Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

Κυκλοφόρησε η έκδοση του κ. Αναστασίου Μηλιώνη ««Η Λάκκα Πωγωνίου Ηπείρου (16-17ος αιώνας), Εθνικοθρησκευτική διάσταση»

 


«Η Λάκκα Πωγωνίου Ηπείρου (16-17ος αιώνας), Εθνικοθρησκευτική διάσταση»

Κυκλοφόρησε η έκδοση του κ. Αναστασίου Μηλιώνη ««Η Λάκκα Πωγωνίου Ηπείρου (16-17ος αιώνας), Εθνικοθρησκευτική διάσταση».

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

 Η έκδοση «Η Λάκκα Πωγωνίου Ηπείρου (16-17ος αιώνας), Εθνικοθρησκευτική διάσταση» προσφέρει γνώσεις για την ιστορία του Πωγωνίου και ειδικότερα της «Λάκκας». Εξετάστηκε η βιβλιογραφία, τα νέα δεδομένα και η σχέση τους με το παρελθόν. Το ενδιαφέρον αυξήθηκε πολύ από το γεγονός ότι για 500 χρόνια η περιοχή ήταν κάτω από τη σκληρή καταπίεση του κατακτητή, την κατάργηση κάθε έννοιας ελευθερίας, την εξουθενωτική φορολογία και την απειλή της ζωής από τον κατακτητή. Είναι απορίας άξιο πως οι πρόγονοί μας κατάφεραν να μην αφανιστούν και αξιοθαύμαστο που επέζησαν, φύλαξαν αξίες και τις μετέφεραν σε μας ώστε να νοιώθουμε υπερήφανοι για την καταγωγή μας.

Το παρόν μας έχει τις ρίζες του στο παρελθόν. Αυτό δεν αλλάζει με τίποτα, θα μας συνοδεύει, όποιο και να είναι. Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Ο Αριστοτέλης είχε πει «μοια γάρ ς πί τό πολύ τά μέλλοντα τος γεγονόσι» (τα περισσότερα που θα γίνουν στο μέλλον θα είναι ίδια με όσα έγιναν στο παρελθόν). Είναι παντελώς ανώφελο να διερευνούμε μακρινούς «γαλαξίες», όταν δεν γνωρίζουμε ποιοι είμαστε, από που ερχόμαστε και που πάμε. Είναι αυταπάτη να πιστεύουμε ότι ένα δένδρο χωρίς βαθιές ρίζες θα συνεχίζει να μας δροσίζει τις «καυτερές» καλοκαιρινές μέρες. Λαός χωρίς μνήμες, χωρίς παρελθόν είναι καταδικασμένος να πέσει στη λήθη του χρόνου, στην απώλεια, στην ανυπαρξία.

Κλείνοντας, θέλω να επισημαίνω ότι η εργασία αυτή αποτελεί έκφραση μνήμης σε όσους πέρασαν πριν από μας, έζησαν άγνωστοι πριν από μας, πολέμησαν και τραγούδησαν για μας, αλλά και φόρος τιμής σε όσους υπέστησαν τα πάνδεινα, αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για να απολαύσουμε εμείς ότι εκείνοι αιώνες ονειρεύονταν, αλλά στερήθηκαν.

Το πολυτιμότερο αγαθό της ζωής, την Ε Λ Ε Υ Θ Ε Ρ Ι Α!

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΗΛΙΩΝΗΣ

Ιατρός Ενδοκρινολόγος

Δρ. Παν/μίου Αθηνών