Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Θέσεις και απόψεις του Θανάση Μποζιάρη σε θέματα που αφορούν το Δήμο Πωγωνίου

                                                           
ενημερωτικό – 2 –        
(5-8-2016)
   Θα συνεχίσουμε να αποκωδικοποιούμε το ήθος και τη συμπεριφορά με τα οποία ο Δήμαρχός μας αντιμετωπίζει τα του Δήμου Πωγωνίου, διότι πολλά λέγονται, μέσα από γεγονότα, τα οποία καταγράφουμε και δημοσιοποιούμε κάνοντας έτσι κοινωνούς και τους συνδημότες μας για να
βγάλουν και αυτοί τα δικά τους συμπεράσματα.
3.  Κέντρο Πολυφωνίας Κτισμάτων:  Ο πρώην Δήμος Δελβινακίου στο τ.δ. Κτισμάτων είχε βρει ένα κτήριο γιαπί, αυθαίρετο και εγκαταλελειμμένο. Με μεγάλη προσπάθεια το νομιμοποίησε, βρήκε πρόγραμμα, ΟΠΑΑΧ, όπου το ενέταξε και με προϋπολογισμό έργου 314.160 €  κατασκεύασε ένα υπερσύγχρονο κτήριο με όλες τις εγκαταστάσεις του έτοιμες, και για να αναδείξει ένα από τα  πλέον χαρακτηριστικά πολιτιστικά στοιχεία της περιοχής  μας, το πολυφωνικό τραγούδι,  το ονόμασε Κέντρο Πολυφωνίας Κτισμάτων.  Έκτοτε από το 2006 και πάντα σε συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς συνεχίσαμε την ανάδειξη του πολυφωνικού τραγουδιού διοργανώνοντας εκεί κατ΄ έτος και αδιαλείπτως (δηλ. χωρίς διακοπή) μεταξύ πολλών άλλων εκδηλώσεων και επιστημονικές ημερίδες-συνεδρίες για το Πολυφωνικό τραγούδι με σημαντικούς και ειδικούς εισηγητές (π.χ. ενδεικτική η συνημμένη πρόσκληση για το  2008), με καταγραφή και συγκέντρωση αρχειακού υλικού, με εξοπλισμό, και με διοργάνωση κατ΄ έτος διεθνούς φεστιβάλ Πολυφωνικού τραγουδιού όπου συμμετείχαν συγκροτήματα και  εκτός Ελλάδος  κ.ά.λ.  Ο πρώην Δήμος Δελβινακίου για να τονίσει μάλιστα τη μοναδικότητα και την αυθεντικότητα  της μουσικής πολυφωνίας, αυτού του ιδιαίτερου λαϊκού τραγουδίσματος, αποφάσισε τα ΜΟΝΑ εγκαίνια που θα έκανε να ήταν αυτού του κτηρίου. Και τα εγκαίνια έγιναν με κάθε επισημότητα την 11-8-2006.
   Στο φυλλάδιο ωστόσο που κυκλοφόρησε ο Δήμος Πωγωνίου για πολιτιστικές εκδηλώσεις 2016  διαβάζουμε και: Κυριακή, 7-8-2016,  Κτίσματα:    Ετήσιο Συνέδριο Αδελφοτήτων και Ενώσεων Πωγωνίου-Εγκαίνια Κέντρου Πολυφωνικού τραγουδιού.
   Ο τίτλος είναι σαφής και δεν μπορεί να παραπλανήσει ή να αποκρύψει ό,τι τεχνηέντως αποκρύπτεται με οποιοδήποτε πρόσχημα κι αν επιχειρηθούν κάποια εγκαίνια. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι (ο Δήμος μας ή η Ομοσπονδία αντ΄ αυτού;) κάτι άλλο θα εγκαινιάσουν στο κτήριο (π.χ. προσθήκη σχετικού εξοπλισμού, άλλο κάτι;) και όχι το από 10ετίας εγκαινιασμένο κτήριο. Χρειάστηκε βέβαια να περάσουν έξι 6 (!) ολόκληρα χρόνια για να εντοπίσουν το κτήριο και την αποστολή του.
  Πάντως και για να μην παρεξηγηθούμε σημειώνουμε ότι μας βρίσκει σύμφωνους κάθε προσπάθεια περαιτέρω αξιοποίησης του Κέντρου Πολυφωνίας Κτισμάτων και περαιτέρω εξοπλισμού του. Άλλωστε η άποψή μας παραμένει πάντα σταθερή ότι και οι Δήμοι έχουν συνέχεια. Άλλο όμως τούτο και άλλο με πρόσχημα αυτό να εγκαινιάζουμε πάλι μια συμπλήρωση μέσα σε ένα ήδη εγκαινιασμένο από κάθε άποψη κτήριο. Θα προσθέσω δε και τούτο:  Μπορεί ο Δήμαρχός μας ή όποιοι άλλοι παρουσία του για χάρη τους και κατ’ εντολήν τους να το ξαναεγκαινιάσουν πάλι και πάλι και όσες φορές επιθυμούν  και για όποιον λόγο ή με όποιο πρόσχημα το επιθυμούν. Να ξέρουν όμως ότι με τα …νέα εγκαίνια, τιμούν μεν το έργο αλλά προκαλούν θυμηδία και αποκαλύπτουν μιαν αναχρονιστική και πιστεύαμε ξεχασμένη και καταδικαστέα νοοτροπία που εν τέλει ίσως καταλήξει σε υποβάθμιση αν όχι σε κακοποίηση του τόσο σημαντικού στόχου…. Ούτε θέλομε να πιστέψομε ότι στην αγωνία τους να εγκαινιάσουν τέλος πάντων κάτι θα εγκαινιάσουν το…«πολυφωνικό τραγούδι»  γιατί τότε η θυμηδία θα δώσει τη θέση της στον οίκτο.
   Όπως πάντως κι αν έχει το πράγμα η ανυπαρξία ουσιαστικών έργων της δημοτικής μας αρχής είναι αυτή που την κάνει να καταφεύγει χωρίς δισταγμό ακόμη και στην... «ιδιοποίηση» (να τα εμφανίσουν δηλ. ως δικά τους έργα) των έργων άλλων τα οποία παρέλαβαν έτοιμα, μάλιστα και… εγκαινιασμένα!
                                                                     
Θανάσης Μποζιάρης
Πρώην Δήμαρχος πρ. Δήμου Δελβινακίου 

Συν.:  Μια  ενδεικτική πρόσκληση για μια από τις εκδηλώσεις  του 2008  (2 σελίδες).

Υ/φο:  Ο Δήμαρχος οφείλει να απαντήσει ως εκ της θέσης του υπεύθυνα και όχι με ευτελισμό του δημόσιου διαλόγου (δηλ.  όχι με ψεύδη, κακοήθειες, προσωπικούς χαρακτηρισμούς,  υπεκφυγές  ή «άλλα λόγια ν΄αγαπιόμαστε»…)