την απόλυτη στήριξη στην πρωτοβουλία του Δήμου για την δημιουργία της Ε.Ο.Ζ. και ειδικότερα για την προώθηση των διαδικασιών που απαιτούνται και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Αν τελικά εξασφαλιστούν οι εγκρίσεις με τις φορολογικές και δασμολογικές ελαφρύνσεις που προβλέπονται, μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη σε υποβαθμισμένες περιοχές όπως είναι και η παραμεθόριος με την Αλβανία».
Για τα εργασιακά ούτε λέξη, για το ποιοι θα δουλεύουν στη ζώνη της ΕΟΖ, ούτε λέξη.
Και έρχεται τώρα η ερώτηση:
 Γιατί δεν τα επανέλαβε αυτά στο Τεριάχι την 11-8-2013, παρά μόνο, διέταζε :« -Να πάψει αυτή η συζήτηση για την ΕΟΖ »!
Πάμε παρακάτω:  Ενώ σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Καχριμάνη, (σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα στο Τεριάχι του κ. Καχριμάνη, να μην παρεξηγηθούμε),  η θέση του υπουργείου τον Μάρτιο του 2012, στο ζήτημα της ΕΟΖ είναι αρνητική, οι θιασώτες της ΕΟΖ πανηγυρίζουν το Γενάρη του 2013.  Να τι γράφει ο φιλικός τους τύπος :
[...  Όπως είναι γνωστό, ο Δεκέμβρης έκλεισε με ένα βήμα μπροστά στη θεσμική διερεύνηση του θέματος, με το Δημοτικό Συμβούλιο Πωγωνίου, να αποφασίζει στις 27 Δεκεμβρίου να προχωρήσει σε μία προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου, της Περιφέρειας Ηπείρου και της ΠΕΔ Ηπείρου για τη σύνταξη τεχνικής έκθεσης που θα καταλήγει στο πώς, πού και γιατί, μίας ΕΟΖ στην Ήπειρο.]
Ας κάνουμε μια μικρή στάση εδώ:  Σε εκείνη  την θυελλώδη συνεδρίαση της 27-12-2012, ο κ. Καψάλης ήταν παρών και έδινε μάχη υπέρ της ΕΟΖ.  
Το ίδιο πρόσωπο λοιπόν, ο Δήμαρχος που ήταν παρών στην συνάντηση με τον γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης, όχι μόνο δεν ανέφερε τίποτα για την αρνητική στάση του επί της ΕΟΖ  γραμματέα (σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα στο Τεριάχι του κ. Καχριμάνη, να μην παρεξηγηθούμε),  αλλά έφερε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο και μια δαπάνη 20.000 ευρώ για μελέτη,  «για τη σύνταξη τεχνικής έκθεσης που θα καταλήγει στο πώς, πού και γιατί, μίας ΕΟΖ στην Ήπειρο.»
 Καλά διαβάζετε λεφτά έδωσε και ο κ. Καχριμάνης, η Περιφέρεια Ηπείρου δηλαδή και η ΠΕΔ. 
Σύνολον 20.000 ευρώ.
Τι έγιναν αυτά τα λεφτά, έγινε η μελέτη δεν έγινε κανένας δεν ξέρει. 
Μήπως τους απάντησαν οι ειδικοί, ότι όταν ζητάς ΕΟΖ με όρους,  είναι σαν να ζητάς από έναν καρχαρία να μην κατασπαράξει τα ψαράκια του ωκεανού! 
Με άλλα λόγια τους είπανε οι ειδικοί, αυτά περί όρων και τα παρόμοια, να πάτε να τα πείτε στα πρόβατα του Πωγωνίου! 
