Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2013

Οι κωλοτούμπες, το σεισμόσημο και το γαμόσημο...

(Ασφαλώς και θα πληρώσει το σεισμόσημο ο ιδιοκτήτης αυτού
 του «σπιτιού». Μα.. Σουτ. Τον προστατεύουμε.)
Γράφει ο Κίτσος ο Αθαμάνας

Πώς, πώς της ταλαιπώρου πατρίδος
δεν πασχίζετε να σώσητε τον στέφανον;
Από τα χέρια ανόσια ληστών τοσούτων;
    Ανδρέας Κάλβος

Άλλα λέμε το πρωί, άλλα, μερικώς, το μεσημέρι, άλλα, ως επί το πλείστον,  το απόγιομα και άλλα, καθολικώς, το βράδυ. Ποιος, πού και πότε δε θέλει ρώτημα.
Οι κωλοτούμπες ή κυβιστήσεις, πλέον,  είναι το εθνικό σπορ.
«Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννης Μανιάτης, λίγες ώρες αφότου επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την επικείμενη επιβολή σεισμόσημου στα ακίνητα, διαμήνυσε ότι δεν υπάρχει τέτοια δέσμευση έναντι της τρόικας, ούτε ανάλογη πρόθεση της κυβέρνησης


(Ο κωλοτουμπίζων κ. Υπουργός)
 
Και να η ακριβής δήλωση του κ. Υπουργού. «Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε επιβολή νέου φόρου ή αλλιώς σεισμόσημο, δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια δέσμευση απέναντι στην τρόικα, ούτε πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια τέτοια ρύθμιση». Αυτά δήλωσε επίσημα ο κ. Υπουργός σε αντίθεση με τις δηλώσεις του, σε τηλεοπτικό σταθμό όπου είχε αναφέρει  ότι η συζήτηση για το σεισμόσημο «είναι σε εξέλιξη» και πως θα γίνει προσπάθεια «να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη η επιβάρυνση για τους πολίτες». Το είπε και το εγγυήθηκε ο κ. Υπουργός!
Και οι πολίτες απαξάπαντες επείσθησαν εις τα λόγια του κ. Υπουργού και ήσυχοι πλέον, ησύχως αναμένουν καμιά άλλη φάπα. Πώς θα ονομάζεται δεν έχει σημασία. Τοκόσημο, κηδειόσημο, βασκανόσημο (φτου που να μη πάρετε από βάσκαμα, στα όρη στα ψηλά βουνά, όξω από 'δω  ), χαζόσημο, βλακόσημο, οργιόσημο, δουλόσημο. 


Πάντως με ήσυχη πολιτική συνείδηση θα ρωτήσουν τους εκπροσώπους της ΤΡΟΙΚΑ και ακολούθως θα επιβάλλουν. Ό,τι πουν.  Τροϊκόσημο. Κατοχυρωμένη πλέον η ονομασία.
Κατοχυρωμένη η ονομασία, όπως κατοχυρωμένος είναι και ο λόγος επιβολής. Κι αν κανείς πιστεύει πως δεν θα μπει και το σεισμόσημο, είναι γελασμένος. «Κοιμάται με τις μπότες.» Προηγούνται οι  διαθεσιμότητες - απολύσεις υπαλλήλων, η μονιμοποίηση και επέκταση του χαρατσιού στα ακίνητα, η νέα μείωση σε συντάξεις, κατασχέσεις λαϊκών κατοικιών, οι. Ένα σκασμό μέτρα. Πότε να προλάβουν; Με τη σειρά τους θα έρθουν όλα. Πρέπει να ζητήσει η κατσίκα για να αναλάβει το έργο του ο τράγος. Άμα δε ζητήσει γιοκ μαρκάλος, γιοκ μαρκαλίκια.

Για να προσδιορίσουμε την έννοια του όρου «σεισμόσημο» πρέπει να ορίσουμε πρώτα τι είναι σεισμός. Ένας απλός ορισμός λέει πως  σεισμός είναι ένα σεισμογενές φαινόμενο που παρατηρείται σε μια σεισμογενή περιοχή (εκεί όπου συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο) και έχει σεισμογενή αποτελέσματα ( επί του κρανίου των πολιτών. «Τα παίρνουν στο κρανίο», που λέμε. ) Η προσπάθεια να καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός, όπως για κάθε μέτρο που αφορά τη «μεταρρύθμιση» και επιβάλλεται να πληρώνει ο πολίτης το κάτι τις , «για να πετύχουμε την εξυγίανση του τόπου», αρχίζει  οκτώ το βράδυ από τα Δελτία (φτου πιπέρι στο στόμα) Μαζικής Συσκότισης.
Πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται να επιβληθεί και το περίφημο γασμόσημο! Είναι γνωστό πως η γενετήσια πράξη επιφέρει δονήσεις, όχι βέβαια του εδάφους, όπως ο σεισμός, αλλά δονήσεις που ενίοτε έχουν και κάποια άλλα αποτελέσματα. Κυοφορία, γεννητούρια, παιδικούς σταθμούς, σχολεία κλπ. Αυτά όλα συνεπάγονται έξοδα για την Πολιτεία. Άρα, χρειάζεται και το γαμόσημο.
Αυτά μέχρι τέλος Αυγούστου. Από Σεπτέμβριο, θα βρούμε κι άλλα.
Πάντως ό,τι και να κάνουν, ό,τι και να επιβάλουν, ένα αξίωμα  δεν μπορούν ούτε να το ανατρέψουν, μα ούτε και να το αλλοιώσουν.
'Εχει και ο φτωχός πουλί.
Να 'χεις στόλους και βαπόρια
και πλεούμενα πελώρια
Με το δένε και το λύνε
λίγο βέβαια δεν είναι
Όμως της ζωής το αλάτι
βρίσκεται μες στο κρεβάτι
Μια μονάχα μες στις δέκα
να 'ναι αληθινή γυναίκα
Και τα τέτοια δεν τα θέλει
κύριε Γιώργο κύριε Τέλη
Μάθετέ το είναι καιρός
ίδια τα 'δωκε ο Θεός
Τι λιγάκι τι πολύ
έχει και ο φτωχός πουλί.
           Οδυσσέας Ελύτης