Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Online σύνδεση των ταμειακών μηχανών με την εφορία

Ξεκινά η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των φορολογικών μηχανισμών με το ηλεκτρονικό σύστημα Τaxis.
Όπως προκύπτει από το άρθρο 69 του νομοσχεδίου για το «πλαστικό χρήμα» οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες υποχρεούνται να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά σε βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), τα στοιχεία των εκδιδόμενων λογιστικών αρχείων, ανεξαρτήτως της μεθόδου έκδοσης αυτών. 
Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και οι χειρόγραφες αποδείξεις θα πρέπει να αποστέλλονται ηλεκτρονικά στη βάση δεδομένων της ΓΓΔΕ.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν στην εφημερίδα «Καθημερινή» ότι επί της ουσίας, με την παρούσα διάταξη γίνεται πράξη έπειτα από πολλά χρόνια η online διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών με τις πληροφοριακές υποδομές της ΓΓΔΕ.


 Οι επιχειρήσεις θα διαβιβάζουν τα δεδομένα των εκδιδόμενων αποδείξεων λιανικών συναλλαγών και όχι μόνο, αυτόματα κατά την έκδοση των συγκεκριμένων φορολογικών στοιχείων.
Έτσι θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο η καταγραφή της συναλλαγής και η φορολογική διοίκηση θα μπορεί να ελέγχει τον τζίρο των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.