Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Αντιμετώπιση προσφυγικού προβλήματος


ΕΚΚΛΗΣΗ-ΑΠΑΙΤΗΣΗ της κοινωνίας των Γιαννιωτών

Προς: Περιφέρεια Ηπείρου, Δήμο Ιωαννιτών, Μητρόπολη Ιωαννίνων, Επιστημονικοί φορείς
Θέμα: Αντιμετώπιση προσφυγικού προβλήματος
Μετά απ’ όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα, στο θέμα των προσφύγων που φιλοξενούνται στα Γιάννινα, είναι πλέον βέβαιο ότι το κεντρικό Κράτος δεν θέλει να λύσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και αδιαφορεί γι’ αυτά που έρχονται.
Τα προβλήματα όμως είναι δικά μας, των Γιαννιωτών. Στον τόπο μας φιλοξενούνται και εμείς θα υποστούμε τις συνέπειες, όταν η κατάσταση ξεφύγει. Είτε θα αφορούν θέματα υγείας, είτε θέματα ασφάλειας, παραβατικότητας κλπ. Είναι ανάγκη άμεσα να πάρουμε πρωτοβουλίες και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, έστω και μόνοι μας. Μπορούμε.
Όλοι σας έχετε ταχθεί να φροντίζετε το συμφέρον αυτής της κοινωνίας, της κοινωνίας των Γιαννιωτών. Ήρθε η ώρα να το κάνετε, με όσα μέσα διαθέτετε και με όποιους μηχανισμούς.
Οι Γιαννιώτες κάνουν έκκληση και απαιτούν να συγκροτήσετε αυτόνομο συλλογικό τοπικό όργανο με σκοπό να:


1.      Αποκαταστήστε άμεσα ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Η επιλογή της Κατσικάς ήταν λάθος και το γνωρίζετε και οι ίδιοι. Έστω κι έτσι όμως οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να έχουν τουλάχιστον τα βασικά. Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν τρόποι και λύσεις που η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να διαχειριστεί, ειδικά εφόσον μιλάμε για κατεπείγουσες καταστάσεις.
2.      Απαγορεύσετε νέες αφίξεις. Καταστήστε σαφές στο κεντρικό Κράτος ότι τα Γιάννινα δεν μπορούν να δεχθούν ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΘΟΥΝ άλλους πρόσφυγες. Ήδη όσοι έχουν έλθει είναι πολλοί. Χωρίς ρατσιστικές ανοησίες, πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι είναι ζήτημα ανθρώπινης αντιμετώπισης των ιδίων αλλά και προστασίας της δικής μας κοινωνίας. Στην ανάγκη συγκρουστείτε με τις αποφάσεις τους. Η κοινωνία θα είναι μαζί σας.
3.      Επιβάλετε κανόνες λειτουργίες στον καταυλισμό της Κατσικάς. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τέτοιες καταστάσεις μπορούν ν’ αντιμετωπισθούν μόνο με οργάνωση, σύστημα και κανόνες. Αυτά λείπουν και πρέπει οπωσδήποτε να μπουν. Τώρα, σήμερα, όχι αύριο! Αφού το Κράτος δεν βάζει κανόνες, οφείλουμε να το κάνουμε εμείς. Αν σας το απαγορεύσει τότε και πάλι συγκρουστείτε. Η κοινωνία θα είναι μαζί σας.
4.      Διαχειριστείτε και οργανώστε την εθελοντική βοήθεια. Οι Γιαννιώτες έδειξαν ήδη ότι, έστω κι από το υστέρημά τους, θέλουν να βοηθήσουν. Ο τοπικός Ερυθρός Σταυρός είναι παρών από την πρώτη στιγμή. Εθελοντικές ομάδες απ’ όλη την πόλη «ψάχνουν» να βρουν τρόπο να βοηθήσουν. Καλέστε τους όλους. Οργανώστε τους όμως, δώστε οδηγίες, συντονίστε τις δράσεις. Μπείτε εσείς μπροστά και μην αφήνετε τις ΜΚΟ που εξυπηρετούν «άλλα» συμφέροντα ν’ αλωνίζουν και να κάνουν το παιχνίδι τους εις βάρος μας.


Είστε πλέον προ των ευθυνών σας. Η Γιαννιώτικη κοινωνία, ΤΩΡΑ σας χρειάζεται. Πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας. Ηγηθείτε αυτού του τόπου ή …