Τρίτη, 15 Μαρτίου 2016

Ξεκινά "ξεσκόνισμα" τραπεζικών λογαριασμών σε βάθος 15 ετών από το Υπουργείο Οικονομικών

Ως γνωστόν και ο «Άγιος φοβέρα θέλει» κι έτσι πριν τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος για τα αδήλωτα εισοδήματα, ο ελεγκτικός μηχανισμός θα αποκτήσει ένα ισχυρό εργαλείο: το «ξεσκόνισμα» τραπεζικών λογαριασμών σε βάθος 15 ετών χωρίς καθυστερήσεις.
Με δεδομένη την απόρριψη από τους δανειστές της πρότασης για εφαρμογή αυτοτελούς συντελεστή 35-40% στα αδήλωτα εισοδήματα εσωτερικού και εξωτερικού αλλά και της πρόβλεψης εκπτώσεων π.χ. για αγορά ακινήτων ως κίνητρο αυτοκαταγγελίας, το υπό διαμόρφωση πλαίσιο θα προβλέπει φορολόγηση- και αμνηστία- με την κλίμακα της χρονιάς στην οποία θα ανάγεται το «μαύρο» χρήμα.
Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να ενισχύσει τα ελεγκτικά του εργαλεία έτσι ώστε να πείσει ότι όσοι δεν αυτοκαταγγελθούν, δεν πρόκειται να γλιτώσουν.
Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, που συμμετείχε στη συνάντηση με τους δανειστές για τη Διαφθορά, η πρώτη ασφαλιστική δικλείδα θα είναι η λειτουργία του Περιουσιολογίου, ενώ το «βαρύ» όπλο θα είναι η επέκταση του Τραπεζικού Μητρώου σε βάθος 15 ετών, δίνοντας τη δυνατότητα έλεγχου κινήσεων τραπεζικών λογαριασμών χωρίς καθυστερήσεις.


Λίαν συντόμως θα είναι έτοιμο και το νέο Όργανο που θα υποδέχεται και θα ελέγχει τις καταγγελίες για απάτες μέσω κοινοτικών προγραμμάτων, οι οποίες τώρα διαχέονται σε πολλές υπηρεσίες και στην πραγματικότητα δεν ελέγχονται.
Προ των πυλών είναι επίσης το νέο πλαίσιο για το πόθεν έσχες, για τη χρηματοδότηση των κομμάτων αλλά και τον καλύτερο συντονισμό των Εισαγγελικών Αρχών.