Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Αλλαγές σε κόκκινα δάνεια, ΦΠΑ, ΓΓΔΕ και ΑΕΠ ζητά η τρόικα

Την αναθεώρηση του στόχου για την ανάπτυξη το 2015 από το 2,9% του ΑΕΠ στο 2,5%, την εξαίρεση των μεγάλων επιχειρήσεων οφειλετών από τη ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια», τη θεσμική αυτονόμηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, αλλά και την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ που ισχύει σήμερα στα νησιά, ζήτησαν χθες από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη οι επικεφαλής της τρόικας. 
Η ξαφνική «εμπλοκή» στο ζήτημα των κόκκινων δανείων, που οδήγησε σε νέα έκτακτη συνάντηση το βράδυ της Τρίτης μεταξύ των κ.κ. Χαρδούβελη, Δένδια, Σταϊκούρα και Παπασταύρου και Λαζαρίδη με τους επικεφαλής της τρόικας κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) κατέδειξε ότι θα απαιτηθεί χρόνος ώστε οι δύο πλευρές να οδηγηθούν σε πλήρη συμφωνία, κάτι που πλέον μετατίθεται για το Νοέμβριο.

Στη φάση αυτή διαφαίνεται πως αρχικά, εντός των επομένων εβδομάδων, θα κατατεθούν στη Βουλή οι ρυθμίσεις των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία (πιθανόν σε λιγότερες από 100 δόσεις) και σε δεύτερο χρόνο θα κατατεθούν προς ψήφιση οι ρυθμίσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για τα «κόκκινα»επιχειρηματικά δάνεια και τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια νοικοκυριών.
Η τρόικα ζήτησε μάλιστα να εξαιρεθούν από τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου και των τραπεζών, κάτι που αφήνει εκτός ρύθμισης 1.000 μεγάλες επιχειρήσεις.
Μείωση του στόχου για το ΑΕΠ
Αν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις χθεσινές εκτιμήσεις του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές (World Economic Outlook) υιοθέτησε τους στόχους του προσχεδίου του Προϋπολογισμού για ανάπτυξη 2,9% το 2015, ωστόσο στη χθεσινή συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ρίσι Γκογιάλ ζήτησε με ήπιο τρόπο την αναθεώρηση του στόχου για την ανάπτυξη του επόμενου έτους στο πιο «ρεαλιστικό» επίπεδο του 2,5% του ΑΕΠ.
Δεν είναι άλλωστε τυχαία η αναφορά του κ. Χαρδούβελη στην Ετήσια Οικονομική Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών ο οποίος δήλωσε πως υπάρχουν αναλυτές που πιστεύουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι μεγαλύτερος από το 2,9%, υπάρχουν και αρκετοί που πιστεύουν ότι θα είναι μικρότερος, αλλά κανείς δεν μιλάει για ρυθμό ανάπτυξης 0,5% ή 1% ή 1,5%.
Ανεξάρτητη ΓΓΔΕ
Οι επικεφαλής της τρόικας επανέφεραν χθες στις διαπραγματεύσεις το ζήτημα της πλήρης ανεξαρτητοποίησης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Συγκεκριμένα ζήτησαν να υπάρξουν νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα καταστίσουν ακόμη πιο αυτόνομη την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ώστε να αποφευχθεί στο μέλλον η πιθανότητα «παραίτησης» στελεχών της ΓΓΔΕ υπό το βάρος πολιτικών πιέσεων, όπως συνέβη τον Ιούνιο με την παραίτηση του Χ. Θεοχάρη.
Η τρόικα φέρεται να ζητά για την ΓΓΔΕ καθεστώς αντίστοιχο με αυτό που προβλέφθηκε για την Ελληνική Στατιστική Αρχή με το Ν. 3832/2010. 
Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο νόμο ο Πρόεδρος και τα μέλη της ΕΛΣΤΑΤ «απολαύουν προσωπικής ανεξαρτησίας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και δεσμεύονται μόνο από το νόμο και τη συνείδησή τους».
Ακόμη, ο Ν. 3832/2010 προβλέπει πως ο Πρόεδρος και τα μέλη της ΕΛΣΤΑΤ δύνανται να παυτούν με απόφαση του οργάνου που τους διόρισε, για αδυναμία άσκησης των καθηκόντων τους λόγω κωλύματος, νόσου ή αναπηρίας ή για σπουδαίο λόγο που αφορά στην εκτέλεση των καθηκόντων τους, όπως ιδίως η αποκάλυψη εμπιστευτικών θεμάτων, για τα οποία έλαβαν γνώση κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ή η κατάχρηση της θέσης τους για ίδιο, προσωπικό ή εμπορικό όφελος.
Κατάργηση ΦΠΑ στα νησιά
Ακόμη, η τρόικα επανέφερε προς συζήτηση και το θέμα της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ που ισχύει σήμερα στην νησιωτική χώρα. Η τρόικα θεωρεί πως οι κατά 30% μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και τα νησιά του Αιγαίου Θάσο, Σαμοθράκη, Βόρειες Σποράδες και Σκύρο (5%, 9% και 16%) ενθαρρύνουν την παραβατικότητα και πρέπει να εκλείψουν.
Ειδικά το ΔΝΤ, ζητά τη συνολική αλλαγή του καθεστώτος ΦΠΑ, με ανακατατάξεις στους συντελεστές , κάτι που η ελληνική πλευρά προσπαθεί να αποφύγει μέσω επιστημονικής τεκμηρίωσης την οποία έχει αναλάβει ο επικεφαλής του ΣΟΕ Χριστόδουλος Στεφανάδης.


ΠΗΓΗ: www.in.gr