Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Από φέτος ξεχωριστό εκκαθαριστικό για κάθε σύζυγο


Από τη φετινή φορολογική δήλωση ο φόρος εισοδήματος κάθε συζύγου όχι μόνο θα εκκαθαρίζεται ξεχωριστά όπως γίνονταν ήδη, αλλά και ο καθένας θα λαμβάνει το δικό του εκκαθαριστικό σημείωμα.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης η απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τον τύπο και το περιεχόμενο της φετινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από την οποία προκύπτει η παραπάνω σημαντική αλλαγή για όλα τα έγγαμα ζευγάρια.
Τα ζευγάρια ακόμη και αν υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση, δηλαδή δεν κάνουν χρήση του δικαιώματός τους να υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση, θα λαμβάνει ο καθένας ξεχωριστά το δικό του εκκαθαριστικό χωρίς να γίνονται μεταξύ συμψηφισμοί του αποτελέσματος της εκκαθάρισης.
Με βάση ότι ίσχυε μέχρι πέρυσι το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης του συζύγου συμψηφιζόταν με το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της συζύγου και η διαφορά αν ήταν θετική βεβαιωνόταν στο όνομα του συζύγου, ενώ αν ήταν αρνητική η επιστροφή φόρου γινόταν και πάλι στον σύζυγο.


Από φέτος σε όλες τις φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να δηλωθούν δυο τραπεζικοί λογαριασμοί για τυχόν επιστροφή φόρου. Ένας του συζύγου  και ένας της συζύγου.
Μάλιστα, σύμφωνα με όσα προβλέπει η σχετική απόφαση, στην περίπτωση που το έγγαμο ζευγάρι διαθέτει κοινό τραπεζικό λογαριασμό, τότε αυτός θα δηλωθεί και από τους δύο.
Αν προκύψει φόρος θα πληρωθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, δηλαδή Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο του 2019.