Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Υπουργείο Οικονομικών: Ποτέ ξανά παράταση για την εφορία ό,τι και αν συμβεί!

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι πρέπει όλοι να υποβάλουν νωρίς τις δηλώσεις τους (έως 30 Ιουνίου οι μισθωτοί και συνταξιούχοι) και ότι πλέον δεν θα ξαναδώσει παράταση, εκτός αν τα ηλεκτρονικά συστήματα καταρρεύσουν πλήρως για ημέρες! Υπενθυμίζει ότι φέτος οι φορολογικές δηλώσεις είναι σχεδόν έτοιμες και προσυμπληρωμένες για τους περισσότερους στο taxisnet και άρα δεν συντρέχει λόγος ταλαιπωρίας, ενώ έχει αποσυνδεθεί ο χρόνος υποβολής από τον χρόνο πληρωμής της δήλωσης και άρα μπορούν όλοι να ξεκινήσουν από τώρα να στέλνουν δηλώσεις, αντί να το αφήνουν για τελευταία στιγμή.

Συγκεκριμένα όπως τονίζεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε, «η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ενημερώνει τους φορολογούμενους ότι η εφαρμογή υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το οικονομικό έτος 2014 είναι σε λειτουργία από τις 20/3 και λήγει στις 30/6 τρέχοντος. 
Τα στοιχεία των εισοδημάτων και παρακρατήσεων από μισθωτή εργασία, ελευθέρια ή εμπορικά επαγγέλματα, καθώς και τα στοιχεία των συντάξεων είναι ήδη προσυμπληρωμένα στις δηλώσεις. 
Επιπλέον, τα στοιχεία των τόκων των τραπεζικών λογαριασμών είναι και αυτά διαθέσιμα στους φορολογούμενους κατά τη συμπλήρωση της δήλωσης.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με άλλες βελτιώσεις στη χρηστικότητα της εφαρμογής κάνει την συμπλήρωσή της πολύ ευκολότερη από άλλες χρονιές. Για παράδειγμα, η συμπλήρωση του πίνακα ιδιοκατοίκησης με τα επιπρόσθετα στοιχεία, όπως το ρολόι της ΔΕΗ, μπορεί να αντιγραφεί από την περσινή δήλωση αυτούσια με το πάτημα ενός κουμπιού.
Επιπροσθέτως, φέτος για πρώτη φορά και ανεξαρτήτως της ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης, η πρώτη δόση-σε περίπτωση χρεωστικής δήλωσης-καταβάλλεται στο τέλος Ιουλίου (με τις επόμενες το Σεπτέμβριο και το Νοέμβριο) και συνεπώς, δεν υπάρχει κανένας λόγος καθυστέρησης, αφού δεν υπάρχει πλεονέκτημα στην ύστερη υποβολή.
Τέλος, και με αφορμή τα πρόσφατα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση που οδήγησαν σε τρίωρη, περίπου, δυσλειτουργία των συστημάτων υποβολής, αλλά και με δεδομένες τις αυξημένες υποβολές των καταληκτικών ημερομηνιών, επισημαίνουμε πως στο μέλλον, μόνο σε περίπτωση παρατεταμένης και σημαντικής δυσλειτουργίας -όχι απλής καθυστέρησης απόκρισης- θα παρατείνονται οι ημερομηνίες υποβολής, για το ισόποσο του χρόνου δυσλειτουργίας.
Συνεπώς, καλούμε τους φορολογούμενους, προς αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων να υποβάλουν τις δηλώσεις τους πριν τις καταληκτικές ημερομηνίες, όταν δεν τίθενται ζητήματα φόρτου των συστημάτων».

ΠΗΓΗ: www.protothema.gr