Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Δραστική περικοπή σε επικουρικά και εφάπαξ

Ύφεση και ανεργία είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία όπως δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Απασχόλησης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι τα προβλήματα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν τα ταμεία δεν θα καλυφθούν ούτε με μείωση των συντάξεων, ούτε με την επιβολή νέων φόρων και διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι δεν ξανανοίγει το ασφαλιστικό σχετικά με τα όρια των συντάξεων: "Αυτά τα θέματα έκλεισαν με τον νόμο του 2010" σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Πρόσθεσε όμως ότι για το θέμα της χρηματοδότησης απαιτείται ένα καινούργιο και πιο αποτελεσματικό πλαίσιο.
Αναγνωρίζοντας τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για την αγορά ο υπουργός δήλωσε ότι υπάρχει ένας σχεδιασμός ώστε οι οφειλέτες προς τα ταμεία να αναγκαστούν να εξοφλήσουν ή να πληρώνουν περισσότερα για τις οφειλές τους.
Μείωση των εισφορών.
Προανήγγειλε ότι από την 1η Μαρτίου 2012 θα ισχύσει ταυτόχρονη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και φόρου μισθωτών υπηρεσιών. Από το ίδιο διάστημα, είπε ο υπουργός οι εισφορές θα μειωθούν μέχρι 10% ανά κλάδο και οικονομική δραστηριότητα για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στην κάρτα εργασίας και είναι συνεπείς στην καταβολή των εισφορών τους.
Μαχαίρι σε επικουρικά και συντάξεις.
Οι μειώσεις που θα ισχύσουν από την αρχή του έτους στα επικουρικά και στα εφάπαξ είναι μια δέσμευση που υπάρχει στο μνημόνιο και όπως είπε ο κ. Κουτρουμάνης τα ελλείμματα των επικουρικών ταμείων φτάνουν τα 850 εκ ευρώ για το 2011 και στο 1 δις για το 2012. Ο υπουργός επισήμανε ότι όσες επικουρικές κινούνται στο 20% του συντάξιμου μισθού είναι σε λογικό επίπεδο. Επανεξετάζονται όλες οι συντάξεις που είναι πάνω από αυτό το ποσοστό και οι μειώσεις θα είναι κλιμακωτές ανάλογα με τις παροχές και με τις δυνατότητες του κάθε ταμείου.
Και για τα εφάπαξ είπε ότι θα υπάρξουν ανάλογες προσαρμογές προς τα κάτω προκειμένου τα ταμεία να μπορούν να δίνουν εφάπαξ και τα επόμενα χρόνια.
Πρόβλημα αν δεν καταβληθεί η 6η δόση.
Ο κ. Κουτρουμάνης εκτίμησε ότι η πιο πιθανή ημερομηνία για την εκταμίευση της 6ης δόσης είναι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου. Για τις συντάξεις του Δεκεμβρίου και το δώρο των Χριστουγέννων κατέστησε σαφές ότι είναι απαραίτητη η εκταμίευση της 6ης δόσης και τόνισε ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει πρόβλημα στην καταβολή τους και δεν απέκλεισε πιθανή καθυστέρηση σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος χρηματοδότησης.