Κυριακή 9 Ιουλίου 2023

«Άνοιξε» ο δρόμος για εξόφληση οφειλών σε έως 240 δόσεις

 


H Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους εξέδωσε «οδηγό» που διευκρινίζει –μεταξύ άλλων- ότι τα χρέη σε Δήμους, αλλά και προς τον ΕΟΠΥΥ, πέραν εκείνων σε Εφορία, Τράπεζες και Ασφαλιστικά Ταμεία, είναι εφικτό να ενταχθούν στον εξωδικαστικό Μηχανισμό

Με φόντο τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των ευρω-επιτοκίων που φέρνουν κοντά στα πρόθυρα… νευρικής κρίσης όσους επιχειρηματίες έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με funds και  Εφορίες, ολοένα και περισσότεροι στρέφονται στην λύση των 240 δόσεων για να τακτοποιήσουν τα χρέη τους.

Κάτι ανάλογο ισχύει και με τα νοικοκυριά που δέχονται σφοδρές πιέσεις από τους χιλιάδες αναρτημένους πλειστηριασμούς.

Είναι ενδεικτικά τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που δείχνουν πως τον μήνα Ιούνιο του 2023 πραγματοποιήθηκαν 823 νέες επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών και 2.389 οριστικές υποβολές αιτήσεων.

Συνολικά, μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2023 έχουν πραγματοποιηθεί 6.254 επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών οι οποίες αντιστοιχούν σε 2,33 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το στοιχείο της διατήρησης του ποσοστού εγκρισιμότητας των ρυθμίσεων από τους χρηματοδοτικούς φορείς σε υψηλό επίπεδο, το οποίο κυμάνθηκε στο 78%.

Όλα συγκλίνουν στο ότι τράπεζες και Εταιρείες Διαχείρισης έχουν αρχίσει να «διευκολύνουν» τους δανειολήπτες αποδεχόμενες τα αιτήματά τους είτε για ένταξη στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, είτε για διμερείς συμφωνίες.

Βεβαίως, σε αυτό συμβάλλουν και οι παρεμβάσεις που έγιναν στον «πυρήνα» των προβλέψεων του εξωδικαστικού, οι οποίες «άνοιξαν» τον δρόμο σε περισσότερους οφειλέτες για να ενταχθούν στις  ρυθμίσεις χρεών έως και σε 240 δόσεις.