Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Απόφαση για το έργο «ΑΙΟΛΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ «ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ 2»


(ΠΙΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ No 17 / 18-10-2011, ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Σ.)

………….
Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι
Διατυπώνει τις απόψεις του Δ.Σ. για την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου: «ΑΙΟΛΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ «ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ 2», ως εξής:
Βασικές απαιτήσεις Δήμου Πωγωνίου, για την προστασία του περιβάλλοντος είναι:
Να τηρηθούν στο έπακρο οι δεσμεύσεις της Μ.Π.Ε. για την μικρότερη δυνατή επέμβαση στο φυσικό περιβάλλον κατά την κατασκευή & λειτουργία καθώς και
Την πλήρη αποκατάστασή του χώρου μετά το πέρας της κατασκευής & λειτουργίας του.
Ώστε να περιοριστούν στο έπακρο αν όχι να εξαλειφθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου.
Βασικοί προτεινόμενοι Περιβαλλοντικοί Όροι που θα πρέπει να τηρηθούν στη φάση κατασκευής και λειτουργίας του έργου είναι:
Για την έναρξη κατασκευής του έργου να ειδοποιηθούν εγγράφως οι αρμόδιες Αρχαιολογικές Υπηρεσίες.
Τα απαιτούμενα για την κατασκευή του έργου υλικά θα εξασφαλισθούν από τα πλεονάζοντα προϊόντα εκσκαφής, τα οποία θα θραυστούν από κινητό συγκρότημα σπαστήρα, αλλιώς από νομίμως εν λειτουργία λατομεία της περιοχής, τα οποία θα πρέπει να διαθέτουν την απαιτούμενη απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και θα τηρούν επακριβώς τους όρους αυτούς.
Απαγορεύεται η δημιουργία δανειοθαλάμου ή η απόληψη υλικών από κοίτες ποταμών ή χειμάρρων για υλικά που πιθανά απαιτηθούν για την κατασκευή του έργου.
Να εξασφαλισθεί η αποκατάσταση της ομαλής απορροής του νερού στις μισγάγγειες και γενικότερα η απρόσκοπτη ροή των επιφανειακών υδάτων.
Να απαγορευτεί η ρύπανση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων
Περιβαλλοντικοί Όροι που θα πρέπει να τηρηθούν στη φάση κατασκευής και λειτουργίας του έργου
Κατά τη κατασκευή του έργου, θα πρέπει να εξασφαλίζεται κατά το δυνατό η ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων προς και από τις κατοικημένες περιοχές.
Όταν απαιτείται πρέπει να γίνεται συστηματική διαβροχή των υλικών εκσκαφής και των δρόμων πρόσβασης, καθώς και των εργοταξιακών δρόμων για την αποφυγή δημιουργίας σκόνης.
Τα φορτηγά οχήματα μεταφοράς αδρανών υλικών θα φέρουν ειδικό κάλυμμα σύμφωνα με τις υφιστάμενες διατάξεις.
Κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου θα πρέπει να υπάρχουν στο χώρο του εργοταξίου απορροφητικά υλικά, όπως πριονίδι και άμμος, σε επαρκείς ποσότητες, για συγκράτηση καυσίμων και λιπαντικών σε περίπτωση διαρροής. Εάν διαπιστωθεί αυξημένη προσρόφηση υγρασία στα υλικά αυτά, θα πρέπει να αντικατασταθούν.
Περιβαλλοντικοί Όροι που θα πρέπει να τηρηθούν στη φάση κατασκευής και λειτουργίας του έργου
