Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Ο νέος νόμος για για τη Λίμνη είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά με αντιφάσεις και ασάφειες το Σχέδιο Π.Δ.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης και στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορά την προστασία της λίμνης Παμβώτιδα: «Πολλές από τις κοινές προτάσεις που έκανε η Περιφέρεια με το Δήμο Ιωαννιτών έχουν περιληφθεί στο σχέδιο. Διακρίνουμε όμως αρκετά κενά και αντιφάσεις και μια τάση για εύρεση μέσης λύσης χωρίς να υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση. Θεωρούμε ότι η αρμονική ισορροπία με το ανθρώπινο δυναμικό και τη φύση σ΄ αυτόν τον τομέα πρέπει να είναι ο πρωταρχικός σκοπός», τόνισε για να αναφερθεί στη συνέχεια χαρακτηριστικά σε ένα παράδειγμα ως προς το όριο της περιμετρικής ζώνης που θέτει:
«Υπάρχει – επεσήμανε - μια μεγάλη αντίφαση που φαίνεται αμέσως:
Το ίδιο ΥΠΕΚΑ έχει θέσει αυτές τις ημέρες σε διαβούλευση το Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και της Αειφόρου Ανάπτυξης για τον τουρισμό και για τη στρατηγική για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Εκεί για όλη τη χώρα, βάζει όριο τα 50 μέτρα απόσταση από την παραλία και τον αιγιαλό και έχει μια πρόβλεψη μαθηματικού τύπου για υποδομές φιλοξενίας, εστίασης, αναψυχής απόσταση από την παραλία και τον αιγιαλό κ.λπ, και εδώ αυθαίρετα έχουν προβλεφθεί τα 200 μέτρα. Εκατό ήταν παλιότερα στην ΚΥΑ, στο σχέδιο 300, τώρα 200. Σε ορισμένα ζητήματα δεν τίθεται θέμα συμβιβασμών, αλλά πρέπει να βρούμε λύσεις, όπως σωστά γίνεται σε περιοχές που έχουμε καλλιέργειες, που προβλέπεται να γίνουν βιολογικές. Στο Μάτσικα, παραδείγματος χάρη, πρέπει να γίνει το ειδικό σχέδιο και να παρθούν αποφάσεις. Αν εφαρμοστούν επιστημονικά κριτήρια τα θέματα που υπάρχουν σε εκκρεμότητα θα λυθούν και το Π.Δ. της Λίμνης θα είναι γεγονός».


ΠΗΓΗ: http://www.php.gov.gr/