Τους είπανε οι ειδικοί: Μα είναι δυνατόν να βάζεις  στο κοπάδι, ένα λύκο, με  τον όρο να μην τρώει πρόβατα, Τι έγινε λοιπόν εκείνη η μελέτη; 
Δεν τολμούμε να ρωτήσουμε γιατί ο κ. Καχριμάνης διέταξε στο Τεριάχι:
«-Να πάψει αυτή η συζήτηση για την ΕΟΖ»
Και πάμε παρακάτω, φθάνουμε στις 10 Απριλίου του 2013 στην μεγαλειώδη εκείνη συγκέντρωση της Ο.Π ενάντια στην ΕΟΖ Πωγωνίου που έγινε στα Γιάννενα, παρών ξανά και ο κ. Καψάλης, ο οποίος πάλι μας κρύβει ακόμη μια φορά, την θέση του γραμματέα, ότι δεν δίνει η ΕΕ άδεια για ΕΟΖ.
(σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα στο Τεριάχι του κ. Καχριμάνη, να μην παρεξηγηθούμε).
Πάμε παρακάτω, την άλλη μόλις μέρα 11 Απριλίου του 2013, σε μια τηλεοπτική εκπομπή , ο κ. Βιρβίλης, πρόεδρος το Δημοτικού Συμβουλίου και εδώ σαν εκπρόσωπος του Καψάλη, μπροστά στις οθόνες, που ίσως τον έβλεπαν χιλιάδες κόσμο, έταζε 3.500 θέσεις εργασίας σε περίπτωση που γίνει η ΕΟΖ στο Πωγώνι, 3.500 θέσεις! (παρών στο πάνελ και ο κ. Ντόντης, δεν αντέδρασε,  ίσως δεν αντελήφθη το νούμερο). 
Ρωτάμε γιατί δεν βγήκε ο κ. Καχριμάνης την ίδια στιγμή ή την άλλη μέρα τουλάχιστον, να πει, τι είναι αυτά που λέτε στον κόσμο κύριοι, εδώ η ΕΕ δεν δίνει σε κανέναν ΕΟΖ;
Και πάμε παρακάτω, στην εκπληκτική συγκέντρωση που οργάνωσε η Πανηπειρωτική το Μάη στο Καλπάκι με την συμμετοχή ειδικών επί του θέματος προσκαλεσμένων, παρών ξανά ο κ. Καψάλης, ο οποίος πάλι κρύβει την αρνητική θέση του γραμματέα στο ζήτημα της ΕΟΖ, (σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα στο Τεριάχι του κ. Καχριμάνη, να μην παρεξηγηθούμε ),μια πράξη απέραντης ασέβειας όχι μόνο προς τους δημότες του, αλλά και προς τους καλεσμένους.  Και για να γυρίσουμε  εκεί από όπου ξεκινήσαμε στο μικρό Τεριάχι, στις 11-8-2013, εκεί  που ο κ. Καχριμάνης λέει:
-ΕΟΖ δεν δίνει η Ευρώπη σε κανέναν. Έδωσε μια φορά για την Πολωνία, δεν ξαναδίνει σε κανέναν. 
-Να πάψει αυτή η συζήτηση για την ΕΟΖ » 
 Αμέσως μετά την ομιλία του κ. Καχριμάνη  ανεβαίνει στο βήμα ο κ. Καψάλης και ενώπιον του Καχριμάνη επιτίθεται σε όσους αντιτίθενται λέγοντας ότι θέλει την  ΕΟΖ (με όρους κλπ. κλπ τα γνωστά, με άλλα παλαιομοδίτικα ) και  κατηγορεί  τους άλλους που δεν θέλουν ΕΟΖ για μιζέρια.
Μια ακόμη πράξη ασέβειας αυτή τη φορά και προς τους απόδημους!
Καταλαβαίνουν οι αναγνώστες, οι δημότες, οι απόδημοι, με τι ανθρώπους είχε να κάνει η Ο.Π. ενάντια στην ΕΟΖ !  
Mε τι ανθρώπους έχουμε να κάνουμε σήμερα!

Υ.Γ: Το σχόλιο μας για την ομιλία του κ. Καψάλη στην ίδια συγκέντρωση του Τεριαχίου  είναι στο τυπογραφείο, ετοιμάζεται.

Βοστινιώτης Παναγιώτης
Οικονομολόγος

14 Γενάρη 2014