Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

ΓΙΑΝΝΕΝΑ-ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ: Αθλητισμός για λίγους από το Δήμο ... με μηδενικό σχεδιασμό

Για ακόμη μια φορά η δημοτική αρχή έδειξε την παντελή έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και προτεραιοτήτων γύρω από τα ζητήματα του αθλητισμού στη πόλη.
  Οι αθλητικές υποδομές του Δήμου έχουν αφεθεί στη τύχη τους.
   Δεν  υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πολιτική γύρω από τον αθλητισμό για όλους, τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και τις αθλητικές εγκαταστάσεις ευθύνης του Δήμου
  Δεν φτάνει που για σχεδόν 7 χρόνια έχει αφήσει τις αθλητικές τις υποδομές έρμαιο στο καιρό και στο χρόνο, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο βρήκε την ευκαιρία να δείξει πως εν τέλει και ο αθλητισμός, όπως και πολλά άλλα, απλά πελατειακή διαχείριση χρειάζεται.
  Η τοπική Αυτοδιοίκηση εκ του νόμου έχει δικαίωμα και υποχρέωση να ενισχύει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Δεκάδες Δήμοι λοιπόν σε όλη τη χώρα επιχορηγούν Ερασιτεχνικά Αθλητικά Σωματεία. Εγγράφουν σχετικό κονδύλιο στον προϋπολογισμό τους και ακολουθούν σοβαρές διαδικασίες για την δίκαιη κατανομή των ποσών. Δεν χρειάζεται η Δημοτική Αρχή να ανακαλύψει την Αμερική ούτε να γίνουν μαθητευόμενοι μάγοι.
  Η κατ’ αυτόν το τρόπο επιχορήγηση 3 ιστορικών αθλητικών σωματείων με €16.000 αποτελεί σκάνδαλο που βαρύνει σύσσωμη την Δημοτική Αρχή και όλους όσους ανέχονται να λειτουργεί ο Δήμος με τέτοιο τρόπο.  Καλούμε το Δήμο επιτέλους να επιδείξει την δέουσα σοβαρότητα απέναντι στο θεσμό αλλά και στους πολίτες, ιδιαίτερα αυτούς που ασχολούνται με τον αθλητισμό.
  Να καθιερώσει αντικειμενικά κριτήρια για την επιχορήγηση των ερασιτεχνικών σωματείων. Είναι επιβεβλημένη η ενίσχυση σωματείων που ασκούν όντως ουσιαστικό και παραγωγικό κοινωνικό αθλητικό έργο. Σωματεία που δεν είναι σωματεία σφραγίδες, με καταστατικά, αναγνωρισμένα από οικείες ομοσπονδίες και τη ΓΓΑ, που έχουν ταμειακούς προϋπολογισμούς και απολογισμούς και δεν λειτουργούν κερδοσκοπικά.
  Να αναπτύξει ο Δήμος στρατηγικό σχεδιασμό, που γιατί όχι, να απαιτεί ισχυρότερη ενίσχυση π.χ. του ναυταθλητισμού σε μια λογική ενίσχυσης της παραλίμνιας αθλητικής δραστηριότητας, ενίσχυσης του αθλητικού τουρισμού και των αθλημάτων που μπορούν να τον υποστηρίξουν. Αλλά τέτοιες πρακτικές είναι μακριά από λογική δημοσίων σχέσεων και το ψηφοθηρικού πελατολογίου.
  Επειδή ο Δημοτική Αρχή δείχνει να μην θέλει να καταλάβει, καλούμε άμεσα όλα τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία της πόλης να προχωρήσουν σε αιτιολογημένες αιτήσεις επιχορήγησής τους από το Δήμο. Αν η Δημοτική Αρχή δε θέλει να κάνει δουλειά για να μοιράζει χρήματα κατά το δοκούν .. ας αναγκαστεί τουλάχιστον να το αιτιολογήσει και να το εξηγήσει στον ερασιτεχνικό αθλητισμό της πόλης αλλά και όσους χρησιμοποιούν τις αθλητικές εγκαταστάσεις ευθύνης του Δήμου!