Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Φορτηγά με ακάλυπτα φορτία παγίδες στους δρόμους της Ηπείρου

Ένα τροχαίο ατύχημα που συνέβη μεσάνυχτα στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Αθηνών και στο οποίο ενεπλάκη φορτηγό, φορτωμένο με άχυρα, είναι η αφορμή για να επισημανθεί μια… κινούμενη επικίνδυνη παγίδα που συχνά συναντούν πολλοί οδηγοί στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου.
Πόσες φορές δεν έχει τύχει όλοι να βρεθούμε πίσω από ένα μεγάλο φορτηγό υπερφορτωμένο από μπάλες με άχυρα, χωρίς αυτό να είναι καλά δεμένο και να καλύπτεται με μουσαμά; Η απάντηση είναι, δυστυχώς, τις περισσότερες γι’ αυτό και το πρώτο πράγμα που επιχειρούν οι οδηγοί που ακολουθούν, είναι να προσπερνούν με την πρώτη ευκαιρία το επικίνδυνο φορτηγό.
Διαφορετικά, είναι πολύ πιθανόν πέσει στο παρμπρίζ τους κάποιο δέμα χόρτου, το οποίο μπορεί να αποβεί ακόμη και μοιραίο, αφού μηδενίζεται η ορατότητα του οδηγού.

Στην Εθνική Οδό
Το προχθεσινό τροχαίο στην Ε.Ο. Ιωαννίνων – Αθηνών προκλήθηκε όταν μερικές μπάλες με άχυρο έπεσαν από διερχόμενο φορτηγό, με αποτέλεσμα ο οδηγός του Ι.Χ. που ακολουθούσε να χάσει τον έλεγχο, στην προσπάθειά του να τις αποφύγει.
Από την ανατροπή αυτή τραυματίστηκε ο ίδιος και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.
Στο μεταξύ, ο δυνατός αέρας σκόρπισε τα άχυρα και η κυκλοφορία στο σημείο για αρκετή ώρα γινόταν με δυσκολία.
***
Επειδή, δυστυχώς, αυτοί που μεταφέρουν τέτοια φορτία (αρκετοί είναι αγρότες), αδιαφορούν για την επικινδυνότητά τους, αφού συνήθως δεν πληρούν τις προδιαγραφές (δηλ. να μην προεξέχουν από την καρότσα του φορτηγού, να είναι καλά δεμένα και να είναι σκεπασμένα), τα πρόστιμα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα τσουχτερά, αφαιρώντας ακόμη και την άδεια οδήγησης.
Περισσότεροι αυστηροί έλεγχοι λοιπόν από την Τροχαία στους δρόμους, μπας και συμμορφωθούν οι παραβάτες, που αδιαφορούν για τη ζωή των συνανθρώπων τους.