Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Κίνηση Καθαρός Καλαμάς: Όχι στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο

Tοποθέτηση της Κίνησης Καθαρός Καλαμάς στο έκτακτο Δ.Σ. του Δήμου Πωγωνίου 10-1-18 για την επανεξέταση και ανάκληση της απόφασης για χορήγηση άδειας σεισμικών ερευνών στην εταιρία Repsol σε δημοτικές εκτάσεις
Στην Ήπειρο έπιασαν ήδη δουλειά τα συνεργεία αποψίλωσης δασικών περιοχών όπου θα γίνουν σεισμικές έρευνες και θα εγκατασταθούν γεωτρύπανα.
Στην Ήπειρο υπάρχουν:
-27 περιοχές Natura 2000, 2 Εθνικοί Δρυμοί, 3 Εθνικά Πάρκα, 1 Περιοχή Ramsar, 40 καταφύγια άγριας ζωής, 5 σημαντικοί ποταμοί, η λίμνη των Ιωαννίνων και μια σειρά μικρότερες λίμνες, καθώς και ένας από τους πιο πλούσιους υπόγειους υδροφορείς.
Οι επιπτώσεις της έρευνας αλλά και γενικά της εξόρυξης υδρογονανθράκων στην περιοχή μας εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους:
- Περιβαλλοντικούς (επιπτώσεις στη χλωρίδα και πανίδα, ρύπανση του εδάφους, των υπόγειων κι επιφανειακών νερών και της ατμόσφαιρας)
- Αλλαγών στο τοπίο και στο χώρο (εξέδρες εξόρυξης, δεξαμενές αποθήκευση, δρόμοι, αγωγοί εκατοντάδων χιλιομέτρων) που θα υποβαθμίσουν τον φυσικό και πολιτισμικό πλούτο της Ηπείρου.
- Yγείας και ποιότητας ζωής
- Oικονομικούς (πλήγμα για τις υπάρχουσες παραγωγικές δραστηριότητες γεωργία, κτηνοτροφία, παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, μελισσοκομία, αμπελουργία, διαχείριση δασικών πόρων, τουρισμός).
Ποιο είναι το συμφέρον της Ηπείρου;
Η εξόρυξή των υδρογονανθράκων προβάλλεται σαν στρατηγική οικονομική επιλογή εξόδου από την οικονομική κρίση. Τι γίνεται όμως με το περιβάλλον και τις υπάρχουσες παραγωγικές - οικονομικές δραστηριότητες;
Η εξόρυξη υδρογονανθράκων μπορεί να γίνει οπουδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο επιλέξει η εταιρεία. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός, καμία απαγόρευση -ούτε καν της υδραυλικής ρωγμάτωσης (φράκινγκ), μη συμβατικής μορφής εξόρυξης με καταστροφικές συνέπειες σε περιοχές που έχει επιχειρηθεί - σε ευαίσθητες ή απειλούμενες περιβαλλοντικά περιοχές, εντός και κάτω από λεκάνες απορροής υδάτων, ανθρακωρυχεία, ζώνες προστασίας, ταμιευτήρες πόσιμων υδάτων, σεισμογενή εδάφη ή ρήγματα.
Οι εξορύξεις υδρογονανθράκων θεωρούμε ότι δεν είναι συνετή επιλογή από πλευράς κλιματικής και περιβαλλοντικής ασφάλειας. Οι κίνδυνοι για τα υπόγεια νερά, το έδαφος, τη χλωρίδα και την πανίδα -με ότι αυτοί συνεπάγονται - βάζουν ένα ζήτημα: Να εφαρμοστεί η λογική της προστασίας, να προφυλάξουμε αυτό το περιβάλλον που διαθέτουμε. Η εξόρυξη υδρογονανθράκων, οικονομικά και περιβαλλοντικά, είναι επιλογή που στρέφεται προς το παρελθόν και θα υπονομεύσει την όποια διαφορετικού τύπου ανάπτυξη χρειάζεται και μπορεί να πετύχει η Ήπειρος. Είναι γνωστή διεθνώς η επιλογή «αφήστε τα στο έδαφος».
