Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Απέκλεισε νομοθετική παρέμβαση για τους ιδιώτες δανειολήπτες

Απέκλεισε εκ νέου νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες του ιδιωτικού τομέα ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας, στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα.
Στην κοινοβουλευτική συζήτηση των δυο ανδρών κυριάρχησε πάντως η έντονη αντιπαράθεση γύρω από το PSI και την εξαίρεση, όπως υπαινίχθηκε ο κ. Τσίπρας, συγκεκριμένων τίτλων από το «κούρεμα».
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις που έχει προχωρήσει η κυβέρνηση για τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν δανειστεί μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών αλλά απέκλεισε νομοθετική ρύθμιση για το σύνολο των δανειοληπτών «διότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε πρόβλημα ευστάθειας στο τραπεζικό σύστημα».
Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση συνεργάζεται συνεχώς με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών με την οποία έχει εγκαθιδρυθεί και λειτουργεί σε κυλιόμενη βάση ένας μηχανισμός διακανονισμός δανείων, ενώ έχουν νομοθετηθεί, όπως είπε, μηχανισμοί προστασίας δανειοληπτών χωρίς να αναγκάζεται κανένας να καταφεύγει στα δικαστήρια.
Υπενθύμισε επίσης ότι μέχρι στιγμής έχουν διευθετηθεί 750.000 δάνεια, εκ των οποίων 400.00 καταναλωτικά, 200.000 στεγαστικά και 150.00 επιχειρηματικά.
Ο κ. Βενιζέλος άφησε πάντως να εννοηθεί ότι οι τράπεζες θα πιεστούν για ευνοϊκότερη αντιμετώπιση τέτοιων διευθετήσεων, δεδομένου ότι με τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής τους το χαρτοφυλάκιό τους περιέρχεται σε σημαντικό βαθμό υπό κρατικό έλεγχο.