Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023

Στην Κωνσταντινούπολη το Ζωγράφειο Σχολείο για εκπαιδευτική συνάντηση του Erasmus+

 


Στη μαγευτική Κωνσταντινούπολη την πόλη των δύο ηπείρων, που αποτελεί εδώ και αιώνες σταυροδρόμι πολιτισμών αλλά και μία εμβληματική πόλη του ελληνισμού, βρέθηκε το διάστημα 5-11 Νοεμβρίου 2023 αντιπροσωπεία του Ζωγράφειου Σχολείου Ελληνο-Αυστριακής Αγωγής, αποτελούμενη από επτά μαθητές και δύο εκπαιδευτικούς. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η συμμετοχή στις εργασίες της 5ης και καταληκτικής εκπαιδευτικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου: “Good School, good business”, που υλοποιείται τη διετία 2021-23 με τη συμμετοχή δύο ακόμα ευρωπαϊκών σχολείων.

Η εκπαιδευτική συνάντηση είχε ως θέμα: “Turkish economy and startups in outdoor activities and sports” και οι μαθητές μέσα από τη συμμετοχή τους σε εκπαιδευτικά εργαστήρια, επισκέψεις, συναντήσεις με τοπικούς επιχειρηματίες, μελέτη σχετικών case studies και εκπόνηση εργασιών, ήρθαν σε επαφή με την τουρκική οικονομία, γνώρισαν επιχειρήσεις αθλητικού ενδιαφέροντος και πρότειναν λύσεις για να ξεπεράσουν μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ώστε να έχουν μια βιώσιμη ανάπτυξη.

Οι μαθητές του πρώτου Ευρωπαϊκού Σχολείου στην Ήπειρο, πρόβαλαν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες το οικονομικό προφίλ, την ιστορία και τις ομορφιές των Ιωαννίνων, ήρθαν σε επαφή με τους συμμαθητές τους από την Τουρκία και τη Πολωνία, ανέπτυξαν πνεύµα συνεργασίας και συλλογικότητας, ενώ βελτίωσαν την Αγγλομάθειά τους και τις ψηφιακές τους δεξιότητες. Επίσης, γνώρισαν νέους πολιτισμούς και νέα εκπαιδευτικά συστήματα και εμπέδωσαν τη συνείδηση του ευρωπαίου πολίτη  µε την ταυτόχρονη διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας και της πολιτισµικής µας αυτογνωσίας. Ξεναγήθηκαν σε όλα τα παγκόσμιας αναφοράς αξιοθέατα της Βασιλεύουσας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, γεύτηκαν Πολίτικες συνταγές και εντυπωσιάστηκαν από την αρχιτεκτονική, τα χρώματα και τα αρώματα της Κων/πολης, η οποία σήμερα είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου.

Στο περιθώριο της εκπαιδευτικής συνάντησης, οι μαθητές του Ζωγράφειου Σχολείου Ελληνο-Αυστριακής Αγωγής συναντήθηκαν με τον κ. Volkan Vural, εκπρόσωπο της κοινότητας των Τουρκογιαννιωτών στην Κων/πολη και εμπλούτισαν τις γνώσεις τους σχετικά με το πολυπολιτισμικό παρελθόν της πόλης μας.

Επίσης, πραγματοποίησαν επίσκεψη στο "Lozan Mubadilleri Vakfi” (“Ίδρυμα Ανταλλαγέντων βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης"), όπου με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τον διπλό υποχρεωτικό ξεριζωμό (των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στη μητέρα Ελλάδα και των Τούρκων από την Ελλάδα και ειδικότερα από την περιοχή των Ιωαννίνων στην Κων/πολη), συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος, κ. Esat Halil Ergelen και έμαθαν πολλά χρήσιμα πράγματα γύρω από το σημαντικό αυτό κεφάλαιο της ιστορίας. Τέλος, πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Ali Sami Yen Spor Kompleksi (Park RAMS) που αποτελεί έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας της Γαλατασαράι, μια επίσκεψη με ιστορικό υπόβαθρο, καθώς διασυνδέει την Ήπειρο και τα Ιωάννινα με την Κων/πολη. Η συγκεκριμένη ποδοσφαιρική ομάδα ιδρύθηκε από τον Αλί Σάμι Γεν, γιο του Σάμι Φράσερι, βλαχόφωνου εξισλαμισμένου Ηπειρώτη από το χωριό Φράσερ του Αργυρόκαστρου ο οποίος έζησε στην πόλη μας, καθώς φοίτησε στη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων, ενώ στη συνέχεια έζησε στην Κων/πολη και εξελίχθηκε σε μια σπουδαία πνευματική προσωπικότητα.