Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Καταργείται από 1η Ιουνίου η θεώρηση βιβλιαρίων υγείας


Πρόσβαση στο «ασφαλιστικό» ιστορικό του από τον υπολογιστή του θα μπορεί να έχει κάθε εργαζόμενος, μέσω του συστήματος «Άτλας», που θα είναι 100% έτοιμο έως το τέλος του 2015. 
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης παρουσίασε το Εθνικό Μητρώο Ασφάλισης-Ασφαλιστικής Ικανότητας, που έχει την επωνυμία «Άτλας».
Παρουσιάζοντας το Εθνικό Μητρώο Ασφάλισης-Ασφαλιστικής Ικανότητας, που έχει την επωνυμία «Άτλας», ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τόνισε πως κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να βλέπει την ψηφιακή απεικόνιση του συνόλου της ασφαλιστικής του πορείας, από την πρώτη στιγμή που θα εισέλθει στην αγορά εργασίας μέχρι και τη συνταξιοδότησή του. 
Υπογράμμισε μάλιστα πως η έκδοση και απονομή της, ακόμη και στις πιο σύνθετες περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, καθίσταται ζήτημα ημερών.
Πάντως, από την 1η Ιουνίου 2014, καταργείται η θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας. 
Η επιβεβαίωση της ασφαλιστικής ικανότητας θα γίνεται πλέον on line με το σύστημα «Άτλας» από τους ίδιους τους παρόχους υγείας.

Σε δεύτερη φάση, από τον Νοέμβριο, νέοι ασφαλισμένοι –μετά την 1.1.1994– θα μπορούν να βλέπουν στον υπολογιστή τους το σύνολο της ασφάλισής τους. 
Ειδικότερα, με το «Άτλας»:
Συγκροτείται το Εθνικό Μητρώο Ασφαλισμένων στο οποίο καταγράφονται οι άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένοι.
Συγκεντρώνεται η ασφαλιστική ιστορία ανά ασφαλισμένο.
Συγκροτείται το Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Περίθαλψης και καταργείται η θεώρηση των βιβλιαρίων.
Ψηφιοποιείται και μηχανογραφείται όλο το κανονιστικό πλαίσιο της θεμελίωσης και απονομής συντάξεων.

ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr