Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

ΒΟΥΛΗ: Yψηλών τόνων αντιπαράθεση Παπανδρέου-Παπαρήγα


Υψηλών τόνων αντιπαράθεση Παπανδρέου- Παπαρήγα στη βουλή για τα ελληνοτουρκικά.
Θεωρίες συνωμοσίας χαρακτήρισε τα περί συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου ο πρωθυπουργός, απαντώντας, σε επίκαιρη ερώτηση της γγ του ΚΚΕ.
Σας κατηγορώ για υπονόμευση της ειλικρινούς προσπάθειας να χτίσουμε μια νέα σχέση με τη γείτονα, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου. "Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη, όχι επειδή ανακαλύψαμε κάποια θεωρία συνωμοσίας, αλλά λόγω της πολιτικής σας", απάντησε η κ. Παπαρήγα και διερωτήθηκε: "Όταν σπρώχνετε στον Καιάδα το επίπεδο των εργαζομένων γιατί να διστάσετε να παραχωρήσετε κυριαρχικά δικαιώματα". Επίθεση στη γγ του ΚΚΕ με αφορμή την ερώτηση της για την επίσκεψή του στην Τουρκία εξαπέλυσε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου κατά την Ώρα του Πρωθυπουργού. Την κατηγόρησε ότι δεν στηρίζεται σε πραγματικά περιστατικά αλλά σε θεωρίες συνωμοσίας για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου. “Το να διαψεύσω αυτά που λέτε είναι αυτονόητο. Σας κατηγορώ για κοινή συκοφάντηση και υπονόμευση της ειλικρινούς προσπάθειας να χτίσουμε μια νέα σχέση με τη γείτονα”, είπε ο κ. Παπανδρέου.
Αναφορικά με την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης τόνισε ότι βάσει του Δικαίου της Θάλασσας θα επιχειρηθεί να οριοθετηθεί η υφαλοκρηπίδα σε όλη τη θαλάσσια περιοχή από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο, αλλά αν φτάσουμε σε αδιέξοδο και δεν έχουμε σύμπτωση απόψεων με την Τουρκία δεν πρέπει να διαιωνίζουμε το πρόβλημα αλλά από κοινού να προσφύγουμε στη Χάγη για οριστική επίλυση της διαφοράς.
“Είστε ο καλύτερος προπαγανδιστής των πιο ακραίων τουρκικών θέσεων όταν διερωτάστε αν θα μείνει εκτός το Καστελόριζο”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη, απάντησε η κα Παπαρήγα, όχι επειδή ανακαλύψαμε κάποια θεωρία συνωμοσίας αλλά λόγω της πολιτικής σας. "Όταν σπρώχνετε στον καιάδα το επίπεδο των εργαζομένων γιατί να διστάσετε να παραχωρήσετε κυριαρχικά δικαιώματα για να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός δίαυλος προς όφελος των πολυεθνικών;" διερωτήθηκε η γγ του ΚΚΕ.
Έχουμε πρόταση, απάντησε η κα Παπαρήγα σε σχετική παρατήρηση του πρωθυπουργού, αλλά δε μπορεί να αφορά μόνο τις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας αλλά συνολικά τις διεθνείς μας σχέσεις. “Βεβαίως δεν θέλουμε πόλεμο αλλά μας ενδιαφέρει και τι είδους ειρήνη θα έχουμε”, επεσήμανε.