Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Διάλεξη της κας Ανθής Αγγέλη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων την Κυριακή 20 Μαρτίου, ώρα 12:00, με θέμα: Οι Αθαμάνες στην Ήπειρο: "Iστορικές μαρτυρίες και ίχνη κατοίκησης στην περιοχή των Τζουμέρκων"


 
Πρόσκληση

  Την Κυριακή, 20 Μαρτίου 2016, ώρα 12:00 το πρωί, η Εταιρεία Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Κυριακή στο Μουσείο», διοργανώνει διάλεξη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων (Πλατεία 25ης Μαρτίου 6, Πάρκο Λιθαρίτσια). Η προσκεκλημένη, κ. Ανθή Αγγέλη, Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, θα ομιλήσει με θέμα: Οι Αθαμάνες στην Ήπειρο: ιστορικές μαρτυρίες και ίχνη κατοίκησης στην περιοχή των Τζουμέρκων.
          Η Αθαμανία στην αρχαιότητα περιελάμβανε το νοτιοανατολικό τμήμα της Ηπείρου, στον χώρο που καλύπτουν τα Αθαμανικά όρη (Τζουμέρκα), και το δυτικό ορεινό τμήμα της Θεσσαλίας. Οι Αθαμάνες εγκαταστάθηκαν στην περιοχή τη 2η χιλιετία π.Χ., αλλά οι πρώτες μαρτυρίες για τη συμμετοχή τους στα ελληνικά πράγματα ανάγονται μόλις στα τέλη του 5ου με αρχές του 4ου αι. π.Χ. Η Αθαμανία εμφανίζεται ως σημαντικός πολιτικός και στρατιωτικός παράγοντας κατά την περίοδο της βασιλείας του Αμύνανδρου, ενώ λίγο μετά την καταστροφή της Ηπείρου από τις λεγεώνες του Αιμιλίου Παύλου, το 167 π.Χ. και τουλάχιστον έως το 88/87 π.Χ., στην περιοχή λειτούργησε το Κοινό των Αθαμάνων.
          Οι περιοχές της Θεσσαλίας, όπου κατοίκησαν οι Αθαμάνες, είναι περισσότερο γνωστές στην έρευνα από τις ανασκαφές που έχουν διεξαχθεί στα χωριά Πετρωτό και Αργιθέα, η οποία πιθανότατα ταυτίζεται με την αρχαία Αργιθέα, πρωτεύουσα των Αθαμάνων. Στην περιοχή της Ηπείρου έχουν εντοπιστεί από επιφανειακή έρευνα αρχαιότητες σε διάφορες θέσεις από τον Hammond, τον Δάκαρη και πιο πρόσφατα από την Aρχαιολογική Yπηρεσία. Πρόκειται για τειχισμένους οικισμούς, ακροπόλεις με οχυρώσεις και πύργους των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων, που δέσποζαν στα υψώματα της δυσπρόσιτης περιοχής των Τζουμέρκων. Σε μία προσπάθεια προσέγγισης του σχετικά άγνωστου φύλου των Αθαμάνων, θα γίνει συνοπτική παρουσίαση των γνωστών μέχρι σήμερα θέσεων, που παρουσιάζουν ενδείξεις κατοίκησης στη συγκεκριμένη περιοχή.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Ιωάννινα 15/03/2016
Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος

Κατερίνη Λιάμπη

Ο Γενικός Γραμματέας

Γεώργιος Ζάχος