Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Χαιρετισμός Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων Τατιάνας Καλογιάννη στην εσπερίδα για τις "Προοπτικές για την Κτηνοτροφία στις Ορεινές περιοχές"

Χαιρετισμός Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων Τ. Καλογιάννη στην ενημερωτική εσπερίδα με θέμα: «ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΤΙΣ ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ»,
που διοργανώθηκε την Πέμπτη 7 Σπεπτεμβρίου στα Ιωάννινα  από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας – Παράρτημα Ηπείρου/Νήσων
Κύριε Υπουργέ,
Μεταφέροντας τους χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη μας Αλέξανδρου Καχριμάνη, σας καλωσορίζω, στη σημερινή εκδήλωση, στην οποία, θα παραθέσω, εν συντομία, ορισμένες σκέψεις μας, αναφορικά με την ορεινή κτηνοτροφία σαν συνιστώσα της αγροτικής οικονομίας της περιφέρειάς μας.
Σε μία περίοδο που για την ευρωπαϊκή οικονομία είναι αναγκαίο να προσδιοριστεί μεσοβραχυπρόθεσμα ο ρόλος του αγρότη στη διαμόρφωσή της, για τη χώρα μας είναι ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να καθορίσει -ευδιάκριτα και χωρίς καμία στρέβλωση- τις επιδιωκόμενες συνιστώσες ανάπτυξης της οικονομίας της ελληνικής υπαίθρου.
Σε κάθε περίπτωση, η περιφερειακή βιώσιμη ανάπτυξη, όσον αφορά την εξέλιξη της αγροτικής οικονομίας, πρέπει να συνδέεται με την ομαλή αποκέντρωση της διοίκησης αλλά και με την τεράστια σημασία της τοπικότητας. Άλλωστε, η αναπτυξιακή στρατηγική πολλών περιοχών της χώρας μας στηρίζεται στα ποιοτικά τοπικά προϊόντα. Στην Περιφέρειά μας, αντίστοιχα, ο αγροβιοδιατροφικός τομέας αποτελεί έναν εκ των τεσσάρων πυλώνων της «έξυπνης εξειδίκευσης» του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος ΗΠΕΙΡΟΣ 2014-2020.
Η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με διακριτά χαρακτηριστικά, διαφοροποιημένων στην ελληνική και διεθνή αγορά, βασίζεται στη διατροφή των ζώων στην πλούσια φυτική βιοποικιλότητα των ορεινών - αλπικών λιβαδιών μας, που αξιοποιούνται από τους κτηνοτρόφους, αποτελώντας σημαντικό νομευτικό πόρο για την ποιμενική αιγοπροβατοτροφία και την αγελαία βοοτροφία.

Για την οικονομία του χρόνου της παρούσας εκδήλωσης, από τις πολλές, ποικίλες και καινοτόμες δράσεις τις οποίες έχουμε υλοποιήσει, κρίνω σκόπιμο να αναφερθώ σε δύο καλές πρακτικές που αφορούν τον κτηνοτροφικό τομέα.
Στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδα – Ιταλία, χρηματοδοτήθηκαν και υλοποιήθηκαν, επιτυχώς από την Περιφέρεια Ηπείρου, η κατασκευή νέων στεγάστρων ζώων καθώς και παρεμβάσεις στους δρόμους πρόσβασης στα ορεινά βοσκοτόπια. Προτιθέμεθα, με την αξιοποίηση της καλής αυτής πρακτικής, να επεκτείνουμε και σε άλλα σημεία τις εγκαταστάσεις αυτές, όπως στα Τζουμέρκα, το Περιστέρι και τον Γράμμο. Παράλληλα, για την εξυπηρέτηση των ενεργειακών αναγκών των απομακρυσμένων εγκαταστάσεων στις οποίες παράγεται το, μοναδικής ποιότητας προϊόν, προωθούμε την εγκατάσταση αυτόνομων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων μικρής ισχύος μέσω φωτοβολταϊκών panels.
Ακόμη οι υπηρεσίες της Περιφέρειάς μας ανέπτυξαν ηλεκτρονική εφαρμογή για την ταχεία και εξαιρετικά εύκολη για τον κτηνοτρόφο διαδικασία εξόφλησης των δικαιωμάτων βοσκής, για την οποία θα σας μιλήσει στη συνέχεια ο κύριος Βαγγέλης Σακκάς, Προϊστάμενος της Δ/νσης Διαφάνειας & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Περιφέρειας Ηπείρου.
Κλείνοντας, θέλω να τονίσω ότι στην δική μας θεώρηση ο άνθρωπος είναι αναπόσπαστο -και όχι κυρίαρχο- μέρος της φύσης και του τόπου του. Οι αγρότες πρέπει να λογίζονται ως οι τοπικοί ήρωες και οι φύλακες της κάθε περιοχής. Η υγεία, η φύση και η αγροτική δραστηριότητα αποτελούν τομείς που αναμειγνύονται μεταξύ τους. Η παραδοσιακή και τοπική γνώση αναδεικνύεται ως καθοριστικός παράγοντας για την αειφορία, αλλά και πολιτιστική κληρονομία για τις επόμενες γενιές.
Κύριε υπουργέ, κυρίες και κύριοι,
Οποιαδήποτε αδράνεια, ιδιαίτερα στις διαμορφωμένες, σήμερα, οδυνηρές συνθήκες, θα επιφέρει τον κοινωνικό αυτοματισμό της απαξίωσης και της εσωτερικής ή εξωτερικής μετανάστευσης και θα λειτουργήσει δίνοντας την απευκταία «διέξοδο», δηλαδή την ερήμωση της υπαίθρου.
Για όλους τους προαναφερόμενους λόγους, επιβάλλεται οι τοπικές κοινωνίες, ηγεσία και πολίτες συνολικά, να συντονιστούμε και εντατικοποιήσουμε την προσπάθειά μας ώστε να βρούμε, το συντομότερο, τον βέλτιστο βηματισμό, για την περαιτέρω ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα.
«ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ


ΠΗΓΗ: www.php.gov