Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το μπαράζ των επιδρομών και διαρρήξεων κατοικιών στα απομακρυσμένα χωριά

Σε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πωγωνίου σήμερα στις 19.30 στο Καλπάκι θα συζητηθεί το μπαράζ των επιδρομών και διαρρήξεων κατοικιών στα απομακρυσμένα χωριά του Πωγωνίου τον τελευταίο μήνα.

Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο και έλαβε διαστάσεις μετά την επιδρομή, που καταγγέλθηκε ότι έγινε στο χωριό Σταυροσκιάδι, όμως σύμφωνα με τον Δήμαρχο Πωγωνίου Κ. Καψάλη είχαν προηγηθεί αντίστοιχες περιπτώσεις σε δεκάδες άλλα χωριά, όπως στη Λάβδανη, στο Κεράσοβο και αλλού.
Η ανησυχία είναι έκδηλη στους λιγοστούς μόνιμους κατοίκους των χωριών που... φυλάνε Θερμοπύλες, όμως αισθάνονται απροστάτευτοι, καταγγέλλοντας την ελλιπή αστυνόμευση στην ευρύτερη περιοχή της ελληνοαλβανικής μεθορίου.
Αυτό φυσικά έχει βάση και μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι ξεκίνησε ως φαινόμενο να εντείνεται από την αναδιάταξη των αστυνομικών δυνάμεων με την ενσωμάτωση των συνοριακών φυλάκων στο υπόλοιπο αστυνομικό δυναμικό.
Σταδιακά, οι περιπολίες των συνοριακών μειώθηκαν, μέχρι που εκμηδενίστηκαν. Έτσι, η ισχνή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στις περιοχές δίνει τη δυνατότητα σε οργανωμένες, όπως εκτιμούν οι κάτοικοι, ομάδες διαρρηκτών, να κάνουν επιδρομές στα χωριά.
Αυτή όμως είναι η μία όψη του νομίσματος, γιατί η δεύτερη είναι περισσότερο ενδιαφέρουσα και φανερώνει τις τεράστιες ευθύνες της τοπικής κοινωνίας, ξεκινώντας από τους πρώην ΟΤΑ και φτάνοντας ξεχωριστά στους λιγοστούς μόνιμους κατοίκους.
Ακόμη και σήμερα, έχοντας συμπληρωθεί μία πενταετία και άνω από το κλείσιμο των αστυνομικών σταθμών, δεκάδες αστυνομικοί διατίθενται καθημερινά και σε 24ωρη βάση για να φυλάνε δύο κενά κτίρια στην Πωγωνιανή και στην Αγία Μαρίνα!
Πρόκειται για τα κτίρια όπου λειτούργησαν τις περασμένες δεκαετίες οι αστυνομικοί σταθμοί και τα οποία είναι κυριολεκτικά άδεια, διαθέτοντας μόνο μία κινητή μοτορόλα.
Και τα δύο κτίρια φυλάσσονται καθημερινά με προσωπικό που διατίθεται από τα οικεία αστυνομικά τμήματα και τμήματα συνοριακής φύλαξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των αστυνομικών που διατίθεται για τη φύλαξη και των δύο κτιρίων προσεγγίζει τους 20!
Η Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων έχει κατ’ επανάληψη διατυπώσει την αναγκαιότητα κατάργησης αυτών των υπηρεσιών φύλαξης έτσι ώστε το προσωπικό να διατεθεί σε υπηρεσίες πραγματικά χρήσιμες και αναγκαίες.
Όμως, η στάση των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης τα προηγούμενα χρόνια, όπως και των κατοίκων των περιοχών ήταν αρνητική σε αυτό το ενδεχόμενο, αφού θεωρούν απαραίτητη την φυσική έστω παρουσία αστυνομικών σε... κενά και άχρηστα κτίρια.
Αυτομάτως, το γεγονός αυτό αναδεικνύει και τις τεράστιες ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών που μπορεί να έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται για την ελλιπή αστυνόμευση όμως αντιδρούν σε προοπτικές πραγματικής επίλυσης του προβλήματος. Όπως τονίζουν αξιωματικοί της Α.Δ Ιωαννίνων εάν καταργηθούν οι δύο αυτές υπηρεσίες, μπορούν να διατίθενται καθημερινά και σε 24ωρη βάση δύο επιπλέον περιπολικά, που θα πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους και περιπολίες στην περιοχή.
Για το ζήτημα αυτό είναι ενήμερος και ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης, που μιλώντας χθες στην «Ε» για την σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συζητηθεί και να ληφθεί μία τέτοια απόφαση για την κατάργηση των υπηρεσιών που δεν προσφέρουν το παραμικρό, σε συνεργασία με τους διοικητές των αστυνομικών τμημάτων και των τμημάτων συνοριακής φύλαξης.

ΠΗΓΗ: http://www.epirusonline.gr