Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Επίδομα φτώχειας: Ποιοι δικαιούνται να το πάρουν

Επίδομα κατά της φτώχειας από 75 έως 360 ευρώ το μήνα, εισηγείται στο υπουργείο Εργασίας η Παγκόσμια τράπεζα στην οποία της ανατέθηκε (από το υπουργείο) η μελέτη και η επεξεργασία των κριτηρίων που θα ισχύσουν για την εφαρμογή του εγγυημένου εισοδήματος.
Αρχικά το επίδομα θα δοθεί σε περιορισμένο αριθμό δικαιούχων (πιλοτικά) από το 2014, και συνολικά σε όσους δηλαδή πληρούν τις προϋποθέσεις, από το 2015.Για την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου, (που είναι μια από τις προαπαιτούμενες δράσεις στον έλεγχο του Σεπτεμβρίου από την τρόικα) έχουν δεσμευτεί 20 εκατ. ευρώ, ποσό που θα διατεθεί σε πάμπτωχους δικαιούχους (μεμονωμένα άτομα) και νοικοκυριά από δυο, ή περισσότερες περιοχές της χώρας, με βασικό κριτήριο το ύψος του εισοδήματός τους να μην ξεπερνά τα 4.800 ευρώ το χρόνο, όπως τουλάχιστον αναφέρεται στα «σενάρια» που περιλαμβάνει η μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Στην 48 σελίδων μελέτη, το προσχέδιο της οποίας έχει παραδοθεί από τις 26 Ιουλίου στο υπουργείο Εργασίας, καταγράφονται 4 περιοχές της χώρας με νοικοκυριά που έχουν τα χαρακτηριστικά της ανεργίας και της μεγάλης φτώχειας, που είναι οι εξής:
Η Βόρεια Ελλάδα όπου 313.000 νοικοκυριά (είτε μεμονωμένα άτομα, είτε ζευγάρια με παιδιά) αντιμετωπίζουν ή διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας.
Ο νομός Αττικής με 315.000 νοικοκυριά σε συνθήκες φτώχειας.
Η Κεντρική Ελλάδα, με 210.000 φτωχά νοικοκυριά, και
Νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη με 64.000 φτωχά νοικοκυριά.
Σημειωτέον ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που χρησιμοποίησαν οι τεχνοκράτες της Παγκόσμιας τράπεζας, ορίζουν τη φτώχεια στο 60% του «μέσου εισοδήματος» των 6.591 ευρώ, δηλαδή θεωρούν ότι οι δικαιούχοι του εγγυημένου εισοδήματος θα είναι νοικοκυριά με εισόδημα κάτω από 3.950 ευρώ το χρόνο, δηλαδή με λιγότερα από 330 ευρώ το μήνα.