Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Αντώνης Φούσας: Ανοιχτή επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο

Ο πρώην υπουργός κ. Αντώνης Φούσας  απέστειλε ανοιχτή επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.
Η επιστολή αναφέρει τα εξής:
«Μακαριότατε, μετά την αποδημία του μακαριστού Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητου, ανακύπτει άμεσα το θέμα της ανάδειξης νέου Μητροπολίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων.
Απ΄ ό,τι δε έχει γίνει γνωστό, η διαδικασία αυτή στην Ιεραρχία πρέπει να ολοκληρωθεί την 25/6/2014.
Η για πολλά χρόνια ιδιότητά μου, ως εκπροσώπου του λαού των Ιωαννίνων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και η αγαστή πάντοτε συνεργασία μου με τους δυο Μητροπολίτες στο νομό μας, ήτοι των Ιωαννίνων και του Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, μου επιβάλλουν να Σας αποστείλω την παρούσα επιστολή μου και να Σας παρακαλέσω, να λάβετε σοβαρά υπόψη Σας τη γενικότερη επιθυμία του λαού των Ιωαννίνων, ότι ο νέος Μητροπολίτης θα πρέπει να προέρχεται από αυτούς τους κληρικούς που, είτε κατάγονται, είτε υπηρετούν σήμερα σε μια από τις Μητροπόλεις της Ηπείρου και ιδίως του νομού Ιωαννίνων.

Είναι αυτονόητο, ότι ο νέος Μητροπολίτης μας, θα πρέπει, αποδεδειγμένα να διαθέτει υψηλό ηθικό και πνευματικό κύρος και ανάστημα, να έχει αναγνωρισμένο ποιμαντικό έργο και ιδίως να γνωρίζει άριστα τα της Ηπείρου και ιδίως των Ιωαννίνων. Τέτοιοι, δε, κληρικοί υπάρχουν σήμερα στην Ήπειρο και ιδίως στο νομό Ιωαννίνων και επίσης υπάρχουν και άλλοι που υπηρετούν σε άλλες Μητροπόλεις της χώρας, αλλά κατάγονται από την Ήπειρο, και θα ήταν άδικο να παραγκωνισθούν, χάρις, ίσως, άλλων σκοπιμοτήτων.
Έπειτα, όπως όλοι γνωρίζουμε, η Μητρόπολη των Ιωαννίνων είναι μια από τις μεγαλύτερες της χώρας και, επίσης, τελούν σήμερα υπό την διοίκησή της πολλά φιλανθρωπικά ιδρύματα, φιλόπτωχα ταμεία και κληροδοτήματα, και επομένως, ο νέος Μητροπολίτης πρέπει να έχει ιδιαίτερες διοικητικές ικανότητες  και ιδίως να γνωρίζει τα πολλά και οξύτατα προβλήματα, τόσο της Μητροπόλεως, όσο και των ιδρυμάτων της και γενικότερα της περιοχής. Σε όλα αυτά  πρέπει να προσθέσω, ότι και η ιστορία της Μητροπόλεώς μας (δυο προηγούμενοι Αρχιεπίσκοποι και πολλοί Οικουμενικοί Πατριάρχες) και η μεγάλη προσφορά της, επιβάλλουν ο νέος Μητροπολίτης μας να είναι άξιος όλων αυτών και να αποτελεί εγγύηση, ότι θα ανταποκριθεί στα υψηλά και δύσκολα νέα θρησκευτικά και πνευματικά καθήκοντά του.
Προς απόδειξη του ισχυρισμού μου, ότι επιθυμία σύμπαντος του λαού των Ιωαννίνων είναι να προέρχεται ο νέος Μητροπολίτης από την Ήπειρο, Σας επισυνάπτω σχετικά δημοσιεύματα καθημερινών εφημερίδων των Ιωαννίνων και σας ενημερώνω, ότι παρόμοια δημοσιεύματα είναι πολλά και συνεχή.
Με τη βεβαιότητα, ότι θα λάβετε υπόψη Σας, όλα τα ανωτέρω και το συμφέρον της Μητροπόλεώς μας.

Σας ευχαριστώ πολύ, όπως και όλη την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία θα πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων για την ιστορική Μητρόπολη των Ιωαννίνων».