Οι περιοχές που διατηρούν τον φυσικό και πολιτισμικό τους πλούτο έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα, και χρειάζεται να αναπτυχθούν αναπτυξιακά προγράμματα που θα βασίζονται στην διαχείριση και την προστασία του πραγματικού πλούτου της περιοχής, που είναι το φυσικό της περιβάλλον κι όχι οι υδρογονάνθρακες. Στην περίπτωση που προκριθεί το δεύτερο αυτό που θα μείνει πίσω μετά το τέλος των εργασιών εξόρυξης σε 25-30 χρόνια το φυσικό περιβάλλον θα χρειαστεί πολλές δεκαετίες για να συνέλθει, οι οικονομικές δραστηριότητες που ασκούνται σήμερα θα έχουν πληγεί με αντίστοιχες συνέπειες στην υγεία και την ποιότητα ζωής.
Θεωρούμε ότι μιας τέτοιας απόφασης χρειάζεται να προηγηθεί μια πλήρης και σφαιρική ενημέρωση όλων των δημοτών σε όλα τα χωριά του Δήμου. Να ακουστούν όλες οι απόψεις και να υπάρχει ενημέρωση από επιστήμονες και αρμόδιους φορείς της περιοχής και όχι μόνο από τους εκπροσώπους της εταιρείας και του Υπουργείου ώστε να είναι ουσιαστική η ενημέρωση και συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, όπως άλλωστε προβλέπεται από τη σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Οποιαδήποτε απόφαση για αυτό το θέμα δεν μπορεί να παρθεί χωρίς την ενημέρωση όλων των δημοτών και χωρίς να ληφθεί υπόψη η γνώμη τους για ένα τόσο σημαντικό θέμα που αφορά τη ζωή τους.
Δεν έγινε καμία ενημέρωση στους πολίτες, καμία συνέλευση κοινότητας. Το θέμα μπήκε ως κατεπείγον και εκτός Η.Δ. δυο μέρες μόνο μετά την αίτηση της εταιρείας, χωρίς καν να έχει βγει η απόφαση του δασαρχείου. Ένα τόσο σημαντικό θέμα για το μέλλον του τόπου αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία -εσπευσμένα και χωρίς καμία ενημέρωση -από το Δ.Σ. στις 18/9/2017 χωρίς να ενημερωθεί κανείς από τους δημότες. Ας σημειωθεί πως η σύμβαση υπογράφτηκε το 2014 και σχεδόν κανείς δεν ξέρει τίποτα για το θέμα, καθώς δεν έχει γίνει καμιά ενημέρωση και υποχρεωτική ετήσια συνέλευση, ώστε ο πρόεδρος της ΤΚ να ενημερώσει τόσο γι’ αυτό όσο και για οποιαδήποτε άλλα ζητήματα, όπως ορίζεται με το Ν 3852/2010 για τη Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (Καλλικράτης).
Μετά τις πρώτες αντιδράσεις σε Ζαγόρι και Ζίτσα, ο Δήμος Πωγωνίου διοργάνωσε μια ενημέρωση όπου ακούστηκαν μόνο οι απόψεις της εταιρείας - η οποία τι άλλο θα έλεγε;- κι αυτές για λίγους που μπόρεσαν να πάνε στο Καλπάκι. Επίσης απαγορεύτηκε η βιντεοσκόπηση της ενημέρωσης με αποτέλεσμα να μη μπορεί να γίνει ευρύτερα γνωστό το τι ειπώθηκε εκεί. Τώρα που οι αντιδράσεις δυναμώνουν όμως, όλοι, Περιφέρεια και Δήμοι αρχίζουν να υπόσχονται ημερίδες και ενημερώσεις που τόσο καιρό είχαν παραλείψει.
- Ζητάμε να ανακληθεί η εσπευσμένη απόφαση για αδειοδότηση, να ενημερωθούν όλοι από όλους - όπως έπρεπε να είχε γίνει από 2014 μέχρι σήμερα - και να εκφράσουν τη γνώμη τους για το πως βλέπουν αυτή την περίφημη "ανάπτυξη" για την Ήπειρο. Αφορά τον τόπο μας και το μέλλον του. Αφορά την προκοπή του ή τη δραματική υποβάθμιση του περιβάλλοντος με καταστροφικές επιπτώσεις στη χλωρίδα, την πανίδα, τα νερά, την υγεία και ποιότητα ζωής, τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό.

Κίνηση Καθαρός Καλαμάς

Ιανουάριος 2018