Η απόθεση των ακατάλληλων ή πλεοναζόντων προϊόντων εκσκαφής να γίνει σε θέσεις που δεν επηρεάζουν την επιφανειακή ροή των υδάτων και που απέχουν τουλάχιστον 250m από τα όρια του κοντινότερου οικισμού, κτίσματα, νεκροταφεία κλπ. Πρέπει σε κάθε περίπτωση να λαμβάνεται μέριμνα για την αποφυγή μεταφοράς των αποτιθέμενων υλικών από βροχοπτώσεις. Επίσης, τα πλεονάζοντα υλικά, εάν υπάρξουν, ίσως χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση ανενεργών λατομείων της περιοχής.
Κάθε είδος απορριμμάτων και άχρηστων υλικών, όπως παλαιά ανταλλακτικά και μηχανήματα και λάδια, θα πρέπει να συλλέγονται και να απομακρύνονται από τον χώρο του έργου και η διάθεση τους να γίνεται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Απαγόρευση κάθε είδους και μορφής καύσης υλικών, όπως ελαστικά και λάδια, στην περιοχή του έργου.
Επιβάλλεται η τήρηση των διατάξεων περί εργοταξιακού θορύβου, όπως:
Κ.Υ.Α 56206/1613/86 ΦΕΚ 570/Β/09-09-86
Κ.Υ.Α 69001/1921/88 ΦΕΚ 751/Β/18-10-88
Κ.Υ.Α 765/91 ΦΕΚ 81/Β/21-02-91
•Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης επιβάλλεται η απρόσκοπτη πρόσβαση στην περιοχή του έργου για συνέχιση της πρότερης χρήσης της. Ωστόσο, θα πρέπει να εμποδίζεται η προσέγγιση από μη ειδικούς σε σημεία της εγκατάστασης που πιθανόν εγκυμονούν κινδύνους (π.χ. μετασχηματιστές, πεδία και αγωγούς μέσης και χαμηλής τάσης).
•Να πραγματοποιείται "προληπτική" συντήρηση των ανεμογεννητριών από ομάδα εκπαιδευμένων τεχνικών και βοηθών. Σε περίπτωση που καταστραφούν τμήματα των ανεμογεννητριών, θα αντικατασταθούν το ταχύτερο δυνατόν.
Θα πραγματοποιείται έλεγχος και συντήρηση των βαρέων οχημάτων μεταφοράς των ανεμογεννητριών και των υπόλοιπων οχημάτων, τα οποία θα πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές που ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία.
Για τις προς χρήση ανεμογεννήτριες, κρίνεται απαραίτητο πιστοποιητικό συμμόρφωσης με την οδηγία για την ηλεκτρομαγνητική συμβατότητα (Electromagnetic Compatibility Directive, EMC) για την αποφυγή του ενδεχομένου ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών κατά τη λειτουργία τους.
Κάθε εργασία που επεμβαίνει στη βλάστηση της περιοχής θα γίνεται με τις υποδείξεις του αρμόδιου Δασαρχείου.
Η οποιαδήποτε φθορά δασικής βλάστησης θα περιοριστεί στην ελάχιστη δυνατή. Η υλοτομία και απομάκρυνση των δασικών προϊόντων θα προηγηθούν κάθε επέμβασης και θα γίνουν με τις υποδείξεις του αρμόδιου Δασαρχείου. Ο περιβάλλων χώρος της επέμβασης, εφόσον αυτός αλλοιωθεί, θα πρέπει να αποκατασταθεί, μετά από την ολοκλήρωση των εργασιών, σύμφωνα με τις υποδείξεις των αρμόδιων δασικών Υπηρεσιών.
Εφόσον κριθεί σκόπιμο από το αρμόδιο Δασαρχείο, να πραγματοποιηθούν εργασίες φύτευσης, καθώς και η υποχρέωση για τη συντήρηση των φυτικών ειδών στο χρονικό διάστημα δύο χρόνων.
Απαγόρευση της οποιασδήποτε φωτοσήμανσης των ανεμογεννητριών εκτός αυτής που επιβάλλει η ασφάλεια των πτήσεων και οι οδηγίες της ΥΠΑ και τουΓΕΕΘΑ.
Εγκατάσταση δικτύου πυρόσβεσης στις κτιριακές εγκαταστάσεις και εξασφάλιση όλων των απαραίτητων μέτρων πυρασφάλειας και αντικεραυνικής προστασίας.


