Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Στα 27 λεπτά το κιλό φθάνει η τιμή του καλαμποκιού

Εκτιμήσεις για αύξηση της καλλιέργειας το 2013!

Στα 27 λεπτά το κιλό φθάνει η τιμή του αραβόσιτο (ξεκινάει από 25 λεπτά/κιλό) αυτή την περίοδο ενώ σύμφωνα με όσα αναφέρουν παραγωγοί, την χρονιά που διανύουμε αναμένεται στρεμματική αύξηση στην καλλιέργεια. Οι λόγοι που θα καλλιεργηθεί περισσότερο καλαμπόκι (σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα) είναι η μείωση της καλλιέργειας βάμβακος η οποία θεωρείται σίγουρη μετά και τα περσινά προβλήματα από το πράσινο σκουλήκι. Ωστόσο, όσο αφορά την πορεία της τιμής του καλαμποκιού φέτος όλοι συμφωνούν ότι δεν μπορούν να γίνου εκτιμήσεις.
 «Πρόκειται για μια απρόβλεπτη χρονιά, κατά την διάρκεια της οποίας δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις, σχετικά με την πορεία της τιμής στο καλαμπόκι», επαναλαμβάνουν παραγωγοί αλλά και άνθρωποι της αγοράς.
Σε διεθνές επίπεδο πάντως, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, οι τιμές καλαμποκιού αναμένεται να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα στο πρώτο εξάμηνο του 2013 και ίσως και στο δεύτερο, αφού ακόμα και αν η επόμενη παραγωγή είναι ικανοποιητική, μέρος της θα χρησιμοποιηθεί για την αναπλήρωση των αποθεμάτων.
Την ίδια στιγμή η έστω και μικρή αύξηση των τιμών στα καλαμπόκια προβληματίζει τους Έλληνες κτηνοτρόφους αφού δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το καλαμπόκι αποτελεί βασικό συστατικό των ζωοτροφών.

ΠΗΓΗ: www.agrotypos.gr