Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Καταγραφή και αποτύπωση των Θρησκευτικών μνημείων για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού

Ως «Ερευνητικό απόθεμα» και «εργαλείο ανάπτυξης» μπορούν να χαρακτηριστούν οι δυο μελέτες οι οποίες εκπονήθηκαν στο πλαίσιο του έργου Piltour.
Η «Μελέτη Καταγραφής Αποτύπωσης των Θρησκευτικών Μνημείων» αποτελεί ένα σημαντικό ερευνητικό έργο στο οποίο καταγράφονται και μελετώνται θρησκευτικά μνημεία της Περιοχής Παρέμβασης, ενώ στη «Μελέτη Ανάπτυξης Θεματικού Τουρισμού» ερευνά τις προοπτικές ανάπτυξης των περιοχών. Αμφότερα τα μελετητικά έργα αποτελούν χρήσιμα εργαλεία τόσο για τη μελέτη της Θρησκευτικής Κληρονομιάς όσο και των προοπτικών ανάπτυξης των περιοχών.
Τέλος, οι  εταίροι του Έργου βρέθηκαν στο Ostuni, όπου συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την υλοποίηση του Έργου.
Μελέτη Καταγραφής και Αποτύπωσης των Θρησκευτικών Μνημείων
Στόχος της μελέτης η καταγραφή και αποτύπωση των Θρησκευτικών Μνημείων στην Περιοχή Παρέμβασης (Δημοτικές Ενότητες Παμβώτιδας και Περάματος του Δήμου Ιωαννιτών, Δημοτική Ενότητα Μετσόβου του Δήμου Μετσόβου, Δημοτική Ενότητα Καλπακίου του Δήμου Πωγωνίου).

Η συλλογή του υλικού έγινε με διάφορες μεθοδολογίες και από πολλαπλές διαθέσιμες πηγές, ενώ η  μελέτη θα αποτελέσει ένα μοναδικό επιστημονικό απόθεμα της θρησκευτικής παράδοσης για την Περιοχή Παρέμβασης λόγω του τεχνικού υπόβαθρου του Έργου και των πολλαπλών ωφελειών που παρουσιάζει. Θα μπορούσε να  διατεθεί σε Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Ερευνητικά Ινστιτούτα καθώς και σε μεμονωμένους, ερευνητές και επιστήμονες.
Μελέτη Ανάπτυξης θεματικού Τουρισμού
Η μελέτη καταγράφει την υφιστάμενη κατάσταση στον τομέα του εναλλακτικού (θρησκευτικού) τουρισμού στην Περιοχή Παρέμβασης, (υποδομές, ελλείψεις, απειλές και ευκαιρίες), υποδεικνύει τις τοποθεσίες και τις δομές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξή του και εστιάζει στις μορφές προώθησης και προβολής που θα πρέπει να υλοποιηθούν, ώστε να γίνει η Περιοχή Παρέμβασης ελκυστικός τόπος προορισμού για τους επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Σε αυτό το πλαίσιο συγκεντρώθηκαν στατιστικά στοιχεία και άλλα δεδομένα, καταγράφηκαν απόψεις τουριστικών παραγόντων και επιχειρηματιών, οι οποίες θα πρέπει μεταξύ άλλων να ληφθούν υπόψη στο πλαίσιο του σχεδιασμού της ανάπτυξης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Στη βάση των διαπιστώσεων αναφορικά με την υφιστάμενη κατάσταση,  διαμορφώθηκαν προτάσεις που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού στην Περιοχή Παρέμβασης και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας.
Τεχνική Συνάντηση στο Ostuni
Στο Ostuni έλαβε χώρα τεχνική συνάντηση των Εταίρων του Έργου  Piltour. Η Τεχνική Συνάντηση επικεντρώθηκε στην πορεία υλοποίησης του Έργου και κυρίως σε ζητήματα που αφορούν το οικονομικό αντικείμενο. Οι Εταίροι διακριτά παρουσίασαν την πορεία υλοποίησης καθώς και το ποσοστό απορρόφησης της Χρηματοδότησης.
Η Τεχνική Συνάντηση τελείωσε με τις δεσμεύσεις από όλους τους εταίρους για συντονισμένες δράσεις για την ομαλή και επιτυχή υλοποίηση του έργου.