Άλλες βασικές απαιτήσεις του Δήμου Πωγωνίου είναι:
Σύγκλιση ενιαίας Συνεδρίασης των Δημοτικών Συμβουλίων Ζίτσας και Πωγωνίου με την συμμετοχή της εταιρείας για μία ολοκληρωμένη και διεξοδική συζήτηση για το έργο.
Θέση μας είναι ότι ο στρατηγικός τομέας της Ενέργειας πρέπει να παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο. Όμως ακόμη και στην περίπτωση που η πολιτική κατεύθυνση είναι άλλη, οποιαδήποτε Απόφαση δεν πρέπει να αποκλείσει μελλοντική επένδυση του Ελληνικού Δημοσίου, του Δήμου Πωγωνίου, αλλά και μικροεπενδυτών της περιοχής μας στον τομέα των ΑΠΕ.
Δεν συμφωνούμε στην περίπτωση που προκύπτει κορεσμός του συστήματος της ΔΕΗ . Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να κοινοποιήσουμε αυτές μας τις προθέσεις και στην ΡΑΕ, η οποία σαν Ανεξάρτητη Αρχή μπορεί να δίνει κατ’αρχήν εγκρίσεις χωρίς δική μας ενημέρωση. Για να δοθεί έγκριση στην συγκεκριμένη Μονάδα Αιολικής Ενέργειας 50 ΜW , θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το υφιστάμενο μέγεθος ηλεκτρικής ισχύος της περιοχής στο οποίο θα πρέπει να προστεθούν τα 50 MW , και το άθροισμα αυτό να αφαιρεθεί από το μέγεθος της μέγιστης ηλεκτρικής ισχύος την οποία μπορούν να δεχθούν και να διαχειριστούν οι υφιστάμενες υποδομές της ΔΕΗ. Εάν η ποσότητα ισχύος που θα περισσέψει θα είναι μικρότερη των 60 MW , τότε θα πρέπει η θέση μας για τα 50 MW της ιδιωτικής εταιρείας να είναι Αρνητική και Θετική μόνο κατά το ποσό ισχύος που διασφαλίζει τα παραπάνω.
Εκπόνηση τεκμηριωμένης επιστημονικά μελέτης ενός χωροταξικού σχεδιασμού για της θέσεις εγκατάστασης τέτοιων μονάδων στην γεωγραφική περιοχή του Πωγωνίου.
Να εξετάσει ειδικά το ιδιοκτησιακό καθεστώς της τέως κοινότητας Λάβδανης.
Η εταιρία προτού προχωρήσει σε οποιαδήποτε παρέμβαση στην περιοχή αλλά και πριν την τελική άδεια παρέμβασης να έρθει σε επαφή με το Δήμο Πωγωνίου και να καταθέσει της προτάσεις της για το ποσοστό επί των κερδών που θα έχει ο δήμος αλλά και γενικότερα για όλα τα αντισταθμιστικά οφέλη.
Στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων αναφέρεται στο εδάφιο 3 – 1
Ότι: ελάχιστη οπτικοακουστική όχληση αφορά τους γειτονικούς οικισμούς, οι πλησιέστεροι εκ’ των οποίων είναι οι οικισμοί ΚΕΡΑΣΟΒΟ – ΛΑΒΔΑΝΗ και ΚΡΥΟΝΕΡΙ σε απόσταση περίπου 800 μέτρων, δεν γίνεται αναφορά για τους παλιούς οικισμούς ΠΑΛΑΙΟΓΚΡΙΜΠΙΑΝΗΣ της Τ.Κ. ΑΡΕΤΗΣ και ΠΑΛΑΙΟΥ ΜΑΥΡΟΝΟΡΟΥΣ της Τ.Κ. ΜΑΥΡΟΝΟΡΟΥΣ του τέως Δήμου Άνω Καλαμά, τα όρια των οποίων είναι σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από το Αιολικό Πάρκο, θα πρέπει η Εταιρεία να τροποποιήσει την κατασκευή του Αιολικού Πάρκου στις ανωτέρω θέσεις, βάσει της κείμενης Νομοθεσίας [απόσταση 800 μέτρων από τους ανωτέρω παλαιούς οικισμούς].
* Αν ικανοποιούνται όλοι οι ανωτέρω όροι η δημιουργία του εν λόγω έργου έχει τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Πωγωνίου.
* Σε περίπτωση μη τήρησης των ανωτέρω όρων, των οριζόμενων στην κειμένη νομοθεσία, τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και την μη λήψη σχετικών Εγκρίσεων από τις αρμόδιες γνωμοδοτούσες αρχές η απόφαση του Δήμου θεωρείται μη ειλημμένη.


Η απόφαση αυτή έλαβε α.α. 255 / 2011.
Συντάχθηκε, βεβαιώθηκε και υπογράφεται όπως ακολουθεί:


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.                                      ΤΑ ΜΕΛΗ


[Τ.Σ.] ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΙΡΒΙΛΗΣ                          Υπογραφές
ΠΙΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΙΡΒΙΛΗΣ

ΠΗΓΗ: http://www.1366.syzefxis.gov.gr/index.php?option=com_k2&view=itemlist&layout=category&task=category&id=1&Itemid=50