Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ

Η σύνθεση της ΠΕΔ

Η πρώτη εικόνα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, που αντικαθιστά τις κατά τόπους ΤΕΔΚ με τον «Καλλικράτη», θα έχει πράσινο χρώμα, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό με δεδομένο, ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον το πρώτο διάστημα μία διερεύνηση των προθέσεων των δημάρχων, αναφορικά με τους επιδιωκόμενους στόχους προσαρμογής στα νέα δεδομένα.
Μία αυθαίρετη καταγραφή σε επίπεδο περιφέρειας δείχνει, ότι από τους 18 δημάρχους, οι 14 ανήκουν, προέρχονται ή στηρίχθηκαν από το ΠΑΣΟΚ, με κάποιους να κατέρχονται πάντως και χωρίς την επίσημη στήριξη του κόμματος και οι 4 ανήκουν, προέρχονται ή στηρίχθηκαν από τη Ν.Δ, αν και υπάρχουν τουλάχιστον δύο, που κατήλθαν ως «αντάρτες» στο δήμο τους.Τα παραπάνω έχουν σημασία από τη στιγμή που οι πρώτες συνεδριάσεις θα αναλωθούν στα διαδικαστικά, ζητήματα, κορυφαίας σημασίας όμως για την πορεία της ΠΕΔ.
Από την άλλη θα υπάρχει το αντίβαρο, που θα λειτουργήσει ως δίπολο στην περιφέρεια Ηπείρου, με την πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου να ανήκει στον κ. Καχριμάνη και την «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου», κάτι που σε πρώτη φάση τουλάχιστον φαίνεται χρήσιμο, γιατί οι τελικές αποφάσεις θα προέλθουν μέσα από τη σύνθεση απόψεων και προτάσεων από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους.

Δεν ασχολήθηκε η ΤΕΔΚ.
Στο νομό Ιωαννίνων εκείνο που φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού είναι το ότι οι στενοί συνεργάτες του απερχόμενου προέδρου της Νικ. Γκόντα, που ήταν υποψήφιοι σε άλλους δήμους δεν έτυχαν και κάποιας ιδιαίτερης μεταχείρισης, ούτε και φάνηκε πως υπήρχε κάποιο σχέδιο ανάπτυξης συμμαχιών.
Υποψήφιοι, όπως ο κ. Στεργίου και ο κ. Σουκοβέλος, δεν κατάφεραν καν να περάσουν στον β’ γύρο των εκλογών, κάτι που αποδεικνύει, ότι σε αυτήν την αναμέτρηση η ΤΕΔΚ και η διοίκησή της ουδόλως ασχολήθηκε με τις εκλογές, σε μία στρατηγική διερεύνησης πιθανών συμμαχιών ακόμη και μεταξύ υποψηφίων από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, κάτι που είχε γίνει στο παρελθόν από τις προηγούμενες διοικήσεις με αρκετή επιτυχία μάλιστα.