Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ: Πρόστιμο και παράβολο μαζί το τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου

Μόνο ηλεκτρονικά οι δηλώσεις αυθαιρέτων



Μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα πληρωθεί η πρώτη δόση από τους ιδιοκτήτες που θα δηλώσουν τα αυθαίρετά τους με βάση το νέο νόμο του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Οι νέες ρυθμίσεις, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα στην τελική τους μορφή, προβλέπουν ότι η καταβολή θα γίνει μέσα σε τρεις μήνες από την ισχύ του νόμου, που αρχίζει με την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και η οποία αναμένεται να γίνει γύρω στις 20 του μηνός.
Η αρχική διάταξη έδινε περιθώριο 8 μηνών, αλλά οι ταμειακές ανάγκες της κυβέρνησης επέβαλαν τη σύντμηση του χρόνου. Υπολογίζεται ότι μόνο από τα παράβολα τα έσοδα θα είναι της τάξης των 600 εκατ. ευρώ, ενώ πάνω από 200 εκατ. θα εισπραχθούν από την πρώτη δόση.
Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα επιβαρυνθούν με παράβολο 500-1.000 ευρώ, που σε μεγάλες παραβάσεις φτάνει έως τα 6.000 ευρώ. Το ποσό θα πληρωθεί μέσω τραπεζών από την 1η Οκτωβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου. Λίγες ημέρες αργότερα και ενώ δεν θα έχουν καν εκκαθαριστεί οι δηλώσεις τακτοποίησης, οι πολίτες θα πάνε και πάλι στο ταμείο για την πρώτη δόση.
Το ύψος των δόσεων θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί ως τον Οκτώβριο, αλλά είναι γνωστό ότι η αποπληρωμή θα γίνει σε 30 μήνες για κατοικίες και σε 36 μήνες για τις υπόλοιπες χρήσεις (βιομηχανία, επαγγελματική στέγη, ξενοδοχεία κ.λπ.). Αν η εξόφληση γίνει εφάπαξ, προβλέπεται έκπτωση 20%.
Το πρόστιμο υπολογίζεται μετά την αφαίρεση του παραβόλου και αν η οφειλή είναι μικρότερη από 400 ευρώ τότε ο ιδιοκτήτης πρέπει να την εξοφλήσει ώς το τέλος Δεκεμβρίου και χωρίς έκπτωση.


Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος διευκρίνιζαν χθες ότι υποχρέωση να υποβάλουν δήλωση έχουν οι εξής κατηγορίες αυθαιρέτων:
* Όσα έχουν δηλωθεί με το νόμο 1337/1983 αλλά δεν έχουν εξοφλήσει τις δόσεις τους και δεν έχουν τελεσίδικη απόφαση της πολεοδομίας, με την οποία το ακίνητο εξαιρείται από την κατεδάφιση.
* Όσα έχουν δηλωθεί με το νόμο 3212/2003 και συνδέθηκαν προσωρινά με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας.
* Όσα έχουν εντοπιστεί από τις πολεοδομίες και έχουν τιμωρηθεί με πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης.
Διευκρινίζεται ωστόσο ότι προβλέπεται συμψηφισμός και η τελική οφειλή προκύπτει έπειτα από αφαίρεση των ποσών που έχουν ήδη καταβληθεί. Αν το ποσό είναι μεγαλύτερο από το νέο πρόστιμο δεν προβλέπεται επιστροφή χρημάτων.
Αυθαίρετα που έχουν δικαίωμα να αποκτήσουν εκ των υστέρων οικοδομική άδεια πρέπει να δηλωθούν, με καταβολή του παραβόλου.
Έχουν περιθώριο τριών χρόνων για να προχωρήσουν στην έκδοση οικοδομικής άδειας.

Αποκλειστικά ηλεκτρονικά θα γίνονται οι υποβολές αιτήσεων για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων και όχι μέσω των πολεοδομιών ή των ΚΕΠ. Το υπουργείο Περιβάλλοντος προέβη σε αυτή την απόφαση προκειμένου να αποφύγει ουρές και διαμαρτυρίες αλλά και το ενδεχόμενο απεργιών.



Η ηλεκτρονική εφαρμογή θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία την επόμενη βδομάδα, ώστε από την 1η Οκτώβρη να λειτουργήσει κανονικά.


Όλα τα δικαιολογητικά (κατόψεις, τοπογραφικά, άδειες οικοδομής, φωτογραφίες) θα πρέπει να σκανάρονται και να αποστέλλονται μέσω του διαδικτυακού τόπου που θα δημιουργηθεί.