Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΣ: Διοργάνωση διημερίδας από το «River Action Kalamas 2012» στις 7- 8 Απριλίου

Συνεχίζεται η πρωτοβουλία «River Action Kalamas 2012» με διημερίδα στις 7- 8 Απριλίου στον Παρακάλαμο.


Στις 4, 5 και 6 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν στο Δελβινάκι, το Καλπάκι, την Ελεούσα, το Βουτσαρά και το Μαζαράκι συναντήσεις εκπροσώπων φορέων και πολιτών με σκοπό την προετοιμασία των εκδηλώσεων «River Action Kalamas 2012». Ειδικότερα συζητήθηκε η προετοιμασία της διημερίδας που θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Απριλίου στον Παρακάλαμο με θέμα «Τοπική παραγωγή – Τοπική επιχειρηματικότητα και Ήπια ανάπτυξη» η οποία θα είναι η πρώτη από τις εκδηλώσεις.
Συγκεκριμένα ο κ. Μάκης Σταύρου εκ μέρους της Oικολογικής Oργάνωσης «Εναλλακτική Δράση», εκπροσωπώντας και τις Ομοσπονδίες Καλαμά και Πωγωνίου πραγματοποίησε μία σειρά από συναντήσεις.
Η πρώτη ήταν με το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Κίνησης Ενεργών Πολιτών «Καθαρός Καλαμάς» στο Δημαρχείο του Βουτσαρά του πρώην δήμου Μολοσσών και ανέπτυξε ολοκληρωμένα το σκεπτικό των εκδηλώσεων που προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν μέσα στο 2012 ( ημερίδες, τακτικές συναντήσεις φορέων, πολιτικές – όχι κομματικές -παρεμβάσεις, οικολογικές, φυσιολατρικές, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις) με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση και συμμετοχή των πολιτών σε πρωτοβουλίες, δράσεις και κινητοποιήσεις τόσο για την ήπια και βιώσιμη ανάπτυξη των δήμων Πωγωνίου και Ζίτσας, όσο και για την απορρύπανση του ποταμού Καλαμά, στόχος που αποτελεί το κεντρικό νόημα και την ουσία της πρωτοβουλίας «River Action Kalamas 2012», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Για την ημερίδα συμφωνήθηκε να κληθούν εισηγητές επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και από τοπικούς επιστημονικούς φορείς των Ιωαννίνων (Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης, Γαλακτοκομική Σχολή, Ινστιτούτο Γάλακτος) καθώς και εκπρόσωποι ξενοδόχων και εμπόρων, κτηνοτρόφοι, γεωργοί και τοπικοί επιχειρηματίες.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να συμμετέχει ο Σύλλογος «Καθαρός Καλαμάς» στην επιτροπή προετοιμασίας όλων των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια των εκδηλώσεων του «River Action Kalamas 2012».
Συνάντηση έγινε ακόμα με τους δημάρχους Πωγωνίου κ. Κώστα Καψάλη στο Καλπάκι και Ζίτσας κ. Δημήτρη Ρογκότη στην Ελεούσα. Στη συνάντηση με τον Δήμαρχο Ζίτσας παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Καθαρός Καλαμάς κ. Παπά-Γιώργης Τζώρτζης και το μέλος του Δ.Σ. κ. Νίκος Παππάς.
Και οι δύο δήμαρχοι συμφώνησαν να συμμετέχουν και να στηρίξουν οικονομικά, στα πλαίσια βέβαια των δυνατοτήτων τους τις εκδηλώσεις, εξετάζοντας τις απαιτήσεις της κάθε εκδήλωσης ξεχωριστά.
Τέλος πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με παραγωγούς, τοπικούς επιχειρηματίες και εκπροσώπους τοπικών φορέων στο Δελβινάκι και στο Μαζαράκι.
Στις συναντήσεις αυτές η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως σε δύο βασικά θέματα:
Πρώτον ότι η επιτυχία του αγώνα για την απορρύπανση και την προστασία του Καλαμά, όπως και όλου του φυσικού οικοσυστήματος που τον περιβάλλει εξαρτάται από την επιτυχία του αγώνα για ήπια και βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής και δεύτερον ότι μόνο με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών ο αγώνας και για τον Καλαμά και για την ήπια ανάπτυξη μπορεί να έχει επιτυχία.