Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Economist: Ώρα για αναδιάρθρωση


Με τίτλο «Ώρα για το Σχέδιο Β'. Η στρατηγική στήριξης της Ευρωζώνης δεν αποδίδει. Είναι ώρα οι υπερχρεωμένες χώρες να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους», η βρετανική επιθεώρηση «Economist» υποστηρίζει πως «το σχέδιο Α΄ της Ευρωζώνης που βασιζόταν στην αναβολή της αναδιάρθρωσης χρέους των προβληματικών χωρών της Ευρώπης, άξιζε την προσπάθεια, "αγόρασε" λίγο χρόνο. Όμως πλέον δεν αποδίδει.
Η αναδιάρθρωση τώρα είναι πιο υποφερτή από ό,τι ήταν πέρυσι. Είναι σίγουρα πολύ πιο φτηνή για όλους από όσο θα είναι σε μερικά χρόνια. Έτσι προκύπτει η ανάγκη για το Σχέδιο Β.» Ο «Economist» χαρακτηρίζει η αναδιάρθρωση χρέους ως «τον λιγότερο κακό τρόπο» για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, ενώ υπολογίζει ότι η Ελλάδα θα είναι αυτή που θα ξεκινήσει τον «χορό» των αναδιαρθρώσεων με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία να ακολουθούν. Η Ισπανία θεωρείται ότι μπορεί να επιβιώσει με ένα μεγάλο πακέτο στήριξης.
Στο άρθρο γνώμης της βρετανικής επιθεώρησης επισημαίνεται ότι έχουν περιοριστεί οι κίνδυνοι που ενέχει μια αναδιάρθρωση χρέους. Πριν οκτώ μήνες, όταν οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ ένωσαν τις δυνάμεις τους για να σώσουν την Ελλάδα, η απόφασή τους να αποφύγουν την άμεση αναδιάρθρωση είχε νόημα. Υπήρχαν βάσιμοι φόβοι ότι η χρεοκοπία θα βύθιζε την Ελλάδα στο χάος, θα επέσπευδε την κρίση των ομολόγων στην ζώνη του ευρώ και θα πυροδοτούσε μια ευρωπαϊκή τραπεζική καταστροφή.