Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Εκτός νέου ΕΣΠΑ μένει το έργο Ιωάννινα-Κακαβιά

Φαίνεται τελικά πως η σύνδεση Ιωάννινα-Κακαβιά,  η φυσική συνέχεια της Ιόνιας Οδού, που φτάνει στα σύνορα με την Αλβανία, οδεύει προς τις καλένδες.
Αν και πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα οδικά έργα της Ηπείρου, με ώριμες μελέτες και μεγάλη στρατηγική σημασία, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, μένει εκτός χρηματοδότησης του νέου ΕΣΠΑ. Η αρνητική αυτή εξέλιξη αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από πλευράς Περιφέρειας Ηπείρου, αλλά και Δήμου Ιωαννιτών, που είχαν αναγάγει το εν λόγω έργο σε «σημαία» για την περιοχή.
Το δυσάρεστο νέο προέκυψε από απάντηση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Παναγιώτη Κορκολή σε αναφορά του Γιαννιώτη βουλευτή της Ν.Δ. Κ. Τασούλα, όπως αποκάλυψε το ypodomes.com.


Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα, το έργο δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο μεγάλων έργων  του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ) 2014-2020 παρότι αποτελεί εν δυνάμει επιλέξιμο έργο για χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ καθώς ικανοποιεί τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας.
Πηγαίνοντας μάλιστα ένα βήμα πιο κάτω ο κ. Κορκολής αναφέρει πως λόγω του μεγάλου κόστους του έργου, δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας (άρα ούτε εν μέρει).
Το μπαλάκι της ευθύνης για την "έξωση" του έργου από το ΕΣΠΑ αποδίδεται στο Υπ. Υποδομών, αλλά και στην ίδια την Περιφέρεια καθώς όπως αναφέρει «ο σχεδιασμός του Ε.Π αποτέλεσε ευθύνη του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια διαβούλευσης με όλους τους αρμόδιους φορείς και Περιφέρειες».
Μέρος της ευθύνης πάντως υπάρχει και στην μεγάλη συσσώρευση ημιτελών έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013 για τα οποία απαιτείται η αξιοποίηση πόρων του νέου ΕΣΠΑ.
Πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απάντηση του Γ.Γ αφήνει μία χαραμάδα ελπίδας για ένταξη του έργου στο νέο ΕΣΠΑ καθώς αναφέρει πως για να μπορέσει το έργο να χρηματοδοτηθεί από το ΕΠ ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ θα πρέπει να τροποποιηθεί ο σχετικός κατάλογος μεγάλων έργων καθώς και ο ανασχεδιασμός του ΕΠ και η ανακατανομή των δεσμευμένων πόρων ανά δράση με απόφαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΠ.