Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Οι δήμοι...τρέχουν για βιολογικούς

Το μεγάλο πακέτο έργων αποχέτευσης με επέκταση και του βιολογικού από τη ΔΕΥΑ Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 54 εκ. ευρώ που όμως δεν έχει ώριμα έργα για την ώρα, αλλά και κάποιοι άλλοι βιολογικοί σε δήμους της Άρτας και στα παράλια του Ιονίου, ξεχωρίζουν από τα προς ένταξη έργα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη, γνωστό ως ΕΠΠΕΡΑΑ, το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος στο ΕΣΠΑ.

Ωστόσο έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και ούτε οι παρατάσεις που δόθηκαν δεν βοήθησαν τους δήμους να φτάσουν σε υψηλό επίπεδο ωρίμανσης τα έργα.


Η πρώτη πρόσκληση για τέτοια έργα βρίσκεται περίπου 20 μήνες στον... αέρα και αφορά πολλούς οικισμούς με πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων και άλλους μικρότερους σε ειδικές κατηγορίες.


Ως γνωστόν πρόγραμμα είναι ανταγωνιστικό και θα ήταν κρίμα να στηριχθεί η Ήπειρος μόνο στα κονδύλια του ΠΕΠ και μέσα στο Μάιο θα πρέπει να προλάβουν να καταθέσουν προτάσεις στο ΕΠΠΕΡΑΑ.


Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων και υπόλοιπος νομός.


Στο νομό Ιωαννίνων γενικότερα και ειδικότερα στο λεκανοπέδιο έχουν ήδη συνδεθεί με το βιολογικό της ΔΕΥΑΙ, η Ανατολή, ο Κατσικάς ( προωθείται και η ολοκλήρωση με νέο έργο), το Πέραμα και η Ελεούσα.


Πλην λεκανοπεδίου λειτουργεί βιολογικός μόνο στο Μέτσοβο. Σε καλό δρόμο βρίσκονται οι μελέτες για τον Παρακάλαμο και το Κεφαλόβρυσο, στο νέο δήμο Πωγωνίου, όμως στην Κόνιτσα που κι αυτή χρειάζεται βιολογικό, δεν υπήρξε προετοιμασία από την προηγούμενη δημοτική αρχή και η νέα δεν έχει τα χρονικά περιθώρια για ωρίμανση τέτοιου έργου.


Σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων σε ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές ανήκει το Πάπιγκο, όπου κατασκευάστηκε ως τώρα τμήμα κεντρικού αγωγού.


Στους μικρούς οικισμούς που προσπαθούν να βρουν λύση με τα λύματα ανήκει και η Μηλιά Μετσόβου.


ΠΗΓΗ: www.neoiagones.gr