Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Επιστολή - διαμαρτυρία κατοίκου του Κάστρου για τα νέα καταστήματα καφέ της περιοχής

Τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια αυξανόμενη ζήτηση εντός του Κάστρου των Ιωαννίνων για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφενεία, καφέ-σνακ κ.ά.). Με δεδομένη λοιπόν τη ζήτηση και νοιώθοντας την ανάγκη να εξασφαλίσουμε τον οικιστικό χαρακτήρα της περιοχής προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα εκτεταμένης … μπαροποίησης (που δυστυχώς έχει επιδείξει η πόλη μας στο παρελθόν), συγκεντρωθήκαμε κάποιοι “ανησυχούντες” κάτοικοι και συζητήσαμε. Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει έλλειμμα νομικού πλαισίου και ότι οι καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν διακριτούς ρόλους με αποτέλεσμα να αποποιούνται των ευθυνών τους κατά περίσταση. Ως εκ τούτου, θα θέλαμε να απευθυνθούμε κάποια ερωτήματα στις συναρμόδιες υπηρεσίες - ΙΒ΄ Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ΕΠΑΕ, Πολεοδομία του Δήμου και γενικότερα κάθε υπηρεσία στης οποίας την αρμοδιότητα άπτονται οι αδειοδοτήσεις:
1)Υπάρχει πλαίσιο που να ορίζει ΙΚΑΝΟ ΑΡΙΘΜΟ καταστημάτων διασκέδασης σε πυκνοκατοικημένοι, παραδοσιακό-διατηρητέο οικισμό και ειδικότερα στις γειτονιές –και, αν όχι, υπάρχει πρόβλεψη για την δημιουργία του; (σύμφωνα με τη φέρουσα ικανότητα του οικισμού)
2)Υπάρχει –ή πρόκειται να υπάρξει-  πλαίσιο που να ορίζει ποιες είναι οι πιθανές αλλαγές χρήσης;  Για παράδειγμα, είναι δυνατή καθ’  όσον διαπιστώνουμε η αλλαγή χρήσης από εμπορικό κατάστημα σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Θα ήταν αναγκαίο όμως να γνωρίζουμε αν επιτρέπεται να μετατραπεί οικία σε κατάστημα, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό για τον –αμιγώς μέχρι σήμερα- οικιστικό χαρακτήρα της Καστροπολιτείας εφόσον κάθε οικία θα είναι εν δυνάμει «μαγαζί»!
3)Τίθενται οι ίδιοι όροι λειτουργίας καταστημάτων που ισχύουν για όλη την πόλη ή υπάρχει διαφορετικό καθεστώς, δεδομένης της ιστορικότητας και της πυκνής κατοίκησης της περιοχής; Κατά την εκτίμησή μας οι όροι θα έπρεπε να είναι ιδιαιτέρως αυστηροί, όσον αφορά στο ΩΡΑΡΙΟ λειτουργίας, στην ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ του καταστήματος (προσόψεις, κουφώματα, κλιματιστικά κ.λπ.) στη ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ της επιχείρησης (π.χ. κουλοχέρηδες θα επιτρέπονταν; Ή ίσως μαγαζί που παίζει «σκυλάδικα»;) στην ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ (ένταση ήχου, ικανοποιητική μόνωση) και άλλα.
Παρακαλούμε να μας απαντήσετε στα παραπάνω ερωτήματα και, εφόσον διαπιστώσετε απουσία ή ελλείψεις νομικού πλαισίου να πράξετε τα δέοντα για τη θέσπισή του, προκειμένου να προστατευτεί η φυσιογνωμία του οικισμού και να εξασφαλιστεί το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων.  Δεν είμαστε βεβαίως ενάντιοι σε κάθε μορφής επιχείρηση, ωστόσο οραματιζόμαστε μια Καστροπολιτεία στα πρότυπα κάποιων καστροπόλεων του εξωτερικού. Πέρα απ’ τα παραπάνω, θα περιμέναμε από τους ιθύνοντες και μία μεγαλύτερη ευαισθησία απέναντι στο στολίδι της πόλης μας, το Κάστρο και γενικότερα το ιστορικό κέντρο το οποίο ουδέποτε εκτιμάμε ότι είχε την φροντίδα που του αρμόζει. Δηλώνουμε πρόθυμοι να συμμετέχουμε σε μία ανοιχτή συζήτηση, κατοίκων και συναρμόδιων υπηρεσιών, προκειμένου να συνδιαμορφώσουμε ένα εύρωστο “τοπίο” για την περιοχή μας.
Αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα, για να μην μας προλάβουν –για ακόμη μια φορά, σ’ αυτή τη χώρα-οι εξελίξεις…

Εκ μέρους κατοίκων του Κάστρου
Κακούρης Ευάγγελος
ωάννινα, 7-2-2013
Κάτοικος Κάστρου
Οδός: Παλαιολόγου 9
Τηλ.: 6909094387