Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

ΔΩΔΩΝΗ: «Διευρυμένο μέτωπο υπέρ Δωδώνης»


ΔΩΔΩΝΗ: «Διευρυμένο μέτωπο υπέρ Δωδώνης»

Την ανάγκη δημιουργίας ενός διευρυμένου μετώπου κοινωνικών και πολιτικών φορέων για την υπεράσπιση της κτηνοτροφίας και της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» προτείνει ο Πανηπειρωτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός «Η Δωδώνη».
«Ένα μέτωπο που θα έχουν θέση όλοι οι βουλευτές της Ηπείρου και οι νεοεκλεγμένοι Δημοτικοί και Περιφερειακοί άρχοντες» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ο συνεταιρισμός ασκεί στην ανακοίνωσή του σκληρή κριτική στην Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας, για την οποία λέει ότι όλα αυτά τα χρόνια «όχι μόνο έχει πάρει τα λεφτά της και με το παραπάνω αλλά με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχει βγάλει μπόλικο τοκογλυφικό κέρδος (σ.σ. αναφέρεται στην ένταξη της ΑΤΕ στο μετοχικό κεφάλαιο συνέπεια του δανείου που πήρε η «Δωδώνη» κατά την ίδρυσή της)».
«Κατά συνέπεια όχι μόνο δεν δικαιούται να πουλήσει τίποτα αλλά απεναντίας αυτό που θα πρέπει να κάνει, με βάσει την πρωταρχική συμφωνία, είναι να μεταβιβάσει τις μετοχές της στους κτηνοτρόφους» προσθέτει.
Στο στόχαστρό του και οι Ενώσεις Άρτας, Πωγωνίου και Κόνιτσας οι οποίες πούλησαν στην ΑΤΕ τις μετοχές τους επί ΝΔ. «Κάτι τέτοιο όχι μόνο ήταν λάθος αλλά συνιστά μια ακόμη παραβίαση και αναίρεση της αρχικής συμφωνίας που εξασφάλιζε και εξασφαλίζει τον χαρακτήρα για τον οποίο δημιουργήθηκε η εταιρία, δίνοντας το δικαίωμα στην ΑΤΕ να κερδοσκοπεί εις βάρος των κτηνοτρόφων αλλά και της ίδιας της ανάπτυξης της εταιρίας» τονίζει ο κτηνοτροφικός συνεταιρισμός.
Για τον συνεταιρισμό η ανάπτυξη της περιοχής στον πρωτογενή τομέα στηρίζεται στη μεταβίβαση των μετοχών της «Δωδώνης» στους κτηνοτρόφους μέσα από ένα πρωτοβάθμιο κλαδικό συνεταιρισμό, στον άμεσο καθορισμό από τη «Δωδώνη» των τιμών για την τρέχουσα γαλακτοκομική σεζόν και στο μοίρασμα των κερδών σαν τιμή εκκαθάρισης. «Αν η περιφερειακή ανάπτυξη είναι το στοίχημά τους (των κυβερνώντων), τότε πρώτιστα πρέπει να σωθεί η κτηνοτροφία και, για να σωθεί η κτηνοτροφία, θα πρέπει να σωθεί όχι μόνο η ‘Δωδώνη’, αλλά να περάσει άμεσα σε αυτούς για τους οποίους φτιάχτηκε» καταλήγει.